בדיקת קורטיזול בתל אביב מדיקל סנטר
בדיקת קורטיזול Cortisol test הינה בדיקת דם רגילה, המבוצעת באופן פרטי במעבדת המרכז הרפואי תל אביב מדיקל סנטר. מדובר בבדיקה פשוטה, שנמנית בין שאר בדיקות דם הנעשות במרכז. היא מבוצעת על ידי לקיחת דם מהווריד של הנבדק, כאשר פענוח התוצאות נערך במעבדה הכימית של המרכז בו ביום. ככל פעולה אבחנתית או אחרת שנעשית במסגרת תל אביב מדיקל סנטר, גם בדיקת קורטיזול מתבצעת באווירה נעימה ומכילה המלווה ביחס אדיב ואישי כלפי הנבדקים. הבדיקה נעשית בנוהל מזורז – קביעת תור באופן מהיר והעברת תוצאות ללא דיחוי. במידת הצורך, וכאשר ערכי הבדיקה אינם תקינים, תוצאותיה נבחנות על ידי אנדוקרינולוג מבוגרים או אנדוקרינולוג ילדים, בהתאם לגיל הנבדק.
מהו הורמון הקורטיזול ומהם תפקידיו?
קורטיזול Cortisol הוא הורמון המיוצר בגופנו על ידי בלוטת יותרת הכליה – אדרנל. ייצורו והפרשתו של הקורטיזול נעשים תחת בקרת הורמון נוסף -ACTH שמופרש על ידי בלוטת יותרת המוח. לקורטיזול יש תפקידים שונים בגוף כשבין השאר הוא שומר על לחץ הדם, מווסת את המערכת החיסונית ולוקח חלק בשלבים שונים של חילוף החומרים כמו פירוק סוכרים, חלבונים ושומנים. כמו כן, במצבי דחק של הגוף, רמת הקורטיזול עולה.
מהי בדיקת קורטיזול cortisol ומה אפשר לאבחן באמצעותה?
באמצעות בדיקת קורטיזול ניתן לאבחן הפרעות בייצור הקורטיזול – ייצור מוגבר או מופחת של ההורמון. מדידת רמת ההורמון בדם יכולה להצביע על מחלות ובעיות שונות כמו: תסמונת אדיסון המצביעה על תת פעילות של האדרנל והמתבטאת בלחץ דם נמוך, חולשה, עייפות וכאבי בטן; תסמונת ע”ש קושינג המתבטאת בלחץ דם גבוה, השמנה, חולשה, רמות סוכר גבוהות בדם ואוסטיאופורוזיס. בקרב נשים יכולים להופיע שיעור יתר וכן הפרעות במחזור, ובקרב ילדים הדבר עלול לפגוע בגדילה. לפיכך, במקרים רבים בהם אנשים עם תסמינים כאלה פונים אל אנדוקרינולוג מבוגרים או אנדוקרינולוג ילדים, הם יופנו לביצוע בדיקת קורטיזול.
גורמים נוספים להפרעות בייצור הקורטיזול יכולים להיות: בייצור מוגבר – עלייה ביצור הורמון ה-ACTH, גידול מפריש ACTH הממוקם מחוץ לבלוטת יותרת המוח, פעילות יתר של בלוטת התריס, נטילת תרופות שונות כמו גלולות למניעת הריון, השמנה ומתח נפשי. בייצור מופחת – מחלה גנטית המאופיינת בחסרונם של אנזימים המשתתפים בתהליך ייצורו של הקורטיזול, תת פעילות של בלוטת יותרת המוח או תת פעילות של בלוטת התריס.
עלייה זמנית וחולפת ברמת הקורטיזול בדם יכולה להופיע בהריון, במחלות חום ובמאמץ גופני רב.
המשמעות והבעייתיות של תוצאות בדיקת קורטיזול
כאשר מבצעים בדיקת קורטיזול בודדת, התוצאות עלולות להטעות, זאת מכיוון שהפרשת הקורטיזול הינה פעימתית ואינה אחידה לאורך כל שעות היום. רמת הקורטיזול בדם נמצאת בשיאה בסביבות 8 בבוקר, יורדת לקראת שעות הערב עד שמגיעה לרמה הנמוכה ביותר סביב חצות. לכן, אין להסיק מסקנות מתוצאות בעייתיות של בדיקת קורטיזול הנערכת בנקודת זמן מסוימת. בהתאם לכך, כאשר כתוצאה מהבדיקה עולה חשד לייצור מוגבר של קורטיזול, יש לבצע מבחן דיכוי להפרשת קורטיזול. לעומת זאת, כשיש חשד להפרשה מופחתת של ההורמון, יש לבצע מבחן גירוי.