יתר לחץ דם – אפשר לשלוט, חובה לטפל
לחץ דם גבוה הוא תופעה שכיחה בישראל ובעולם כולו. ברוב המקרים יתר לחץ דם מופיע בין הגילאים 50-30, ומרגע גילויו יש להתמודד עמו במהלך כל החיים. הצד המעודד הוא שמדובר בסוג חולי שניתן לעקוב אחריו, לשלוט בו ולטפל בו בצורה קלה ויעילה יחסית. על פי ארגון הבריאות העולמי, שמירה על לחץ דם תקין וטיפול ביתר לחץ דם הינו אפקטיבי ומציל חיים. איזון לחץ דם גבוה מפחית משמעותית פגיעה באברי גוף שונים, ובין השאר מצמצם את הסיכון לאי ספיקת לב, אירוע מוחי, הרחבת אבי העורקים והפרעה בתפקודי הכליות.
אבחון בשלב מוקדם – חשוב וניתן לביצוע בדרכים שונות
לרוב, יתר לחץ דם מתרחש בהדרגה וגורם לנזק שמצטבר עם הזמן. לכן ישנה חשיבות רבה לאבחון הבעיה ולטיפול מוקדם ככל האפשר. בדרך כלל, סימני האזהרה אינם מובהקים, לכן מומלץ גם לאנשים בריאים מגיל 30 ומעלה למדוד לחץ דם אחת לזמן מה. אנשים בקבוצת סיכון עם גנטיקה משפחתית של יתר לחץ דם צריכים להיבדק לעיתים תכופות יותר. אין צורך לקבוע לשם כך תור אצל קרדיולוג. די בבדיקה רגילה אצל רופא המשפחה.
במידה ומדידות לחץ דם חוזרות מצביעות על ערכים גבוהים, ואם נלווים לכך תסמינים כגון קוצר נשימה, כאבי ראש חזקים, כאבים בחזה, דימום מהאף או טשטוש בראייה – יש לפנות בדחיפות לבדיקת רופא.
במקרים בהם אבחנת יתר לחץ דם אינה ודאית וברורה, ניתן לבצע בדיקת הולטר לחץ דם. בעזרת מכשיר הולטר לחץ דם, הצמוד לזרוע ומודד את ערכי לחץ הדם במהלך יממה שלמה, ניתן לשלול או לאבחן בעיית לחץ דם באופן מהימן ובטוח. ניתן לגלות עלייה בלחץ הדם גם בעזרת בדיקת אקו לב במאמץ.
טיפול ביתר לחץ דם מתחיל בהקפדה על אורח חיים בריא
אנשים שסובלים מלחץ דם גבוה נדרשים לפני הכל לשנות את התנהלותם היומיומית ולסגל אורח חיים בריא. המשמעות היא – לשמור על משקל גוף תקין, להקפיד על תזונה מאוזנת מופחתת בשומנים, מלח ואלכוהול, להימנע מעישון ולעסוק בפעילות גופנית באופן קבוע ושוטף. במקביל, חשוב לטפל גם בגורמי סיכון נוספים ליתר לחץ דם כמו סוכרת או כולסטרול גבוה. כמו כן, יש להתמיד במעקב רפואי מסודר, הכולל מדידות לחץ דם, בדיקות תפקודי כליות, אקו לב במאמץ ובדיקות עיניים – זאת על מנת למנוע מבעוד מועד סיבוכים אפשריים כתוצאה מיתר לחץ דם.
טיפול תרופתי – תוצאות אפקטיביות במהירות ובקלות
אנשים רבים משתמשים בתרופות לאיזון לחץ הדם. לטיפול תרופתי מתאים יש תוצאות אפקטיביות המשתקפות במהירות ובקלות יחסית. ישנן תרופות שונות עבור טיפול ביתר לחץ דם, המשתייכות לכמה קבוצות, כגון חסמי בתא, חסמי אלפא, תיאזידים, חסמי תעלות סידן, מעכבי האנזים המהפך ועוד. הבחירה בתרופה המתאימה למטופל ספציפי תיעשה על ידי הרופא המטפל – קרדיולוג או רופא משפחה – בהתאם לדרגת לחץ הדם, ממצאי הבדיקות, קיומם של גורמי סיכון וכן תופעות לוואי. בכל מקרה, יש להתמיד בטיפול תרופתי בהתאם להוראות הרופא, וחובה להודיע לו באם הטיפול הופסק מסיבה כלשהי.
ויש גם טיפול טבעי
אנשים המעוניינים למנוע הופעת יתר לחץ דם או מטופלים שהרופא אינו מחייב אותם בטיפול תרופתי, יכולים להשתמש בתוספי מזון וצמחי מרפא. ארגינולין לדוגמה הוא תוסף מזון ידוע לטיפול בלחץ דם גבוה, וכן צמחי מרפא כגון שום, עלי זית, צמח הבוכו, עוזרר וסלרי. בצמחים השונים ניתן למצוא מנגנונים שמתאימים לאלה הקיימים בתרופות כימיות. שילוב בין צמחים ותוספים עשוי להניב השפעה משמעותית. עם זאת, חשוב להיוועץ ברופא ולוודא שלא נדרש טיפול תרופתי בנוסף לטיפול הטבעי.