בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

סוכרת

עמוד הביתבלוג › סוכרת

מהי סוכרת?

סוכרת היא מחלה מטבולית נפוצה בארץ ובעולם, המאופיינת בריכוז גבוה של סוכר בדם. אצל חולי סוכרת קיימת בעיה בהורמון האינסולין המיוצר

סוכרת
סוכרת

בלבלב, אשר מאפשר חדירת סוכר מהדם לתאי הגוף לצורך תפקודם התקין ומווסת את רמות הסוכר בדם. סוכרת נובעת מחוסר של האינסולין, מפגם ו/או תפקוד לקוי שלו או מתנגודת לאינסולין. כאשר קיימת בעיה בייצור האינסולין או בתפקודו, אין מי שיווסת את רמות הסוכר בדם. כתוצאה מכך נוצרת הצטברות גלוקוז בדם – היפרגליקמיה. טיפול בסוכרת נעשה בליווי של אנדוקרינולוג. מילות המפתח הן איזון רמות הסוכר בדם ושמירה על אורח חיים בריא.

 

סוגי סוכרת

קיימים 3 סוגים עיקריים של סוכרת:

סוכרת מסוג 1 – נובעת מהעדר אינסולין כתוצאה מכך שהלבלב אינו מייצר את  ההורמון. בדרך כלל המחלה מתפרצת בגיל הילדות ואז נהוג לכנותה סוכרת ילדים או סוכרת נעורים. למחלה גורמים שונים לרבות גנטיים. סוכרת מסוג 1 אינה הפיכה.

סוכרת מסוג 2 – בסוג זה של סוכרת, למרות שהלבלב מייצר אינסולין, ההורמון אינו מתפקד כנדרש. המחלה יכולה לפרוץ בכל גיל אך שכיחה לאחר גיל 40.  למרות שסוכרת סוג 2 נובעת בעיקר מהנטייה הגנטית, היא הפיכה וניתן למנוע אותה או להשפיע עליה על ידי סיגול אורח חיים בריא, הכולל שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה והימנעות מעישון.

סוג נשכיח נוסף הוא סוכרת הריון.

בנוסף לסוגים אלה יש גם סוכרת הנובעת מהשתלת איבר, מנטילת סטרואידים או מפגם תורשתי בייצור הורמון האינסולין.

 

גורמי סיכון לסוכרת

גורמי סיכון לסוכרת מסוג 1 כוללים: גורמים תורשתיים (קרובי משפחה מדרגה ראשונה שלוקים במחלה), גורמים סביבתיים ובעיקר מחלות נגיפיות מסוימות, מחלות אוטואימוניות וביניהן כאלה התוקפות את הלבלב, מחסור בוויטמין D.

גורמי סיכון לסוכרת מסוג 2 כוללים: נטייה גנטית, גיל, משקל עודף, חוסר פעילות גופנית, מוצא אתני, סוכרת הריון, יתר לחץ דם, שחלות פוליציסטיות ועוד. כמו כן, ישנו קשר בין סוכרת מסוג 2 לבין רמות שומנים גבוהות בדם.

 

תסמינים של מחלת הסוכרת

אצל חולים רבים הסוכרת קיימת ללא תסמינים קליניים ומתגלה במסגרת בדיקות דם אקראיות. עם זאת, כאשר רמות הסוכר בדם גבוהות, עלולים להופיע תסמינים כגון:  תכיפות במתן שתן, יובש פה, צמא, רעב, חולשה, עייפות וירידה במשקל. במקרים של נוירופתיה סוכרתית שהינה סיבוך של מחלת הסוכרת, מופיעות הפרעות תחושתיות בגפיים כתוצאה מהנזק שרמות הסוכר הגבוהות גורמות למערכת העצבים.

 

סיבוכים של סוכרת

סוכרת שאינה מטופלת ומאוזנת באופן הולם עלולה לגרום לסיבוכים שונים כגון טרשת עורקים – גורם עיקרי למחלות לב לרבות התקף לב, לאירועים מוחיים ולאימפוטנציה; רטינופתיה המהווה פגיעה בכלי הדם ברשתית העין ועלולה להביא לעיוורון, אי ספיקת כליות, פגיעה במערכת העצבים – נוירופתיה סוכרתית, פצעים ברגליים ובעיקר בכף הרגל, מה שעלול במקרים חמורים להביא לנמק ולצורך בכריתת רגל.

 

איך מאבחנים סוכרת

סוכרת ניתנת לאבחון באמצעות בדיקות דם, ביניהן נמנית גם בדיקת העמסת סוכר. בדיקת הדם מגלה מהי רמת הגלוקוז בדם. בעזרת בדיקות דם ניתן לאתר גם מצבי טרום סוכרת.

 

טיפול בסוכרת

הדרך הטובה ביותר לטפל בסוכרת היא למנוע אותה על ידי אימוץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, שמירה על המשקל, הימנעות מעישון, פעילות גופנית קבועה ועוד.

טיפול בסוכרת לאחר פריצתה דורש איזון תמידי של רמות הסוכר בדם, הן על ידי שינוי אורח חיים והן על ידי מעקב שוטף אצל אנדוקרינולוג והקפדה על טיפול תרופתי, שאצל חולי סוכרת סוג 1 מתבסס על מתן אינסולין.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין