סרטן המעי הגס – מסוגי הסרטן השכיחים והקטלניים ביותר
סרטן המעי הגס, כשמו כן הוא – מחלת סרטן המתפתחת מהמעי הגס תחילה. מדובר באחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בעולם המערבי כולו ובישראל בפרט – הגידול השני בשכיחותו בקרב נשים (אחרי סרטן השד) וגברים (אחרי סרטן הערמונית). בקרב מטופלים מעל לגיל 55 מדובר בסוג סרטן נפוץ עוד יותר, ולכן גם יש עבורו בדיקות סקר שמטרתן גילוי מוקדם.
סרטן המעי הגס, או בלועזית Colon Cancer, זו מחלה המאובחנת ומטופלת על ידי צוות רב-תחומי הכולל גסטרואנטרולוג, אונקולוג וכירורג לכל הפחות, שכן מדובר במחלה הקשורה לכל העולמות האלה – גסטרואנטרולוגיה משום שמדובר במחלה של מערכת העיכול, אונקולוגיה משום שמדובר במחלה סרטנית, וכירורגיה משום שהטיפולים המתקדמים יותר במחלה הם טיפולים ניתוחיים.
כיצד מאבחנים את סרטן המעי הגס? מה הסימפטומים השכיחים למחלה
אבחנת Colon Cancer מבוססת על שתי בדיקות עיקריות – בדיקת דם סמוי בצואה ובדיקת הדמיה משלימה. דם סמוי בצואה מהווה בדיקת סקר בכלל האוכלוסייה, כשהמטרה היא לאתר שרידים של דם בצואה שיכולים להעיד על תהליך גידולי במערכת העיכול. הבדיקה המשלימה לכך היא קולונוסקופיה – בדיקה הדמייתית בה מחדירים צינור זעיר דרך מערכת העיכול התחתונה (בניגוד לבדיקת גסטרוסקופיה בה סוקרים את מערכת העיכול העליונה), במטרה לאתר גידולים או פוליפים ובמקרים מסוימים אפילו לכרות אותם. יתכן שיהיה צורך גם בבדיקות נוספות, כמו בדיקות דם או בדיקת CT אן MRI, על מנת להשלים את האבחנה ולקבל סטטוס מלא על מחלת המטופל.
הסימפטומים השכיחים, שצריכים להעלות חשד להתפתחות סרטן המעי הגס בקרב מטופלים, הם:
- דם בצואה
- ירידה במשקל ללא הסבר ברור
- כאבי בטן
- חולשה, חיוורון ותסמינים אחרים של אנמיה
- שינויים ביציאות לאורך שישה שבועות לפחות – עצירות או שלשולים ללא הסבר
בדיקות סקר הן חשובות במיוחד לגילוי מוקדם של סרטן המעי הג
אחד הכלים היעילים ביותר הזמינים כיום להתמודדות עם Colon Cancer הוא בדיקות סקר – בדיקות שכלל האוכלוסייה צריכה לבצע על מנת לזהות בשלב מוקדם סימנים למחלה ולטפל בה לפני שהיא נהיית אגרסיבית וקשה לטיפול. בדיקות הסקר לסרטן המעי הגס, כפי שניתן להבין, הן בדיקת דם סמוי בצואה ובדיקת הקולונוסקופיה. בדיקת דם סמוי בצואה יש לבצע בכל שנה מגיל 50 ומעלה, ובמידה ותוצאות הבדיקה חיוביות יש להתקדם באבחון המטופל. את בדיקת הקולונוסקופיה יש לבצע אחת לחמש שנים מגיל זה. במידה ומטופל נמצא בקבוצת סיכון להתפתחות המחלה – בעל קרבת משפחה ראשונה לחולה בסרטן המעי הגס, השמנה, עישון, תסמונות גנטיות ועוד – יש לבצע את בדיקות הסקר משלב מוקדם יותר בהתאם להמלצת הרופא המטפל.
כיצד מטפלים במחלה?
הטיפול במחלה תלוי בשלב בו מאבחנים אותה. אם במהלך בדיקת הקולונוסקופיה מזהים פוליפ (שלב מוקדם שיכול להתפתח ולהפוך לגידול), ניתן לכרות אותו במהלך הבדיקה עצמה וכך למעשה לבצע טיפול מונע מוקדם במחלה. מצד שני, מטופלים שמאובחנים בשלב מאוחר כאשר המחלה כבר גידולית ומשמעותית ואפילו שולחת גרורות – יצטרכו לעבור ניתוח לכריתת המעי בחלק הנגוע עם טיפול כימותרפי משלים. תכנית הטיפול מותאמת לכל מטופל בהתאם לשלב המחלה שלו ובהתאם למצבו הבריאותי הכללי.
ניתן להבין כי בסרטן המעי הגס ישנה חשיבות עליונה לגילוי, אבחנה וטיפול מוקדמים. ככל שמקפידים על ביצוע בדיקות סקר, הסיכוי לאבחן תהליך גידולי במעי הגס בשלב מוקדם עולה באופן משמעותי, וכך גם סיכויי ההישרדות מהמחלה עולים באופן דרסטי. גילוי בשלב מאוחר, במיוחד לאחר שהמחלה כבר שולחת גרורות, הוא בעל סיכויי הישרדות נמוכים מאוד ל-5 שנים לאחר האבחנה.