בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

צנתור

עמוד הביתבלוג › צנתור

מהו צנתור לב?

צנתור לב הינו הליך רפואי לאבחון וטיפול בחסימות או בהיצרויות בעורקים הכליליים של הלב המובילים אליו דם וחמצן. הצנתור מבוצע כאשר קיים חשש שכלי הדם הללו נחסמו כתוצאה ממחלה טרשתית.  צנתור לב אבחוני מספק מידע על פעילות הלב, מסתמי הלב והעורקים הכליליים. בצנתור לב טיפולי מתבצעת הרחבה של עורקי הלב שהוצרו או נחסמו.

ד”ר אלכסנדר גולדמן
מומחה בקרדיולוגיה וברפואה פנימית
זימון תור 03-7712804

מצבים הדורשים צנתור דחוף או מתוכנן

צנתור לב דחוף הינו פעולה טיפולית שנעשית במקרה של אוטם שריר הלב. במסגרת הליך זה שנעשה בשעות הראשונות של האירוע, מבצעים פתיחה של העורק על ידי בלון ובשילוב תומכן ותרופות.  הצנתור מקטין את הנזק שעלול להיגרם לשריר הלב, מאריך חיים ומשפר איכות חיים.

צנתור מתוכנן ואלקטיבי מבצעים במצבים הבאים: כאשר עולה חשד להיצרות בעורקי הלב בבדיקות כמו ארגומטריה, אקו לב במאמץ, הולטר לב, מיפוי לב וכו’ – בין אם המטופלים מתלוננים על תעוקה/כאבים בחזה במצבי דחק פיזי או נפשי, ובין אם לאו. כמו כן, מבצעים את הצנתור למטופלים המתלוננים על כאבים חוזרים ונשנים בבית החזה, שמקורם אינו ברור.

 

צנתור אבחוני לעומת צנתור טיפולי

צנתור לב אבחוני וצנתור לב טיפולי הם שני שלבים שונים בצנתור לב, המשרתים מטרות שונות. הצנתור האבחוני בוחן את פעילות הלב, המסתמים והעורקים כדי לאתר חסימות או היצרויות שפוגעות באספקת דם אל שריר הלב. בהתאם לממצאי הבדיקה, המטופל מופנה להמשך טיפול מתאים: טיפול תרופתי, צנתור טיפולי עם בלון ותומכן או ניתוח מעקפים.

הצנתור הטיפולי נעשה בהמשך לצנתור האבחוני (במידה ויש בו צורך) במטרה לפתוח היצרויות או חסימות שנצפו בעורקי הלב הכליליים וכדי לשפר את זרימת הדם בתוכם.

מהלך הצנתור

לפני ביצוע צנתור המטופל עובר בדיקת אק”ג ובמידת הצורך גם בדיקות דם. בכל מקרה, המטופל יביא עמו לצנתור את כל הבדיקות שברשותו (אקו לב, הולטר לב, הולטר לחץ דם, מיפוי לב וכו’).

פעולת הצנתור המבוצעת על ידי קרדיולוג מומחה, נעשית לרוב בטשטוש מקומי וללא הרדמה כללית. היא נמשכת בין 90-30 דקות. הצנתור מבוצע על ידי החדרת צינורית דקה דרך עורק היד או המפשעה. דרך הצינורות מחדירים את הצנתרים באמצעותם מזריקים לעורקים הכליליים ןלחדרי הלב חומר ניגוד. החומר המכיל יוד משתקף ברנטגן  ומאפשר לאמוד את היצרות כלי הדם. במידה ומחליטים להמשיך לשלב של צנתור טיפולי לפתיחת העורקים, נוקטים באחת השיטות הבאות:

  • אנגיופלסטיה בצנתר בלון – מחדירים תיל עדין מעבר להיצרות/חסימה בעורק, ומעליו מעבירים צנתר בלון מנופח, ששובר את הרובד הטרשתי ואף דוחס אותו לדפנות כלי הדם.
  • תומכן – Stent – גליל רשת מתכתי שמורכב על הבלון בקצה הצנתר, שנפתח עם ניפוח הבלון, נצמד לדופן העורק ונותר שם גם לאחר הוצאת הבלון. תחום התומכנים נמצא בתאוצת פיתוח המשפרת את תכונות התומכן ואת תוצאות השימוש בו.
  • טיפול משולב בלון תומכן ותרופות – זוהי השיטה הנפוצה ביותר כיום.

 

ד”ר אלכסנדר גולדמן
מומחה בקרדיולוגיה וברפואה פנימית
זימון תור 03-7712804

החלמה מצנתור

צנתור דרך המפשעה מחייב אשפוז ל-24 שעות לצרכי השגחה ומעקב. בבוקר שלאחר הצנתור ניתן כבר לקום מהמיטה. ההמלצות הן להקפיד על מנוחה ולהימנע ממאמץ פיזי ביומיים שלאחר הצנתור. כמו כן, יש להקפיד על תכנית הטיפול התרופתי שניתן. בכל מקרה בו המטופל נדרש לטיפול שיניים או כל הליך פולשני או ניתוחי בתקופה שלאחר הצנתור, יש להתייעץ עם הקרדיולוג לפני ביצוע אותו הליך.

קרדיולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין