מהי כלמידיה טרכומטיס?
כלמידיה טרכומטיס נמנית בין מחלות המין השכיחות ביותר בעולם המערבי. למרות
שכיחותה הגבוהה של המחלה, מקרים רבים שלה בישראל אינם מדווחים למשרד הבריאות.
המחלה הינה מדבקת ועוברת מאדם לאדם במהלך קיום יחסי מין לא מוגנים. עם זאת ישנם גם מקרי הדבקה המתרחשים כתוצאה משימוש בבתי שימוש מלוכלכים, במגבות של אנשים הלוקים במחלה וכיו”ב.
שמה של המחלה הוא כשמו של החיידק המחולל אותה – Chlamydia trachomatis. מדובר בחיידק תוך-תאי שגורם לזיהום באזורים שונים ובעיקר ברירית צוואר הרחם, בשופכה, בפי הטבעת, בלוע האף (נזופרינקס) וברירית לחמיות העין. זיהומים אלה עלולים להתפתח בהמשך לדלקות מסובכות יותר הפוגעות ביותרת האשך, בערמונית, בדרכי השתן, בצוואר הרחם ובאגן. במקרים קשים כלמידיה שאינה מטופלת עלולה אף לגרום לחוסר פוריות, עקרות ועיוורון.
תקופת הדגירה של חיידק הכלמידיה נמשכת עד 10 ימים, שלאחריהם בדרך כלל מופיעים תסמיני המחלה.
תסמיני המחלה
למעלה ממחצית האנשים שהינם נשאי כלמידיה אינם מפתחים תסמינים. מכיוון שרובנו לא עוברים בדיקת מחלות מין או בדיקות מעבדה כחלק משגרת יומנו, אלא אם כן יש לנו סיבה מיוחדת לכך, יש סיכון שכלמידיה שלא אובחנה תעבור לבני הזוג ואף מאם הרה לעובר שלה.
תסמיני המחלה כוללים: כאבים בעת מגע מיני, דימום מהנרתיק ללא קשר למחזור החודשי, הפרשות לא שגרתיות מאיברי המין, כאבים במתן שתן, נפיחות באשכים ובוואגינה, דלקות באגן, ברחם, בחצוצרות ובשחלות, חום גבוה, קושי בכניסה להריון או הריון מחוץ לרחם.
במקרים רבים, גם כשאחד או יותר מהתסמינים הללו קיימים, האדם אינו מייחס אותם למחלת מין בכלל ולכלמידיה בפרט. הדבר חמור ביותר שכן, כאמור, כלמידיה עלולה לגרום לנזקים בריאותיים בלתי הפיכים. משום כך, יש להיות ערניים לתסמינים כגון אלה ולגשת לרופא המשפחה לבדיקה. במידה ויש חשד לקיומה של המחלה, יש לבצע בדיקות דם ולפנות גם אל רופא עור ומין לקבלת אבחון וטיפול.
כיצד מאבחנים את מחלת הכלמידיה?
רופא עור ומין יכול לאבחן את מחלת הכלמידיה על ידי זיהוי התסמינים אצל הפציינט וכן דרך ביצוע בדיקות מעבדה: בדיקות דם סרולוגיות לאבחון נוגדנים, בדיקות שתן או ביצוע תרבית לדגימה אשר נלקחת מהפציינט. לעיתים אין די בממצאי בדיקות אלה כדי להעיד על קיומה של המחלה ולכן צריך לבצע בדיקת מחלות מין ספציפית. כיום ישנן בדיקות מתקדמות לאבחון כלמידיה טרכומטיס, כמו ,ELISA אימונופלורסנסיה, PCR ו- LCR .
בשל מורכבות האבחון, ישנם מקרים בהם רופאים נותנים טיפול אמפירי מבלי לקבל אישור מעבדתי כלשהו. להתנהלות כזו עלולות להיות השלכות בעייתיות – מצב בו חולים שנדבקו מהחיידק לא יזוהו, לא יקבלו את הטיפול המתאים ויסבכו הן את עצמם והן את קרוביהם.
טיפול בכלמידיה טרכומטיס
כמעט כמו כל טיפול במחלת מין, כמו גם במחלות רבות אחרות – ככל שהאבחון נעשה מוקדם יותר, כך הטיפול עשוי להיות יעיל, מהיר ואפקטיבי יותר. טיפול בכלמידיה טרכומטיס הוא פשוט וקל ולרוב מסתכם במתן אנטיביוטיקה מקבוצת הטטרציקלינים או אירתרומיצין. הטיפול מאפשר להכחיד את החיידק תוך מספר ימים. לא ניתן לטפל במחלה ללא טיפול אנטיביוטי, וחשוב מאוד לקבלו כדי למנוע סיבוכים מיותרים ונזקים בלתי הפיכים.
חלק בלתי נפרד מכל טיפול במחלות מין הוא עדכון בן או בת הזוג בממצאי האבחון, על מנת שגם הם יוכלו לקבל טיפול בהתאם.