בדיקת שקיפות עורפית – נועדה בעיקר לגילוי תסמונת דאון
שקיפות עורפית הינה בדיקת אולטרסאונד המשמשת לגילוי מוקדם של תסמונת דאון, ואף יכולה להעלות חשד למומים בלב העובר ולבעיות אנטומיות. מכיוון שמדובר בבדיקת סקר, היא אינה יכולה לאשר או לשלול בוודאות את הפגם אלא רק להצביע על ההסתברות להימצאותו. ניתן לגלות באמצעותה עד כ-70% ממקרי תסמונות הדאון.
תקופת ביצוע הבדיקה – שבועות 14-11
בדיקת השקיפות העורפית מתבצעת בשלב מוקדם של ההיריון בין שבועות 14-11. לפיכך, אם ממצאיה מובילים לאבחנה מובהקת של בעיה קשה אצל העובר, ניתן להפסיק את ההיריון בשלב זה באמצעות גרידה. לאחר שבוע 15 ובשל התפתחות העובר והיעלמות נוזל העורף הנבדק בשקיפות העורפית, יש קושי להשוות בין עובר עם בעיה לבין מדגם האוכלוסייה.
אופן הביצוע של הבדיקה – פשוט ובטוח
הבדיקה מתבצעת ע”י רופא מומחה, לרוב באמצעות אולטרסאונד בטני, ובמקרים בהם הוא מתקשה בהדגמת אזור הבדיקה – באמצעות אולטרסאונד וגינלי. בכל מקרה, מדובר בבדיקה בטוחה, פשוטה, שאינה פולשנית או מכאיבה ואינה מסכנת את ההיריון, האישה או העובר. בסיום הבדיקה התוצאות נמסרות לנבדקת.
מה בודקים בשקיפות העורפית?
עד השבוע ה-15 להריון, מצטברת שכבת נוזל דקה באזור העורף של העובר. אצל עובר הסובל מתסמונת דאון או ליקוי גנטי אחר, הנוזל מצטבר בכמות גדולה יותר מאשר אצל עובר בריא. בבדיקת השקיפות העורפית, רופא נשים מודד את קוטר הנוזל בעורף העובר באמצעות האולטרסאונד ומשקלל את היחס בינו לבין גודל העובר. הנתונים מוזנים ע”י הרופא לתוכנה המחשבת את הסיכון שהעובר לוקה בתסמונת דאון, ומשווה אותו לסיכון הכללי של נשים שהינן בגיל הנבדקת. תוצאה שווה או נמוכה מזו של קבוצת הגיל, מצביעה על ממצא תקין. אם נמדדת שכבת נוזל מעל ל-3-2.5 מילימטרים, הדבר מצביע על סיכון לתסמונת דאון או מחלות כרומוזומליות אחרות. במקרה כזה, הרופא ימליץ לנבדקת לבצע ייעוץ גנטי, בדיקות גנטיות ובדיקות נוספות לשלילת/אישור הממצא.
קביעת מין היילוד בבדיקת שקיפות עורפית אינה ודאית
בן או בת זו לא השאלה העומדת במרכז בדיקת השקיפות העורפית. בבדיקה זו ניתן לזהות את המין ברמת דיוק של כ-80% בלבד. אין להסתמך על התוצאה באופן ודאי שכן בשלב זה של ההיריון אברי העובר עדיין לא התפתחו לחלוטין, ויש קושי להבחין בין המינים.
כמה עולה שקיפות עורפית באופן פרטי?
עלות בדיקת שקיפות עורפית פרטית 1200 ש״ח