נוזלים באוזניים – פנו לרופא אף אוזן גרון בתל אביב מדיקל סנטר
נוזלים באוזן, המכונים גם דלקת הצפק באוזן תיכונה (SOM) או דלקת אוזן תיכונה עם תפליט (שת), הם בדרך כלל תוצאה של דלקת אוזניים, אבל הם יכולים להופיע בכל מצב בו צינור השמיעה (חצוצרת השמע) נפגע. צינור השמיעה מאפשר לנוזל להתנקז מהאוזן לחלק האחורי של הגרון. אם צינור השמיעה נחסם, הנוזל יישאר לכוד בתוך חלל באוזן התיכונה. נוזל זה נקרא תפליט. בנוסף לדלקות אוזניים, אלרגיות והתקררות לעתים קרובות יכולות להוביל לנוזלים באוזן. לטיפול בבעיה, אנו מזמינים אתכם לפנות לאוטולרינגולוג – רופא אף אוזן גרון במרפאת אא”ג של תל אביב מדיקל סנטר.
מבנה האוזן
בכדי להבין מה גורם למצב של נוזלים באוזניים, חשוב להבין ראשית את מבנה האוזן. איברי השמיעה שלנו מחולקים ל-3 מדורים – אוזן חיצונית, אוזן תיכונה ואוזן פנימית. לכל מדור תפקיד משלו – האוזן החיצונית כוללת את האפרכסת ואת תעלת השמע, האוזן הפנימית כוללת את השבלול ואחראית על העברת אותות שמיעה עצביים למוח, ואילו האוזן התיכונה היא חלל המקשר בין המדורים האחרים, וכולל בין היתר גם את עצמות השמע.
חלל האוזן התיכונה הוא החלק החשוב לענייננו, ובו מצטברים נוזלים באוזניים בקרב ילדים ובוגרים שסובלים מהם. הסיבה לכך היא בעיקר החיבור בין חלל האוזן התיכונה לבין חלל הלוע, שקרוי תעלת אוסטכיאן או תעלת השמע. אחד התפקידים המשמעותיים של התעלה הזו הוא השוואת לחצים וניקוז נוזלים, וכאשר עבודתה נפגעת מסיבה כלשהי – אנחנו עשויים לסבול ממצב של מים באוזניים.
מהם נוזלים באוזניים?
נוזלים באוזניים משתנים בהתאם לגורם שמוביל להצטברותם. אם מדובר בגורם דלקתי – כלומר בדלקת אוזניים תיכונה (אוטיטיס מדיה) שנפוצה בעיקר בקרב ילדים, הנוזלים יהיו לרוב נוזלים דלקתיים ומוגלתיים. לעומת זאת, כאשר ישנה חסימה בתעלת השמע או דלקת מסוג סרוטי, הנוזלים יהיו ברוב המקרים צלולים ויידמו יותר למים. לא פעם, נוזלים באוזניים יפתחו זיהום חיידקי ודלקתי לאחר מספר ימים, שכן הנוזלים המצטברים באוזניים מהווים כר גידול פורה עבורם, במיוחד כשמדובר בילדים.
מה גורם לנוזלים באוזניים?
יכולים להיות כמה וכמה גורמים לנוזלים באוזניים, ונציג אותם לפי שכיחותם:
- דלקת האוזן התיכונה: במצב של נוזלים באוזניים ילדים יסבלו במרבית המקרים מדלקת באוזן התיכונה. דלקת זו תגרום להפרשה של תאי דלקת לתוך חלל האוזן התיכונה ותקשה על הניקוז שלהם, במיוחד כשהיא מתפשטת לכיוון תעלת אוסטכיאן. הסימפטום המרכזי של מצב זה יהיה כאבי אוזניים, לרוב בצד אחד אך לעתים גם דו צדדיים, עם הצטברות של נוזלים ולעתים גם עם פגיעה בשמיעה.
- גודש וצינון: הסיבה השכיחה ביותר בקרב מבוגרים להצטברות נוזלים באוזניים היא פשוט צינון וגודש באף. כאשר אנחנו מצוננים, תאי הרירית בלוע (שכוללים גם את תאי הרירית באוזן התיכונה) מייצרים נוזל בכמות גדולה מהרגיל. כאשר התעלה לא מצליחה לנקז את הנוזלים האלה לפי קצב הייצור שלהם – הם מצטברים באוזן התיכונה.
- הפרעה מכנית: הפרעה מכנית היא למעשה חסימה של תעלת השמע על ידי גורם חיצוני, שמקשה על ניקוז הנוזלים בתעלה. הגורם השכיח ביותר לכך יהיה השקד השלישי, שממוקם סמוך לפתח התעלה ובתהליך דלקתי גדל ועלול לחסום אותה. מלבד זאת יתכנו גם גידולים נדירים של האוזן ושל רקמות הראש השונות שעשויים, במצב מסוים, לחסום את התעלה ולהוביל להצטברות נוזלים.
סרטון אודות נוזלים באוזניים
אבחון נוזלים באוזניים
אבחון של נוזלים באוזניים הוא בעיקרו תהליך פשוט מאוד, והוא מתבצע באמצעות בדיקה אוטוסקופית שאותה מבצע רופא אף אוזן גרון. הבדיקה כוללת הסתכלות לתוך חלל האוזן התיכונה באמצעות אוטוסקופ – מכשיר שממקד ומאיר את אזור הבדיקה כשמסתכלים דרכו, ומיועד במיוחד לאוזן. מלבד זאת יתכן גם שתתבצע החדרה קלה של אוויר באמצעות האוטוסקופ בכדי לבחון האם ישנה תנועה של עור התוף – בכדי להעריך את כמות הנוזלים ואת הפגיעה בשמיעה. בדיקות עזר למצב של נוזלים באוזניים עשויות לכלול בדיקות מעבדה כלליות (להערכת מצב דלקתי), בדיקות שמיעה וצילום של חלל הלוע.
איך מטפלים במצב?
לא תמיד צריך לטפל במצב של נוזלים באוזניים, במיוחד כאשר מדובר במצב חולף שמופיע בעקבות צינון או מחלה דלקתית פשוטה. עם זאת, כאשר מדובר בהצטברות משמעותית של נוזלים שפוגעת בשמיעה ובאיכות החיים, או במצב כרוני וקבוע שלא חולף כעבור זמן ממושך, בהחלט מומלץ לטפל במצב בהתאם לגורם לו. אם הגורם הוא גורם דלקתי, יש לטפל באמצעות אנטיביוטיקה מתאימה. אם הבעיה היא בפתח התעלה, ניתן לנסות להרחיב אותה ולתקן את המצב באמצעות הליך סמי-פולשני הכולל בלון. במצבים קיצוניים, נפנה לאפשרות כירורגית של פתיחה בניתוח. אם נוזלים באוזניים מובילים לבעיות נלוות, כמו בעיות שמיעה, סחרחורות או שיווי משקל, יש לפנות לאפשרות של טיפול בסחרחורות ובעיות שיווי משקל, לעתים גם אחרי ניקוז הנוזלים.
בדיקה פרטית לנוזלים באוזניים
אם אתם, ילדכם או מי מסביבתכם סובל ממצב של נוזלים באוזניים, חשוב לא להזניח את המצב הזה. יש לבדוק אותו לעומק ובמידת הצורך להגיע לבדקה וטיפול אצל רופא אף אוזן גרון . בתל אביב מדיקל סנטר תוכלו לזמן תור לרופא מומחה ברמה הגבוהה ביותר, בכיסוי מלא או חלקי עבור בעלי ביטוחי בריאות פרטיים או ביטוחים משלימים מתאימים.