בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

אירוע מוחי

עמוד הביתבלוג › אירוע מוחי

מהו אירוע מוחי ?

אירוע מוחי או שבץ מוחי Stroke, הינו מצב רפואי מסכן חיים שנגרם עקב אוטם מוחי – הפרעה בזרימת הדם התקינה ואספקת החמצן למוח.

אירוע מוחי

כתוצאה מכך נגרמת הפרעה תפקודית לאחד מחלקי הגוף. אירוע מוחי הוא גורם התמותה השלישי בעולם ומהווה את הסיבה השכיחה ביותר לנזק נוירולוגי שמוביל לנכות קבועה. שבץ מוחי שלא יטופל במהירות המרבית עלול לגרום לנזק קבוע ובלתי הפיך ואף למוות. כ-85% מהאירועים המוחיים נגרמים בעקבות חסימת קריש של כלי הדם שמזינים את רקמת המוח, מה שיוצר אוטם מוחי. הקריש יכול להיווצר בכלי הדם המוחיים או כתוצאה מתסחיף שבו צבר קרישי דם שנוצרו בתוך כלי דם גדול הנמצא מחוץ לגולגולת (קשת אב העורקים, עורקי התרדמה בצוואר, חללי הלב) נסחפים אל כלי הדם במוח וסותמים אותם. סוג שני של אירוע מוחי נגרם מקרע בדופן כלי דם אשר גורם לדימום ברקמת המוח ולעלייה בלחץ התוך גולגולתי.

ד”ר רן בראונר
נוירולוג מומחה
לקבוע תור 03-7712804

מה בין שבץ מוחי לשבץ חולף?

שבץ מוחי חולף וקטן (TIA) הוא אירוע איסכמי חולף שנמשך מספר דקות בלבד. כל התסמינים של השבץ החולף זהים לתסמיני Stroke, אלא שהם הפיכים, והחסר הנוירולוגי נעלם תוך 24 שעות ללא השארת סימנים. השבץ החולף מהווה אור אדום לשבץ נרחב. אדם החווה שבץ חולף שנמשך למעלה מעשר דקות ו/או כולל הפרעה בדיבור, נמצא בסיכון גבוה לשבץ מוחי נרחב בהמשך. אחוז גבוה מהאנשים שחווים שבץ חולף מפתחים שבץ נרחב תוך 3 חודשים. לפיכך, במקרה של שבץ חולף יש לפנות מיידית לטיפול בחדר מיון.

הגורמים לאירוע מוחי

  • לחץ דם גבוה ובלתי מאוזן
  • סוכרת
  • הפרעות קצב בלב
  • היסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם

ככלל, המנגנון הפיסיולוגי המחולל אירוע מוחי דומה לזה הגורם להתקף לב. לפיכך, מי שיטפל בגורמי סיכון של אוטם שריר הלב, יפחית גם את הסיכון של אוטם מוחי.

תסמיני אירוע מוחי

את התסמינים הקלסיים של אירוע מוחי יכול לזהות כמעט כל אדם הנמצא בזירה, גם אם אינו נוירולוג. אלו כוללים: שיבוש מילים ודיבור לא ברור, עיוות בפנים המתבטא בצניחת צד אחד שלהם, הפרעות תחושה ותנועה. תסמינים נוספים שיכולים להופיע הינם: חולשה, שיתוק בצד אחד של הגוף, פגיעה בראייה, סחרחורת, קשיי בליעה, כאב ראש, ירידה בהכרה עד למצב של תרדמת. ברוב המקרים של שבץ מוחי, התסמינים מופיעים בפתאומיות, באופן חד ומהיר. במקרה של אירוע מוחי שנגרם כתוצאה מקריש דם, הסימפטומים יכולים להיות הדרגתיים.

פרופסור רונית גלעד
מומחית לנוירולוגיה
לקבוע תור 03-7712804

 אבחון שבץ מוחי

אבחון שבץ מוחי נעשה על ידי נוירולוג שעורך תחילה בדיקה גופנית יסודית ומקיפה, לפיה ניתן לאבחן איזה אזור מוחי נפגע ובאיזו מידה. נוירולוג עשוי להיעזר באבחון גם בבדיקות שונות: אק”ג, בדיקות דם, סיטי ו-MRI. חשוב מאוד לאבחן מלכתחילה באיזה שבץ מדובר: שבץ חסימתי שיטופל במדללי דם, שבץ דימומי שבו אסור לטפל במדללי דם, או שבץ חולף.

 נזקי האירוע המוחי

מצד אחד ניתן להחלים לחלוטין מאירוע מוחי (25%), ומאידך הוא יכול להיות קטלני (15%).  בין שני התרחישים הקיצוניים הללו, נזקי אירוע מוחי יכולים לכלול: שיתוק זמני או קבוע בצד אחד של הגוף, פגיעות קוגניטיביות, פגיעה בדיבור ונכות בדרגות שונות. לא בכל המקרים ניתן להעריך את הפגיעה בשעות הראשונות של התרחשות האירוע. הנזקים לטווח ארוך תלויים בנטייתו הגנטית של החולה, ההיסטוריה הרפואית שלו, מיקום האזור הפגוע, מידת הפגיעה, מהירות הגשת הטיפול הרפואי ואיכותו. יש חשיבות עצומה לפרק הזמן העובר מתחילת האירוע מוחי עד לטיפול בו, שכן ניתן להציל את תאי המוח ורקמת המוח רק תוך שעות ספורות. לפיכך, יש להתפנות לטיפול באופן מיידי.

ד”ר רן בראונר
נוירולוג מומחה
לקבוע תור 03-7712804

טיפול באירוע מוחי

חולים עם אירוע מוחי חולף מקבלים טיפול מניעתי מותאם, הכולל מדללי דם ותרופות להורדת כולסטרול ולאיזון לחץ הדם. טיפול בחולים הסובלים מהיצרות עורקי הצוואר יכול לכלול התערבות כירורגית, צנתור או נקיטה בטיפול שמרני המאזן את גורמי סיכון. הטיפול באדם המאושפז עקב אירוע מוחי בשלב החד יכול לכלול תרופות להמסת קרישי דם הניתנות לווריד, צנתור מוחי, טיפול באמצעות נוגדי קרישה ועוד. במהלך השיקום ניתן להעריך את התפקוד המוחי באמצעות בדיקת EEG. כאשר מבצעים בדיקת EEG מקבלים רישום של הפעילות המוחית, לפיו ניתן להחליט על המשך הטיפול והשיקום.

מניעת אירוע מוחי

מניעת שבץ מוחי דורשת מהאדם לשמור על אורח חיים בריא, המשלב תזונה מאוזנת ודלת שומן  עם פעילות גופנית אירובית סדירה והימנעות מעישון. זו הדרך לנטרל את רוב גורמי הסיכון למחלות כלי דם של המוח ולמחלות לב. חשוב מאוד לשלוט בערכי לחץ הדם – לעקוב אחר לחץ דם גבוה או לא סדיר ולאזנו במידת הצורך. חולי סוכרת ולב ואנשים עם ערכים גבוהים של כולסטרול ושומנים בדם חשופים לסיכון של אירוע מוחי, וכדי למנוע אותו עליהם להיות מטופלים בצורה ההולמת את מחלתם.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין