בדיקת EEG בחסך שינה בתל אביב מדיקל סנטר
בתל אביב מדיקל סנטר אנו מבצעים בדיקת EEG למבוגרים ולילדים. ניתן לבצע אצלנו
בדיקת EEG בערנות או בשינה. במקרים בהם הדבר נדרש, אנו מבצעים בדיקת EEG בחסך שינה, אליה הנבדק מגיע לאחר שלא ישן במהלך הלילה.
הבדיקה מתבצעת על ידי הטכנאית הרפואית המנוסה, יקטרינה יאצקביץ’, המספקת לנבדק גם הסבר מלא על מהלכה. הבדיקה נמשכת כ-20 דקות,
ובמידה ונדרש לבצע בדיקה הן בערנות והן בשינה – הבדיקה תארך כ-50-40 דקות.
תוצאות הבדיקה מפוענחות על ידי הנוירולוג הבכיר, ד”ר פיראס פאהום, מנהל השירות
לאפילפסיה ו-EEG במערך הנוירולוגי של המרכז הרפואי תל אביב ע”ש סוראסקי.
על בדיקת EEG בכלל ובדיקת EEG בחסך שינה בפרט
במסגרת בדיקת EEG (אלקטרואנצפלוגרם) מתבצע רישום פעילותו החשמלית של המוח באמצעות אלקטרודות המוצמדות לקרקפת. מטרת הבדיקה הינה להעריך את תקינותה של הפעילות החשמלית במוח ולגלות בעיות ושינויים בהולכה החשמלית. בדיקה זו משמשת לאבחון אפילפסיה ולסיוע בבחירת טיפול לאפילפסיה, וכן לאבחון מחלות ובעיות מוחיות אחרות. הבדיקה ניתנת לביצוע בערנות או בשינה.
ישנם מקרים בהם מבצעים בדיקתEEG בחסך שינה. ראשית, חוסר שינה יכול להדגיש או לעורר פעילות חשמלית לא תקינה במוח. שנית, כאשר
מעוניינים לבצע את הבדיקה במצב שינה, חסך השינה מסייע להרדמות מהירה וודאית. כמו כן, חוסר שינה יכול להדגיש או לעורר פעילות חשמלית בלתי תקינה במוח, כך שחסך שינה יכול להיות בעל חשיבות גם בבדיקה הנעשית במצב ערות.
גם במקרים בהם מבצעים בדיקת EEG לילדים צעירים מאוד, לעיתים נוירולוג ילדים יבקש לבצעה בחסך שינה, על מנת שהילד ירדם ולא יזוז במהלך הבדיקה.
היערכות לביצוע בדיקת EEG בחסך שינה
נבדקים שנערכים לעבור בדיקת EEG בחסך שינה, יתבקשו להישאר ערים במהלך הלילה, לפחות מהשעה 2:00 לפנות בוקר. גם כשמדובר בילדים, רצוי לאפשר להם לא יותר מ-4 שעות שינה ולדאוג שיהיו ערים רוב הלילה. יום בערב שלפני הבדיקה יש לחפוף את הראש מבלי למרוח על השיער ג’ל או שמן כלשהו. בשעות שלפני הבדיקה יש להימנע מצריכת מזונות המכילים קפאין, ומומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה.
ביצוע הבדיקה
בדיקת EEG היא קצרה ופשוטה, ואינה פולשנית או מכאיבה. במהלך הבדיקה מצמידים לקרקפת כ-20 אלקטרודות בעזרת חומר דביק. האלקטרודות מעבירות את רישום הפעילות החשמלית המוחית בצורת קווים גליים. בשלב נוסף בבדיקה חושפים את הנבדק לגירויים שונים כגון הבזקי אור, אורות בוהקים וכו’ על מנת לבדוק אם מתקיים התקף פרכוס וכיצד הוא מאופיין ברישום ה-EEG.
תוצאות הבדיקה
בדיוק כמו בדיקת EEG רגילה, גם בדיקת EEG בחסך שינה מפוענחת על ידי נוירולוג מבוגרים או נוירולוג ילדים. כאשר הפעילות החשמלית המוחית הינה תקינה היא מאופיינת בדפוס גלים מסוים. תרשים בלתי תקין יעיד לרוב על הפרעות הדורשות המשך בירור וטיפול בהתאם.