מהו התקף אפילפסיה?
התקף אפילפסיה הוא הביטוי המרכזי של מחלת האפילפסיה. למעשה, מחלת אפילפסיה אינה מחלה בודדה אלא שם כולל לסוגים שונים של התקפים
אפילפטיים. התקף אפילפטי מתרחש כאשר בתאי העצב של המוח מתפרצת פעילות חשמלית בלתי תקינה. ההתקף מאופיין בעיקר בפרכוסים חוזרים וכן במצבים של רפיון שרירים או קיפאון שרירים. התקף סטנדרטי נמשך עד 5 דקות, ו כאשר הוא חורג מעבר לכך, יש להזעיק עזרה מיידית כדי למנוע נזקים חמורים לגוף.
לכל התקף אפילפסיה יש דפוסים משלו, חלקם אקראיים וחלקם צפויים, יש כאלה המתרחשים בשינה ואחרים בזמן ערות, יש הפורצים בעקבות גירוי חיצוני או כתוצאה מצריכת אלכוהול או סמים, ועוד ועוד מאפיינים וזרזים. בעזרת רישומי ההתקפים (ע”י המטופל או במהלך בדיקת EEG או EEG בחסך שינה) נוירולוג יוכל לזהות את דפוס ההתקף, להתאים טיפול באפילפסיה בהתאם ולאפשר למטופל להתמודד בצורה המיטבית.
סוגי התקפים אפילפטיים
נהוג לסווג את ההתקפים האפילפטיים באופן הבא:
- התקף כללי – טוני-קלוני – התקף שתוקף את כל המערכות בגוף, לרבות מערכת הנשימה. ההתקף מאופיין בתנועות רפלקסיביות ולא רצוניות המופיעות בחלקי גוף שונים ולעיתים מלווה גם ביציאת קצף מהפה. התקף כללי עלול להימשך זמן ארוך יחסית.
- התקף מוקדי – התקף שמתרחש רק במוקד אחד במוח (המוקד האפילפטי). התקף זה מאופיין לרוב בפרכוסים ועוויתות בצד אחד של הגוף או באחד הגפיים. כמו כן יתכן ערפול הכרה המלווה בבהיית החולה באוויר ובפגיעה בזיכרון. התקף מוקדי נמשך דקה-שתיים וחולף מעצמו.
- התקף ניתוק כללי – אבסנס – התקף קצרצר הנמשך מספר שניות וחולף מעצמו, כאשר במהלכו החולה אינו מודע למה שקורה סביבו, בוהה באוויר או מגלגל עיניים. התקפי ניתוק כאלה מאפיינים אפילפסיה בילדים.
- התקף חלקי – מיוקלונוס – התקף שמתרחש רק בחלקי גוף מסוימים. מאופיין בערפול הכרה וחוסר מודעות לסביבה, ובתנועות רפלקסיביות לא רצוניות המופיעות בחלקים מהגוף.
התקף אפילפסיה בשינה
חלק מההתקפים האפילפטיים מתרחשים במהלך שינה, או בסמוך להתעוררות משינה.
התקפי אונה פרונטלית מתרחשים אצל חולים באפילפסיה חלקית שמתחילה באונה הקדמית. בדרך כלל הם מופיעים במהלך השינה, נמשכים עד 2 דקות ולעיתים הינם אלימים. אם התקפים אלו מתרחשים רק בזמן השינה, לרוב ניתן לשלוט עליהם בעזרת תרופות אנטי אפילפטיות.
התקפי אפילפסיה רולנדית שפירה, שהינה סוג אפילפסיה שכיח אצל ילדים, מוגבלים לרוב לזמן השינה. ההתקף מאופיין ברעידות פנים ו/או גפיים בצד אחד של הגוף, שמתחילות בעיקר בזמן השינה ויכולות לגרום להתעוררותו של הילד בבהלה. במידה וההתקפים נדירים ומופיעים בשינה בלבד, יתכן שלא יומלץ על טיפול.
גם אפילפסיה מסוג התעוררות גרנד-מאל מקושרת לשינה. היא מאופיינת בהתקפים טונים-קלוניים המתרחשים רגע לפני או אחרי ההתעוררות.