לשימוש באמצעי מניעה יש 2 מטרות עיקריות
אמצעי מניעה כשמם כן הם, נועדו למנוע בעיקר שני מצבים: כניסה להריון והידבקות במחלות מין. לרוב, כשמדברים על אמצעי מניעה, נוטים לרוב להתמקד במטרה של מניעת הריון ושוכחים לעיתים שמגע מיני לא מוגן עלול להוביל למחלות מין כגון זיבה, סיפיליס, כלמידיה, הרפס, איידס ועוד. מחלות נפוצות אלו אמנם ניתנות לזיהוי מוקדם אצל המומחים בתחום: רופא עור ומין, רופא נשים או אורולוג. אפשר לגלות אותם על ידי ביצוע בדיקת מחלות מין, בדיקות דם, בדיקת איידס וכו’ ולטפל בהן בהתאם. עם זאת, אפשר למנוע אותן ואת הצורך לעבור טיפול במחלות מין אם משתמשים בקונדום – אמצעי המניעה האפקטיבי ביותר כנגד הפצת מחלות מין.
שוק אמצעי המניעה הלך והתרחב משמעותית בעשורים האחרונים. רוב אמצעי המניעה הם נשיים ומיועדים למניעת הריון. רק הקונדום הגברי משרת את שתי המטרות – מניעת הריון ומניעת מחלות מין.
אמצעי מניעה הורמונליים
ניתן לסווג את אמצעי המניעה לאמצעי מניעה הורמונליים ולא הורמונליים.
בין אמצעי המניעה ההורמונליים נמנים:
- גלולות – אמצעי המניעה הנשי השכיח ביותר, המומלץ לנשים בריאות ולא מעשנות.
- מדבקת פרוגסטרון – מדבקה המכילה את ההורמון, שמודבקת על גופה של האישה ופעילה למשך שבוע. למדבקה יש אפקט דומה לגלולה והיא משמשת נשים שלא מעוניינות לבלוע גלולות.
- זריקת פרוגסטרון – ניתנת אחת ל-3 חודשים.
- טבעת וגינלית – אותה יש להחליף מדי חודש.
- ספוגית – הספוגית מכילה קצף שקוטל את הזרע.
- התקן תוך רחמי משולב עם הורמונים – מתאים בעיקר לזוגות במערכת יחסים קבועה וארוכה.
אמצעי מניעה לא הורמונליים
בין אמצעי המניעה הלא הורמונליים נמנים:
- קונדום נשי – קונדום המוחדר לנרתיק האישה לפני קיום היחסים, ויעילותו מוגבלת למגע מיני אחד בכל פעם.
- דיאפרגמה – כיפת לטקס או סיליקון המותאמת לאישה על ידי גינקולוג, מוחדרת לנרתיק לפני קיום היחסים ומושארת 6 שעות לאחר המגע המיני. ישנן דיאפרגמות המצוידות גם בנוזל קוטל זרע.
- התקן תוך רחמי לא הורמונלי – התקן נחושת קטן המוחדר בידי גינקולוג אל חלל הרחם ומושאר שם למשך מספר שנים.
- קונדום גברי – הקונדום מתאים הן למצבים של יחסים מיניים קבועים והן למין מזדמן. הוא יעיל, זול, אמין וזמין ואינו דורש הכנה מוקדמת.
כיצד בוחרים אמצעי מניעה?
הבחירה באמצעי מניעה הינה אינדיווידואלית וקשורה לאורח חיים, הרגלי מין, מצב בריאותי, תופעות לוואי ועוד. כמובן שיש להתחשב גם ביעילות אמצעי המניעה, שכן ישנם אמצעי מניעה שרמת הבטיחות שלהם גבוהה מאוד כמו גלולות, מדבקה, קונדום, התקנים תוך רחמיים, ולעומת זאת אמצעי מניעה פחות בטוחים כמו דיאפרגמה ללא נוזל קוטל זרע. אישה שאינה מעוניינת בתוצאה חיובית של בדיקת הריון, חייבת להגן על עצמה באמצעי מניעה המספק הגנה מקסימלית.