מהי עגבת?
עגבת הידועה גם בשם סיפיליס היא מחלת מין חיידקית מדבקת, העוברת במגע מיני. הגם
שבעבר המחלה הייתה שכיחה הרבה יותר, היא עדיין קיימת היום. עגבת מחייבת טיפול, שכן הזנחתה עלולה לגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים. למרבה המזל, בדיקת מחלות מין אינה עניין מורכב מדי, וגם עגבת ניתנת לאבחון כבר בשלביה הראשונים. טיפול בעגבת הוא פשוט ביותר ודי בנטילת אנטיביוטיקה הולמת בהתאם למרשם רופא עור ומין כדי לחסל את חיידק הטרפונמה שגורם למחלה.
תסמיני עגבת בהתאם לשלבי המחלה השונים
השלב הראשוני במחלת העגבת שנקרא עגבת ראשונית, מתגלה כשבועיים לאחר ההדבקה בדמותו של פצע או כתם גדול ולא כואב על איבר המין. במידה והמחלה אינה מטופלת, היא עוברת לשלב השני, שבו הפצע נעלם, ובמקומו מופיעים תסמינים של חום, הרגשה כללית רעה, פריחה בהירה בכל הגוף ונפיחות בבלוטות הלימפה. עגבת שאינה מטופלת גם בשלב זה עוברת לשלב השלישי והמסוכן המתבטא בגידולים תת עוריים. בשלב זה חיידקי העגבת כבר עלולים לגרום נזק בלתי הפיך ללב ולמערכת העצבים ואף להביא לשיתוק, עיוורון ובעיות נוירולוגיות קשות.
אבחון עגבת – להקדים תרופה למכה
ראשית, אם התגלה פצע כלשהו על איבר המין – מומלץ שלא להמתין, ומן הראוי להיבדק מיד. זאת מאחר והשלב השלישי והמזיק של העגבת יכול להופיע חודשים ואף שנים לאחר השלבים הראשונים ואז כבר עלול להיגרם נזק בלתי הפיך.
ברוב המקרים, רופא עור ומין יכול לאבחן עגבת בשלב הראשוני או השני של המחלה באמצעות בדיקה גופנית, אפילו ללא צורך בביצוע בדיקת מחלות מין ספציפית. זאת מכיוון שלפצע העגבת המופיע בשלב הראשון ולפריחה המופיעה בשלב השני יש מראה אופייני, שמעלה מיד חשד כי מדובר בעגבת.
במקרים רבים, על מנת לחזק את האבחנה, החולה יישלח לביצוע בדיקת עגבת. בעזרת בדיקות דם סרולוגיות ניתן לגלות הימצאות של נוגדנים לחיידק המחולל את המחלה. בדיקות דם אלה כוללות בדיקתVDRL שאינה ספציפית לעגבת ולכן תוצאותיה לא תמיד מובהקות. לרוב, כשהתוצאה חיובית או כשהבירור אינו מושלם, מבצעים גם בדיקת TPHA שהינה ספציפית לגילוי עגבת.
כמו כן, במסגרת בדיקות מעבדה ניתן לקחת דגימה מהפצע ולבצע בדיקה מיקרוסקופית לגילוי החיידק.
טיפול בעגבת
למזלנו הרב, כיום טיפול במחלת מין מסוג עגבת הוא פשוט ביותר. כמו כל טיפול במחלת מין, גם כאן יש משמעות רבה לזמן – ככל שהמקרה יטופל בהקדם, כך ניתן למנוע נזקים וסיבוכים קשים. אם העגבת מתגלה בשלב הראשון או השני שלה, טיפול באנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילין יחסל את החיידק שגרם לה, ותוך מספר ימים לא יישאר זכר למחלה.
שימוש בקונדומים כטיפול מונע יכול להוריד משמעותית את הסיכון להידבקות בעגבת, אך חשוב לדעת כי ההגנה של הקונדום אינה מושלמת.