בדיקת PSA בתל אביב מדיקל סנטר
בדיקת PSA מתבצעת בתל אביב מדיקל סנטר כחלק ממערך נרחב של בדיקות דם
ובדיקות מעבדה. PSA הינה בדיקת סקר ונמנית בין בדיקות נוספות המשמשות לצרכי גילוי מוקדם של סרטן הערמונית ולסיוע במתן טיפול יעיל במחלה. מדובר בבדיקת דם פשוטה, המבוצעת על ידי צוות המעבדה המיומן של המרכז הרפואי.
מהו PSA ומה הקשר שלו למחלת סרטן הערמונית?
PSAהינו חלבון שמיוצר בבלוטת הערמונית האחראית על ייצור חלק מנוזל הזרע. ה-PSA משפיע על סמיכות/דלילות נוזל הזרע ובכך מסייע לו לנוע בקלות מהאשכים החוצה. מסתבר כי קיים קשר כלשהו בין ייצור מוגבר של החלבון בערמונית לבין מחלת סרטן הערמונית שהסיכון של גברים ללקות בה עולה החל מגיל 50. המחלה שכיחה מאוד בעיקר בקרב גברים מגיל 70 ומעלה. בשל הקשר שנמצא בין רמת PSA גבוהה בדם לבין סרטן הערמונית, בדיקת ה-PSA הפכה לאחד מאמצעי הזיהוי המוקדם למחלה. חשוב לציין כי לא תמיד רמת ה-PSA מהווה אינדיקציה להתפתחות סרטן הערמונית, שכן ישנם מצבים אחרים כגון דלקת או הגדלה שפירה של הבלוטה שגורמים לעליית רמת ה-PSA. מאידך, ישנם גם חולי סרטן ערמונית שבדיקת ה-PSA שלהם נמצאה תקינה. עם זאת, הבדיקה בהחלט עשויה לסייע בגילוי מוקדם של המחלה בקרב גברים המצויים בסיכון מוגבר לחלות בה.
חשיבות בדיקת PSA
ישנן דעות לכאן ולכאן לגבי חשיבות בדיקת PSA יזומה לצורך גילוי מוקדם של מחלת סרטן הערמונית. ישנם ארגונים התומכים בביצוע הבדיקה כהליך שגרתי לגברים בני 80-50, וישנם אחרים שאינם רואים בה הליך מחויב המציאות. לפיכך, יש לראות כל מקרה לגופו, ומומלץ כי כל גבר בגיל המתאים יתייעץ עם אורולוג כדי להחליט על כדאיות ביצוע הבדיקה. מכיוון שמדובר בבדיקת דם פשוטה, אין בה לכשעצמה כדי לפגוע בנבדק או לסכנו.
הכנות והנחיות לבדיקת PSA
לא נדרשת הכנה מיוחדת לפני ביצוע בדיקת PSA. עם זאת יש לבצעה לפני פעולות הגורמות לעליית ריכוזי ה-PSA בדם – לפני בדיקה רקטלית שנועדה לאבחן גידולים בערמונית, ולפחות 6 שבועות לפני לקיחת ביופסיה מהבלוטה. מאותה סיבה, מומלץ להימנע מקיום יחסי מין עד 48 שעות לפני ביצוע הבדיקה.
תוצאות הבדיקה ופרשנותה
מכיוון שמדובר בבדיקת סקר, לא ניתן לשלול או לאמת אבחנה של סרטן הערמונית באופן ודאי באמצעותה. גבול תקין של ריכוז PSA בדם הינו 4 mg/dl אך הבדיקה אינה מדויקת. ישנם חולי סרטן הערמונית שנמצא אצלם ריכוז PSA נמוך מ-4, ולעומתם נבדקים בריאים שנמצא אצלם ריכוז הנע בין 4-10. משום כך, אורולוג יחליט על המשך בירור בהתחשב בגיל המטופל, בגודל הערמונית, בקצב השינויים בריכוז החלבון ובממצאי בדיקות אחרות אם בוצעו. לעיתים יוחלט כי בעקבות ממצאים חשודים שעלו בבדיקה כדאי לבצע בדיקות נוספות כגון בדיקה רקטלית למישוש צורת הגידול, ביופסיה ובדיקות דימות.