בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

ניתוח מעקפים

עמוד הביתבלוג › ניתוח מעקפים

מהו ניתוח מעקפים ומהי מטרתו?

ניתוח מעקפים הינו ניתוח לב שמבצעים לרוב בשל טרשת, חסימה או היצרויות בעורקים

ניתוח מעקפים
ניתוח מעקפים

הכליליים של הלב האחראים על העברת דם ללב. במהלך הניתוח מחברים לעורקים הכליליים כלי דם ממקומות שונים בגוף, ובכך עוקפים את אזור החסימה ומספקים דם לשריר הלב. בדרך כלל משתמשים בעורק היד או בעורקי החזה הפנימיים, כיוון שיש להם עורקים חלופיים. לעיתים משתמשים גם בוורידים מהרגל. למעשה, בעזרת הניתוח עוקפים את החסימות ויוצרים נתיב חדש שדרכו יזרום לשריר הלב דם עשיר בחמצן. מטרתו של ניתוח מעקפים היא מניעת התקף לב על ידי אספקת דם ללב לטווח ארוך. ב-95% מהמקרים המטרה אכן מושגת ומאפשרת חיי איכות לשנים רבות.

 

הצורך וההחלטה לגבי ניתוח מעקפים  

ההחלטה לגבי ביצוע ניתוח מעקפים נעשית על ידי קרדיולוג, לרוב בעקבות צנתור אבחוני שמספק תמונה המצביעה על הצורך בניתוח. הניתוח חיוני במצבים שונים כגון: טרשת חריפה ב-3 העורקים הכליליים, היצרות קשה של העורק הראשי השמאלי של הלב, אי ספיקת דם קשה בחדר השמאלי של הלב, היצרות או חסימה בעורקים כליליים המלווה בבעיה במסתמי הלב. בעיקרון, כאשר המחלה הטרשתית אינה ניתנת לריפוי על ידי צנתור או שהצנתור הינו מסוכן או שאינו יעיל לחולה – הבחירה תהיה בניתוח מעקפים. למרות שמדובר בניתוח משמעותי ומורכב, הוא שכיח ביותר כיום בארץ ובעולם, מבוצע על ידי מנתחים מנוסים בתחום ונושא תוצאות מצוינות לטווח ארוך. הסיבוכים המיוחסים לו נדירים ביותר, ומאידך הניתוח מיטיב משמעותית את איכות החיים ואת תוחלת החיים של המטופל.

 

בדיקות שמבצעים לפני ניתוח מעקפים

לפני ניתוח מעקפים נוהגים לבצע בדיקות שונות שביניהן נמנות:

  • בדיקות דם לבחינת סוג הדם, תפקודי כליות וכבד, ואיתור נגיפי צהבת או איידס.
  • צילום רנטגן לחזה, המשמש הן להשוואה לצילומים שייעשו לאחר הניתוח והן לשלילת דלקת ריאות, הסתיידויות באבי העורקים, דפורמציה בבית החזה ועוד.
  • אק”ג לאיתור הפרעות בקצב הלב, וכבסיס להשוואה לבדיקת אק”ג שתבוצע לאחר הניתוח.
  • אקו לב להערכת תפקוד הלב ושסתומי הלב.
  • ארגומטריה במטרה לוודא את הירידה בזרימת הדם אל שריר הלב.
  • צנתור לב שמספק מידע על לחצים בחדרי הלב ובעורקי הריאה ועל תפקודו של הלב.
  • תפקודי ריאות למעשנים כבדים או לחולי ריאות ודרכי הנשימה כדי לוודא אם יוכלו לעמוד בהרדמה הכללית ובניתוח.
  • בדיקת עורקי התרדמה המיועדת לרוב לאנשים שעברו את גיל ,80 או שעברו אירוע מוחי ויתכן שיידרשו גם לניקוי עורק התרדמה במהלך ניתוח המעקפים.
  • בדיקות נוספות כמו הולטר לב או הולטר לחץ דם.

 

 

הפעולות העיקריות במהלך ניתוח מעקפים

ניתוח מעקפים נמשך כ-4 שעות ונעשה תחת הרדמה כללית. במהלך הניתוח מתבצע ניסור חתך בבית החזה דרך עצם בית החזה והשרירים על מנת ליצור גישה לאזורים החסומים בלב. לרוב, המטופל יחובר למכונת לב-ריאה שמחליפה את פעולת הלב באופן זמני, וכך אפשר יהיה לשתק את הלב ולבצע תפירה של המעקפים. בהמשך מבצעים חיתוך מקומי באזור ממנו מוציאים עורקים/ורידים חלופיים (בית החזה, יד או רגל). תופרים את העורקים הללו לעורקי הלב מעבר למיקום החסימה ובכך יוצרים מעקף לאזור החסום. בסיום, מנתקים את המנותח ממכונת הלב-ריאה, מבצעים תפירה של בית החזה ושל האזור ממנו נלקחו העורקים החלופיים וחובשים אותם.

 

ההתאוששות מניתוח מעקפים

ההתאוששות מניתוח המעקפים הינה הדרגתית. בימים הראשונים המטופל יישאר באשפוז בבית חולים. לאחר כ-3-4 ימים רוב החולים מראים התאוששות טובה ואף מתחילים להתהלך. ההתאוששות עלולה להיות כרוכה בכאבים שונים באזורים אליהם הוכנסו צינורות וכן באזור הפצעים הניתוחיים, לפיכך מומלץ על שימוש בשככי כאבים. בכל מקרה, המטופל נדרש למעקב מוקפד בחודשים שלאחר הניתוח, ולביצוע ביקורות תקופתיות גם בהמשך.

קרדיולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין