מחלות לב – כשהלב לא עובד כראוי
מחלות לב וכלי דם נחשבות כיום לגורם המרכזי לתחלואה ולתמותה בעולם – נתון המהווה
סיבה מספקת כדי לפעול למניעתן ככל האפשר מבעוד מועד. מחלת לב מוגדרת כמצב רפואי שבו הלב אינו מצליח לבצע כראוי את מלאכתו, ואינו מזרים את הדם לשאר מערכות הגוף בצורה מספקת. כתוצאה מכך, האדם סובל מתסמינים שונים האופייניים לסוגי מחלות הלב השונות. חולי לב חייבים לנהל מעקב שוטף וקבוע אצל קרדיולוג על מנת למנוע החמרה שעלולה להוות סיכון ממשי לחייהם.
סוגי מחלות לב נפוצות
התקף לב – ידוע גם בשם אוטם שריר הלב, ובא לידי ביטוי כאירוע פתאומי המתרחש כאשר חמצן אינו מגיע ללב כתוצאה מכך שזרימת הדם לשריר הלב נחסמת.
מחלת לב איסכמית – מחלת לב נפוצה הנגרמת מהיצרות בכלי דם כליליים המזרימים דם ללב, המונעת הגעת חמצן לרקמת שריר הלב. התקף לב ותעוקת חזה הם מחלות איסכמיות.
הפרעות בקצב הלב – אריתמיה – מחלות המתבטאות באי סדירות קצב הלב עקב בעיות בהולכה החשמלית שלו. ישנן מספר הפרעות בקצב הלב שכל אחת מתאפיינת ברמת סיכון ותסמינים משלה. בין העיקריות שבהן: פרפור חדרים, פרפור פרוזדורים, דופק איטי, דופק מהיר, החסרת פעימה, חסם מלא.
אי ספיקת לב – מחלה הנגרמת עקב חולשה קיצונית של שריר הלב, שמקשה על הלב להתכווץ ולהזרים את הדם לשאר חלקי הגוף בצורה תקינה.
קרדיומיופתיה – הפרעה תפקודית קשה, הנגרמת משינוי בעובי של שריר הלב. לרוב מתבטאת בהרחבת הלב שיוצרת בעיה בהתכווצותו.
מחלות לב מסתמיות – בעיות לב נפוצות המאופיינות בהיצרות או דלף מסתמים בלב. בעיות אלו גורמות להפרעות בתפקוד הלב, שעלולות להגיע לכדי אי ספיקת לב. ניתן לאבחן מחלות לב מסתמיות על ידי בדיקת אקו לב או אקו לב במאמץ, שיכולות להצביע על הפגם המסתמי.
פריקרדיטיס ומיוקרדיטיס – מחלות שנגרמות מזיהומים חיידקיים או ויראליים, שיוצרים דלקת בשריר הלב ובשק הלב.
תסמינים אופייניים למחלות לב
מחלות לב מאופיינות במגוון תסמינים כמו: כאב או תחושת לחץ בחזה, המופיעים ברוב המקרים בעת התקף לב או פריקרדיטיס (קרע באאורטה). קוצר נשימה הוא תסמין שכיח במחלות לב שכן בעיות בלב משפיעות באופן ישיר על הריאות ומערכת הנשימה. לעיתים הפרעות בקצב הלב מלוות גם בחולשה, סחרחורות ועילפון.
גורמי סיכון עיקריים למחלות לב
בין הגורמים המרכזיים המחוללים מחלות לב נמנים: יתר לחץ דם, בעיות כולסטרול וטריגליצרידים בדם, השמנת יתר, סוכרת, עישון, סטרס ועוד. גם לגנטיקה יש משקל משמעותי, ולפיכך אנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלות לב הינם בעלי פוטנציאל גבוה יותר ללקות בהן. בהתאם לכך, עליהם להיות ערניים לתסמינים השונים ולנהל מעקב אצל רופא משפחה או קרדיולוג.
בדיקות מעבדה ובדיקות לב מסייעות לאבחון מוקדם ולטיפול יעיל
בעוד שגנטיקה אינה ניתנת לשינוי ולשליטה, על גורמי הסיכון האחרים למחלות לב, לרבות יתר לחץ דם, ניתן לשלוט. זאת בעזרת ניהול אורח חיים בריא וביצוע בדיקות דם ובדיקות לב ולחץ דם כמו הולטר לב, הולטר לחץ דם, אקו לב במאמץ, ארגומטריה ועוד. לאנשים הנמצאים בקבוצת סיכון מומלץ מאוד לבצע סקר לב תקופתי מקיף, המאפשר להיות עם היד על הדופק, תרתי משמע. סקר לב כולל את הבדיקות האבחנתיות המרכזיות כמו אק”ג, הולטר לב, הולטר לחץ דם, ארגומטריה, אקו לב, וכן בדיקות מעבדה, לרבות בדיקות דם המאבחנות עלייה ברמת ההמוגלובין ואנזימים שונים שיכולה להעיד על מחלות לב.