בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

סרטן צוואר הרחם

עמוד הביתבלוג › סרטן צוואר הרחם

מהו סרטן צוואר הרחם?

סרטן צוואר הרחם הוא ממאירות שנגרמת כתוצאה מהידבקות בנגיף הפפילומה – HPV. לרוב מדובר בסרטן שמתפתח באיטיות ממצב טרום סרטני קל למצב טרום סרטני קשה. במידה ואינו מאותר ו/או מטופל בשלבים

הטרום סרטניים הוא יתפתח למצב סרטן חודרני של צוואר הרחם ואז הוא עלול להתפשט בצורה מהירה. ניתן לגלות את המחלה בשלבים הטרום סרטניים בעזרת בדיקת פאפ וכן קולפוסקפיה – שקיפות צוואר הרחם, לטפל בה ולמנוע את התפתחותה. האבחון המוקדם עשוי להציל חיים.

 

הידבקות בנגיף הפפילומה היא הגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם

נגיף הפפילומה הוא הגורם הראשי לסרטן צוואר הרחם. לנגיף יש זנים רבים, שחלקם גורמים ליבלות לא ממאירות (קונדילומות) באברי המין, וחלקם אלימים וגורמים לאותם מצבים טרום סרטניים שמתפתחים עם הזמן לסרטן צוואר הרחם. ההידבקות בנגיף נעשית דרך מגע מיני. הנשים שנמצאות בקבוצת הסיכון העיקרית הן נערות שמתחילות בקיום יחסי מין לפני גיל 18, ונשים המקיימות יחסי מין עם פרטנרים רבים. בין גורמי הסיכון הנוספים לסרטן צוואר הרחם נמנים גם עישון וליקויים במערכת החיסונית.

 

תסמינים וסימני אזהרה

בדרך כלל, השלבים הטרום סרטניים של המחלה אינם מאופיינים בתסמינים כלשהם, לפיכך קשה לגלותם, אלא אם כן האישה עוברת בדיקות גניקולוגיות אצל רופא נשים. בכל מקרה, אם מופיעות יבלות על איבר המין, חשוב מאוד להיבדק אצל גניקולוג כדי לשלול או לאמת את הקשר שלהן לסרטן צוואר הרחם ולטפל בהתאם. תסמינים ממשיים למחלה מופיעים רק כאשר תאי צוואר הרחם הנגועים בנגיף הפפילומה, עברו השתנות ממאירה ופלשו לרקמות הסמוכות. אות האזהרה השכיח הוא דימום חריג מהנרתיק (אך חשוב לזכור שדימומים מהנרתיק נגרמים בעיקר מסיבות רבות אחרות). לעיתים תופיע גם הפרשה חריגה מהנרתיק או תחושת כאב באגן.

 

אבחון מוקדם על ידי בדיקת פאפ

בדיקת פאפ שהינה בדיקת סקר, שבמהלכה נלקח משטח מצוואר הרחם, מאפשרת גילוי מוקדם של השינויים הטרום סרטניים וטיפול למניעת התפתחותה של מחלה ממארת. בעזרת בדיקה זו ניתן להפחית משמעותית את מקרי סרטן צוואר הרחם ולהציל את חייהן של נשים רבות. מומלץ לנשים בגילאי 65-25 לבצע בדיקת פאפ אחת ל-3 שנים, כאשר הבדיקה כלולה בסל הבריאות לכל אישה בקבוצת הסיכון ולנשים מגיל 35-54 שאינן בקבוצת סיכון. ישנם מקומות בעולם בהם משלבים את בדיקת הפאפ עם בדיקה לנוכחות וירוס ה-HPV בצוואר הרחם. במקרים בם אין עדות לווירוס ובדיקת הפאפ נמצאת תקינה – די בחזרה על הבדיקה המשולבת פעם ב-5 שנים.

 

פעולות מניעה לסרטן צוואר הרחם

כאמור, ניתן לגלות את סרטן צוואר הרחם בשלביו הטרום ממאירים ולמנוע את התפתחותו. לפיכך, יש חשיבות רבה להגברת המודעות לבדיקות הסקר ולאפשרויות טיפוליות מוקדמות. כיום, ישנם גם  2 חיסונים יעילים נגד חלק מהסוגים האלימים של נגיף הפפילומה.‏ ההמלצה היא לחסן נערות לפני המגע המיני הראשון שלהן, שכן ההידבקות בנגיף שכיחה יותר ב-3 השנים הראשונות בהן מקיימים יחסי מין. ארגוני בריאות בעולם ממליצים גם לנשים שחוסנו, לעבור בדיקות פאפ בתדירות המומלצת לכל אישה.

טיפול בסרטן צוואר הרחם

ניתן לטפל בנגעים טרום סרטניים של סרטן צוואר הרחם על ידי הקפאה, צריבה בלייזר או באמצעות ניתוח כריתה – קוניזציה. הטיפול בסרטן צוואר הרחם בשלב הממאיר שלו כרוך פעמים רבות בניתוח, טיפולי כימותרפיה, הקרנות וטיפולים ביולוגיים. המומחים הגניקולוגיים והאונקולוגיים מוסמכים להחליט לגבי כל מקרה לגופו אם יש לטפל בשיטה אחת או לשלב בין שיטות הטיפול השונות.

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין