מהי מיימת – נוזלים בחלל הבטן?
תופעה של הצטברות נוזל חופשי בחלל הבטן מוכרת בשם מיימת. מדובר במצב רפואי שנגרם כתוצאה ממחלה או בעיה ראשונית אחרת כלשהי. ישנן 3 דרגות עיקריות של נוזלים בבטן: נוזלים שניתן לאבחן בבדיקת
אולטרסאונד בטן בלבד, נוזלים שגורמים להתרחבות סימטרית של דופן הבטן וניתן לגלותם בבדיקה גופנית שמבצע רופא, מיימת חמורה שיוצרת מתח משמעותי בדופן הבטן.
תסמיני נוזלים בבטן
התסמינים של מיימת בבטן הם תוצר של הנפיחות בבטן, כך שככל שיש כמות נוזלים גבוהה יותר, כך יופיעו יותר תסמינים ובדרגה חמורה יותר. במצב של מיימת קלה, יתכן שלא יופיע כל תסמין. בין התסמינים האופייניים: חוסר תיאבון, שובע מהיר, עלייה במשקל גם במקרים בהם יש אובדן מסת גוף, בחילות, הקאות, קשיי נשימה כתוצאה מכך שהסרעפת נדחקת על ידי חלל הבטן ועוד. כאשר חשים בתסמינים המעלים חשד להצטברות נוזלים בחלל הבטן, יש לפנות בהקדם האפשרי לרופא או מרכז רפואי.
הגורמים לנוזלים בחלל הבטן
ישנם גורמים שונים שיכולים לגרום להצטברות נוזלים בחלל הבטן. רוב המקרים נגרמים עקב יתר לחץ דם בווריד הפורטלי כתוצאה מצמקת הכבד. לעיתים מדובר בנוזל לימפתי שדולף מהמעי הדק כתוצאה מבעיות שונות כגון: חבלה ניתוחית, דלקת בלבלב, חסימה לימפתית פנימית עקב מחלות כמו שחפת, תהליכים ממאירים או טפילים, חסימה לימפתית חיצונית עקב חסימות במעי, פקקת, טיפול קרינה ועוד. כמו כן, יש מקרים בהם דליפת הנוזלים נובעת מקרע בצינור הלבלב.
אבחון מיימת
כאשר יש חשד להצטברות נוזלים בבטן, עורכים תחילה תשאול מקיף לגבי ההיסטוריה הרפואית של הנבדק, טיפולים שעבר, תרופות שנוטל וכו’. בהמשך מבצעים דיקור לנטילת דוגמית מהנוזל ובודקים אותו – האם הוא עכור, מזוהם, דמי, כילוטי, ומהן רמות החלבון, האלבומין, הטריגליצרידים והגלוקוז שבו. כמו כן בודקים אם יש בנוזל תאים ממאירים. במקביל לכך, מבצעים בדיקת דם להשוואה בין ערכי האלבומין בנוזל המיימת לבין הערכים בנסיוב. בבדיקת אולטרסאונד בטן או MRI ניתן להדגים את המיימת ולעיתים גם את הגורם לה.
טיפול במיימת
דרכי הטיפול במיימת משתנות על פי הממצאים האבחוניים, מקור הנוזל, הגורם להצטברותו בבטן, התסמינים ועוד. כך לדוגמה, מיימת לבלבית מטופלת בדרך כלל בהזנה ורידית ובטיפול בדלקת הלבלב, ולרוב מקור הדליפה נסגר בעצמו לאחר כשבועיים. במקרה של הצטברות נוזלים חמורה (5 ליטרים ומעלה) מבצעים לעיתים דיקור בטני כדי לנקז את הנוזלים מחלל הבטן. ככלל, מומלצת תזונה דלת נתרן ולרוב ניתן טיפול תרופתי.