מהי בדיקת PET CT?
PET CT היא בדיקה שלמעשה מורכבת משתי בדיקות – בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) שבאמצעות מספר רב של קרני לייזר רב-כיווניות יוצרת הדמיה מפורטת של הגוף כולו, ביחד עם בדיקת PET. בדיקת ה-PET היא בדיקה בה משתמשים בחומר רדיואקטיבי בשם FDG, שנמשך ונקשר בגוף לאיברים ורקמות בהם יש פעילות מטבולית ערה ואקטיבית יותר, כשהדבר הופך בבדיקת ה-CT לברור ובולט לעין. דוגמה מובהקת לאזורים אלה היא גידולים סרטניים – ולכן בדיקת PET CT מתאימה מאוד לאבחנה, דירוג וקביעת שלב של גידולים שונים, וכן לאיתור גרורות של גידולים מתקדמים.
מתי צריך לעשות PET CT?
בדיקת PET CT היא בדיקה שיש לבצע כפרוטוקול בכל מצב שבו מתגלה גידול חדש או שישנו חשד לגידול חדש. כמו כן, היא נדרשת באופן תקופתי עבור מטופלים עם מחלה סרטנית ידועה, להערכת הצלחת הטיפול מול התקדמות המחלה. מלבד מצבים אלה, משתמשים בבדיקה גם לאחר סיום של טיפול במחלת הסרטן, בכדי לוודא שאין יותר שרידים למחלה בגוף המטופל.
מה היתרונות של בדיקת PET CT?
בדיקת PET CT נחשבת לבדיקה המדויקת ביותר לאבחנה של מחלות סרטניות, כמו גם לבדיקת הבחירה בכל הנוגע להערכה של גרורות ולאיתור שלהן. מאחר ובמקרים רבים אותן גרורות תהיינה מיקרוסקופיות ולא ניתן יהיה לאתר אותן בכל סוג אחר של בדיקה – זהו יתרון משמעותי וחשיבות עצומה לביצוע הבדיקה.
האם נחשפים בבדיקה לקרינה מזיקה?
הקרינה אליה נחשפים בבדיקת PET CT היא קרינת X, שידועה גם בתור קרינת רנטגן. זוהי קרינה שיש לה פוטנציאל נזק (בדרך כלל בטווח של יותר מעשר שנים לאחר ביצוע הבדיקה), ונמצא קשר בינה לבין היווצרות של גידולים מסוימים. לכן, לא מומלץ לבצע את הבדיקה באופן תכוף, אלא רק כאשר יש בה צורך וכשהחשד הקליני מצדיק את השימוש בה – שכן אז חשוב יותר לגלות את הגידול הקיים על פני הסיכון הקטן להיווצרות גידול בעתיד.
האם הבדיקה היא מסוכנת?
כאמור, בדיקת PET CT היא בדיקה שיש בה סיכונים, ואנשים שנחשפים לבדיקה זו מספר רב של פעמים ובאופן קבוע נמצאים בקבוצת סיכון להיווצרות גידולים בעתיד. עם זאת, בחשיפה חד-פעמית ואפילו יותר מכך אך במרחק של שנים בין פעם לפעם – הסיכון בה נחשב נמוך מאוד.
האם מדובר בבדיקה שמתאימה לילדים?
בגלל שמדובר בבדיקה עם קרינה בעלת פוטנציאל נזק, מעדיפים שלא לחשוף ילדים אליה אלא כאשר הדבר נחשב נחוץ מאוד מבחינה רפואית. חשוב להדגיש שבכל מצב שבו ישנה אבחנה אפשרית של ילד עם מחלה סרטנית, חובה לבצע פט סיטי חרף הסיכון הזה – משום שהסיכון במצב קיים לא מאובחן הוא גדול בהרבה מהסיכון של הבדיקה.
האם הבדיקה כואבת?
בדיקת PET CT לא כואבת ולא נחשבת פולשנית, מלבד חומר הניגוד אותו מזריקים כשעה לפני התחלת ביצוע הבדיקה בעירוי. עבור מי שרגיש להכנסה של עירוי הדבר יכול להיות לא נעים.
איזה חלק בגוף בודקים בבדיקת PET CT?
על אף שניתן לכוון אותה באופן ספציפי לחלק אחד בגוף, ברוב המוחלט של המקרים PET Scan מבצעים על כל הגוף. פיזור של גרורות ושל גידולים סרטניים יכול להיות מטעה והפכפך, ולכן חשוב מאוד לבצע סריקה של הגוף כולו בכדי לוודא שלא מפספסים אף גרורה מרוחקת.
למה משתמשים בחומר ניגוד בבדיקה?
חומר הניגוד נמצא בשימוש בכדי לקיים את מטרת הבדיקה – חומר הניגוד הוא זה שמדגיש את האזורים הסרטניים ולכן הוא חשוב ומהותי עבור עצם ביצוע הבדיקה.
מה חומר הניגוד שבו משתמשים?
חומר הניגוד הנהוג לשימוש בבדיקת PET CT נקרא FDG – סוג של סוכר רדיואקטיבי שמתפזר דרך מערכת הדם ונקשר לרקמות, והינו בעל פעילות מטבולית גבוהה יותר. החומר הזה מודגש במיוחד כאשר מבצעים סריקת CT בפרוטוקול PET.
האם הבדיקה מתאימה לנשים בהיריון?
כמו כל שימוש בקרינה מייננת, אישה בהיריון תופנה לצורך ביצוע בדיקת פט סיטי רק כאשר אין שום ברירה אחרת. עבור כמעט כל מצב, יעדיפו לבצע בהיריון בדיקה ללא קרינה מזיקה כמו MRI או US, אך במידת הצורך וכאשר יש חשד למצב מסכן חיים לאישה או לעובר – ניתן לבצע גם בדיקת PET CT. בכל מקרה, בכל מצב שבו צריך לבצע בדיקה זו, והמטופלת בהיריון או חושדת שהיא בהיריון – יש ליידע את הרופא המטפל באופן מיידי.
האם חייבים להגיע לבדיקה עם הפניה?
לבדיקת PET CT חייבים להגיע עם הפניה.
מה ההכנה הנדרשת לבדיקה?
לפני הבדיקה, יש להיות בצום של 6 שעות בו ניתן לשתות מים בלבד, ולהימנע מביצוע של כל פעילות גופנית עד 48 שעות לפני ביצוע הבדיקה. אכילה בשעות שלפני הבדיקה ופעילות גופנית בימים לפניה עלולים ליצור פעילות מטבולית מוגברת במערכת העיכול או בשרירים, וכך ליצור הסחה והטעיה בתוצאות הבדיקה.
לפני הבדיקה תתבקשו להסיר חפצי מתכת ובגדים המפריעים לביצוע הבדיקה.
חולי סוכרת צריכים לוודא שהם מגיעים במצב של סוכר מאוזן (פחות מ-150 מ"ג לד"ל).
במידה וניגשים לבדיקה לאחר סבב טיפול כימותרפי, מומלץ לקבוע אותה לכל הפחות שבועיים לאחר סיום הטיפול.
מה אסור לי לעשות לפני הבדיקה?
לפני הבדיקה אסור לאכול או לשתות שתייה שאינה מים לאורך 6 שעות מלאות. מלבד זאת, אסור לבצע כל פעילות גופנית עד 48 שעות לפני ביצוע הבדיקה.
מהו מהלך הבדיקה?
בדיקת PET CT מתחילה בהזרקת חומר הניגוד דרך עירוי למערכת הדם של המטופל. בשלב זה על המטופל להמתין 60 דקות, עד שחומר הניגוד מתפזר במערכת הדם ויכול להגיע לרקמות החשודות. ב-60 הדקות האלה אסור לחלוטין לאכול או לשתות, ומומלץ גם שלא לנוע או לדבר כלל. בשלב זה המטופל יועבר למיטת הבדיקה ויוכנס למכונת ה-CT, כשאורך הסריקה עצמה נע בין חצי שעה לשעה.
תוך כמה זמן ניתן לקבל את תוצאות הבדיקה?
פענוח הבדיקה בכתב, מתקבל בדרך כלל בין 5 ל-10 ימי עבודה לאחר ביצוע הבדיקה. ישנם מקרים בהם ניתן לשלם תשלום נוסף וכך לקבל תוצאות מהירות יותר.
מה עלות הבדיקה?
עלות בדיקת PET CT פרטי בדרך כלל החל מ-6,500 ₪.
האם ניתן לקבל החזר מקופת החולים על בדיקת PET CT?
בדיקת PET CT היא בדיקה שנמצאת בסל הבריאות, וכפי שהסברנו היא נדרשת רק כאשר ישנו חשד סביר למחלה סרטנית או לגרורות. משום כך, בהחלט ניתן וצריך לקבל עליה החזר או התחייבות מקופת החולים, בצמוד להפניה והתוויה מתאימה לבדיקה, בבית חולים ציבורי או בקופה עצמה. בביצוע בדיקת פט סיטי פרטי לא תמיד יהיה החזר מלא מקופת החולים, אלא לבעלי ביטוחים משלימים מתאימים.
האם ניתן לקבל החזר על הבדיקה מביטוח הבריאות הפרטי?
ביטוחי בריאות פרטיים, על פי רוב, מכסים עלויות של PET CT פרטי, וניתן לקבל על הבדיקה החזר מחברת הביטוח – נשמח לסייע בכך בבירור מול חברת הביטוח בעת הצורך.