בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

פולינוירופתיה

עמוד הביתבלוג › פולינוירופתיה

 מהי פולינוירופתיה?

פולינוירופתיה הוא מונח כללי לתיאור קשת של מחלות שפוגעות במערכת העצבים ההיקפית בצורה מפושטת. בקבוצה זו כלולות מחלות מופשטות

פולינוירופתיה
פולינוירופתיה

הפוגעות בצורה מערכתית בעצבים ההיקפיים. פולינוירופתיה מהווה חלק מהמונח הנרחב יותר – נוירופתיה – המתייחס לכל פגיעה/מחלה של העצבים ההיקפיים, בין אם היא פגיעה שממוקמת בעצב אחד או מספר עצבים בודדים, ובין אם זוהי פגיעה מפושטת בעצבים ההיקפיים – פולינוירופתיה.

הגורמים לפולינוירופתיה

מעצם טבעה של הפולינוירופתיה, גורמיה הינם מערכתיים ולא מקומיים, וביניהם נמנים:

  • סוכרת – הגורם העיקרי להיווצרות פולינוירופתיה. ההערכה היא כי כמחצית מחולי הסוכרת בעולם המערבי מועדים לפתח פולינוירופתיה. כאשר פולינוירופתיה מופיעה כסיבוך של מחלת הסוכרת היא נקראת נוירופתיה סוכרתית.
  • חוסר תזונתי – בעיקר חוסר בוויטמינים ובפרט חוסר בוויטמין B12, ששכיח אצל אנשים שאינם צורכים מוצרי מזון המכילים את הוויטמין, או כאלה הסובלים מבעיה בספיגת הוויטמין במערכת העיכול.
  • תרופות – פולינוירופתיה עלולה להיגרם כתוצאה מסיבוך של נטילת תרופות שונות וביניהן תרופות כימותרפיות.
  • גידולים – ללא קשר לטיפול תרופתי, פולינוירופתיה יכולה להתפתח כסיבוך של גידולים.
  • הרעלות מחומרים תעשייתיים – חומרי תעשייה רעילים כגון צבעים שמשמשים בתעשיות שונות, עלולים לפגוע בעצבים ההיקפיים ולגרום לפולינוירופתיה.
  • צריכת אלכוהול מופרזת – כ-30% מהמכורים לאלכוהול סובלים מפגיעה עצבית המתפתחת לפולינוירופתיה.
  • מחלות – פולינוירופתיה עלולה להופיע כסיבוך של מחלות מטבוליות כמו אי ספיקת כליות/כבד, הפרעות אנדוקריניות, מחלות אוטואימוניות או מחלות דלקתיות כרוניות.
  • גנטיקה – הרפואה מכירה כיום גנים שונים, שפגם בהם עלול לגרום לפולינוירופתיה.
לקבוע תור לבדיקת EMG
לקבוע תור לבדיקת EMG
03-7712804

תסמיני פולינוירופתיה

חולי  פולינוירופתיה סובלים מתסמינים תחושתיים מטרידים כגון: נמלול, רדימות, עקצוץ, זרמים, שריפה, חום/קור, כאב שיכול להופיע ללא גירוי חיצוני או כתוצאה ממנו. תסמינים אלו שכיחים בעיקר בגפיים – כפות הרגליים, השוקיים, כפות הידיים.

כמו כן, כאשר פולינוירופתיה פוגעת בעצבים המוטוריים האחראים על פעולת השרירים, החולים יחושו בחולשה ובדלדול שרירים בכפות הידיים, וכתוצאה מכך יתקשו לבצע פעולות שגרתיות בידיים. במקרה של פגיעה בעצבי הרגליים, לרוב יופיעו מגבלות בתנועות הקרסול ו/או תופעה של כף רגל שמוטה המקשה על ההליכה.

 כיצד מאבחנים פולינוירופתיה?

אבחון פולינוירופתיה מתבצע על ידי נוירולוג, המסתמך לפני הכל על ממצאים ותסמינים שעולים מהבדיקה הנוירולוגית שהוא מבצע. השלב הבא כולל בדיקת אי אמ ג’י (EMG) ובדיקת הולכה עצבית על מנת לאבחן את טיב הפגיעה העצבית וחומרתה. כמו כן, יש לבצע בירור מעבדתי מקיף במטרה לאתר את הגורם לפולינוירופתיה על מנת להתאים לו טיפול הולם.  כאשר עולה חשד לתהליך דלקתי, לרוב תבוצע ביופסיית עצב.

טיפול בפולינוירופתיה

הטיפול בפולינוירופתיה מתחיל בטיפול בגורם המחלה, באם הוא ניתן לאיתור. כך לדוגמה, אם סיבת הפולינוירופתיה  היא מחסור בוויטמינים – החולה יקבל השלמה של הוויטמין הנדרש. אם הסיבה היא מחלה דלקתית – יינתן טיפול ייעודי לדלקת. לעומת זאת, אם מדובר בפולינוירופתיה גנטית או כאשר הסיבה למחלה לא אותרה – הטיפול יהיה סימפטומטי. לרוב מדובר בטיפול תרופתי שיקל על הכאב הנוירופתי ועל התסמינים התחושתיים, או במכשור אורתופדי, טיפולי פיזיותרפיה וכיו”ב.

מחלקת נוירולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין