חשיבות הטיפול בזיבה
מחלת הזיבה היא מחלת מין שנגרמת מהידבקות בחיידק ה- Neisseria gonorrhoe.
המחלה עוברת דרך מגע מיני לא מוגן, מין אוראלי ואנאלי, וכן משימוש בכלי רחצה, מגבות או בגדים של אדם שנושא את המחלה. הזיבה מאופיינת בדלקות שתן קשות אצל גברים ובדלקות בצוואר הרחם אצל נשים. מצד אחד קל מאוד לטפל במחלה לאחר אבחון הכולל בדיקות מעבדה לרבות בדיקת דם לאיתור החיידק. מאידך, אנשים רבים נמנעים מקבלת טיפול מכיוון שהם מתביישים וחשים חוסר נעימות לגשת אל רופא עור ומין ו/או לבצע בדיקת מחלות מין – וזה בעייתי. חשוב מאוד לאבחן את מחלת הזיבה ולטפל בה באופן מיידי, מכיוון שללא טיפול המחלה עלולה להסתבך ולגרום אצל נשים לדלקות בחצוצרות, לעקרות ולהריונות מחוץ לרחם, ואצל גברים לדלקות בערמונית ובהיצרות של צינור השופכה. ביטויים קשים ומאוחרים יותר של המחלה הינם דלקת בלחמית העין ודלקת בשסתומי הלב. כמו כן, נשים בהריון שנדבקות במחלה עלולות להדביק את העובר. לפיכך, ברור לחלוטין כי יש להקדים ולטפל ולא להמתין בחיבוק ידיים להחמרה.
טיפול בזיבה ניתן לאחר אבחון רפואי
כאשר אדם חש בתסמינים של זיבה, הצעד הראשון הוא לקבוע פגישה אצל רופא משפחה, רופא עור ומין, אורולוג או גניקולוג. הרופא יערוך אבחון בעזרת בדיקות דם לגילוי החיידק, נטילת דגימה מההפרשות לצורך תרבית שתתבצע במסגרת בדיקות מעבדה, או בדיקת PCR שהינה בדיקת מחלות מין ספציפית יותר. האבחון יאפשר לרופא לתת לחולה טיפול יעיל ואפקטיבי.
הטיפול בזיבה – באמצעות אנטיביוטיקה
הטיפול בזיבה קל ביותר ונעשה באמצעות זריקה או נטילת כדורים מסוג אנטיביוטיקה. בעבר הטיפול הפופולרי היה בתרופות ממשפחת הפניצילינים, אך עם הזמן החיידק פיתח עמידות לתרופות אלה. בהתאם לכך, כיום מקובל לטפל בזיבה בעזרת תרופות כגון ציפרוקסין, טאריוויד או אופלודקס השייכות למשפחת הצפאלוספורינים. טיפול תרופתי נוסף כולל כמוסות דוקסילין או זריקת רוצפין. לעיתים נעשה שילוב בין זריקה לכדורים. מכיוון שזיבה מלווה לעיתים בזיהום כלמידיה, לרוב הטיפול כולל כיסוי גם לכלמידיה.
טיפול לבני הזוג מספק החלמה בטוחה
בכל מקרה של הידבקות במחלת הזיבה – חובה ליידע את בני הזוג או כל שותף ושותפה למגע מיני עם החולה. אם בני הזוג לא יטופלו, עלולה להיווצר שרשרת של הידבקויות מהאחד לשני, והמחלה לא תיעלם. במהלך הטיפול ועד שבוע לאחר סיומו, יש להימנע מקיום יחסי מין.
מכיוון שהמחלה אופיינית לצעירים וצעירות שמקיימים יחסי מין עם שותפים אקראיים, כמובן ששימוש בקונדומים עשוי להפחית את הסיכויים להידבקות.