מחלות מין – שכיחות ומדבקות
מחלות מין הן מחלות מדבקות, שמועברות ומופצות דרך מגע מיני וגינלי, אוראלי או אנאלי.
במקרים פחות שכיחים ניתן להידבק גם ממגע עורי או דמי או משימוש בחפצי האדם החולה. מחלת מין יכולה לעבור גם מאם הרה לעובר או יילוד בעת ההיריון או הלידה. בדרך כלל נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר להידבקות לעומת גברים. ישנם למעלה מ-30 זנים ואלפי תתי זנים של חיידקים, נגיפים וטפילים שיכולים לגרום למחלות מין. הסיכון להדבקה גבוה ביותר מכיוון שאנשים רבים אינם סובלים מתסמינים בשלבים הראשונים של מחלות מין שונות. לפיכך, יש משמעות רבה לגילוי מוקדם ולטיפול מיידי. מחלות מין לרוב אינן מסוכנות אם הן מטופלות כהלכה כבר בשלביהן הראשונים. לעומת זאת, אם לא ניתן טיפול במחלת מין, עלולים להיגרם סיבוכים, לעיתים אפילו רציניים, וביניהם גם דלקות חריפות וזיהומים קשים במערכות הגוף וכן פגיעה בפוריות.
זימון תור אונליין
סוגי מחלות מין נפוצות
- עגבת – מחלת מין שנגרמת מחיידק הטרפונמה ומופיעה תחילה כפצע או כתם על איבר המין. עגבת שאינה מטופלת בשלביה הראשונים ומגיעה לשלב השלישי שלה, עלולה לגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים.
- הרפס – מחלה ויראלית שיש לה 8 תתי סוגים. הנפוצים הם הרפס סימפלקס מסוג 1 המופיע בעיקר באזור השפתיים והרפס סימפלקס מסוג 2 שהינו גניטלי ומופיע בעיקר על אברי המין. נגיפי המחלה יכולים להסתתר בגוף לאורך זמן ללא תסמינים עד להתפרצותם המאופיינת בשלפוחיות כואבות.
- כלמידיה טרכומטיס Chlamydia Trachomatis– מחלת מין שנגרמת מחיידק הכלמידיה המחולל זיהומים בעיקר ברירית צוואר הרחם, בצינור השופכה, בפי הטבעת וברירית לחמיות העין. כלמידיה טרכומטיס שאינה מטופלת עלולה לגרום לדלקות קשות, לעיוורון ולעקרות.
- טריכומונס וגינליס Trichomonas Vaginalis – מחלת מין שמתבטאת אצל נשים בדלקת חריפה בנרתיק, ואצל גברים בהפרשה רירית מאיבר המין. בניגוד לרוב מחלות המין לא ניתן לאבחן טריכומונס וגינליס בעזרת בדיקות דם.
- זיבה Neisseria Gonorrhoeae – זיבה היא מחלת מין חיידקית נפוצה ביותר בעיקר בקרב צעירים. היא מתבטאת אצל נשים בדלקות בצוואר הרחם ואצל גברים בדלקות בדרכי השתן. קל מאוד לטפל במחלה, אך אם זיבה אינה מטופלת בזמן ובאופן הולם, היא עלולה להתפשט לאזורי גוף אחרים.
- מיקופלסמה הומיניס Mycoplasma hominis– מחלת מין הנגרמת על ידי טפיל קטן ולעיתים קשה לאבחנה שכן תסמיניה דומים למחלות מין אחרות. מיקופלסמה הומיניס מתבטאת אצל נשים בדלקת בנרתיק, שעלולה להתפשט גם לאיברים סמוכים במידה ואינה מטופלת.
- איידס – המחלה הידועה בשם כשל חיסוני נרכש, נגרמת מנגיף HIV ופוגעת במערכת החיסונית. חולי איידס סובלים מזיהומים שונים. לפני פיתוח התרופות נגד HIV המחלה הייתה קטלנית. כיום ישנו טיפול תרופתי שמאפשר לנשאי המחלה להמשיך בשגרת חיים רגילה.
תסמינים אופייניים למחלות מין
מחלות מין מאופיינות במגוון תסמינים שהבולטים בהם הינם: הפרשות חריגות מהנרתיק או מאיבר המין הגברי, תחושת צריבה בעת מתן שתן, פצעים או גרד באזור אברי המין או בפי הטבעת, כאבים באגן, דלקות באזור אברי המין ועוד. במידה ומופיע תסמין אחד או יותר שמעלה חשד למחלת מין, חשוב לגשת מיד לאבחון.
בדיקת מחלות מין ואבחונן
קל מאוד לטפל במחלות מין כאשר הן מאובחנות בשלב מוקדם. לפיכך, כאשר קיימים תסמינים חשודים או במקרים של ריבוי יחסי מין עם פרטנרים שונים, חשוב לפנות אל רופא עור ומין, גינקולוג, אורולוג או רופא משפחה. לעיתים, רופא עור ומין יכול לאבחן מחלות מין על פי מראה עיניים בלבד. עם זאת ועל מנת לקבל תמונה מדויקת, האבחון מתבצע ברוב המקרים באמצעות בדיקות מעבדה, הכוללות בדיקות דם כלליות או סרולוגיות (לגילוי נוגדני המחלה) או תרבית מהפרשה מאיבר המין. לעיתים תידרש בדיקת מחלות מין מתקדמת יותר כדוגמת PCR .
טיפול במחלות מין
במרבית המקרים, טיפול במחלת מין הינו פשוט למדי וניתן באמצעות אנטיביוטיקה מתאימה. במחלות מין רבות ניתן לקבל טיפול חד פעמי ובחלק מהמקרים מדובר בטיפול תרופתי בן שבוע עד 10 ימים. כאמור, חשוב מאוד לטפל במחלת מין מיד עם גילויה ולאחר אבחון שנעשה ע”י בדיקות מעבדה ואחרות. טיפול בשלב מוקדם הינו קל ואפקטיבי. לעומת זאת, טיפול שלא יינתן בזמן עלול לאבד מהאפקטיביות. טיפול במחלת מין צריך להינתן גם לבני זוג או לפרטנרים ליחסי מין על מנת למנוע שרשרת הידבקויות.
והחשוב מכל – אפשר להפחית סיכון להידבקות באמצעות מין בטוח
סיכון למחלות מין קיים אצל כל מי שמקיים יחסי מין, ובעיקר כאשר מתקיים מגע מיני עם פרטנרים מרובים או עם בני זוג חדשים. על מנת למנוע או לפחות למזער הידבקות במחלות מין, חשוב להשתמש בקונדום. כאמור, מחלות מין הן מדבקות ובעלות שכיחות גבוהה מאוד באוכלוסייה, כך שכולנו חשופים אליהן. מין בטוח עשוי למנוע אחוז גבוה מאוד של הידבקות.