בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

מחלות נוירולוגיות

עמוד הביתבלוג › מחלות נוירולוגיות

הן מחלות נוירולוגיות?

מחלות נוירולוגיות הן קבוצת הפרעות, אשר משפיעות על תפקוד מערכת העצבים המרכזית, הכוללת את המוח, חוט השדרה והעצבים, ושולטת על כל פעולות הגוף. פגיעה בחלקים ממערכת זו עלולה לבוא לידי ביטוי

מחלות נוירולוגיות
מחלות נוירולוגיות

בבעיות תפקוד בתחומים שונים: דיבור, נשימה, בליעה, למידה, זיכרון, חושים ומצב רוח. כמו כן, בין המחלות הנוירולוגיות נכללות מחלות של מערכת העצבים ההיקפית והשרירים.

ישנן מחלות נוירולוגיות שמופיעות לזמן קצר ועשויות להיעלם לחלוטין לאחר טיפול מתאים. עם זאת, רוב המחלות הנוירולוגיות הן כרוניות, כאשר כל אחת מהן מאופיינת במהלך שונה. חלקן מתאפיינות בהתקפים ובהפוגות המופיעים לסירוגין, חלקן בהתדרדרות כרונית מתמשכת, ויש גם כאלה המאופיינות ביציבות במידה והן מטופלות בצורה קבועה והולמת כולל מעקב נוירולוג או נוירולוג ילדים.

 סוגי מחלות נוירולוגיות

קיימות מאות מחלות נוירולוגיות, כאשר ניתן לסווגן לקבוצות שונות:

מחלות תורשתיות – נגרמות כתוצאה מגנים פגומים. בקבוצה זו נמנות מחלות כמו מחלת הנטינגטון המאופיינת בתנועות לא רצוניות, הפרעות התנהגות והפרעות קוגניטיביות, וכן דיסטרופיה בשרירים שבאה לידי ביטוי בחולשה ובאובדן השרירים.

מחלות דגנרטיביות (ניווניות) – מחלות כמו פרקינסון ואלצהיימר הנגרמות מנזק או מוות לתאי המוח. מחלת  הפרקינסון גורמת להפרעה בתנועה, ומחלת האלצהיימר היא הפרעה מוחית, שפוגעת ביכולת לבצע פעולות יומיומיות וגורמת לבעיות זיכרון חמורות, בעיות שפתיות ועוד.

בעיות התפתחותבעיות בהתפתחות מערכת העצבים, כדוגמת מחלת ספינה ביפידה שנגרמת מפגם מולד בהתפתחות של עמוד השדרה שלא נסגר ונותר שסוע.

מחלות כלי הדם – מחלות שגורמות לבעיות אספקת הדם למוח, וכתוצאה מכך לאירוע מוחי המתבטא בפגיעות מוטוריות, ובעיות בדיבור ובראייה.

אפילפסיה – קבוצת מחלות המאופיינת בהפרעה חשמלית בתאי העצב במוח, ומתבטאת בהתקפים המלווים באובדן הכרה, פרכוסים, בלבול, בעיות זמניות בתפקוד המוח ועוד.

פציעות בעמוד השדרה ובמוח – חבלה באזורים אלו עלולה להביא לפגיעה עצבית המאופיינת במגבלות שונות בהתאם לחומרתה.

גידולים במוח – גידולים שפירים או ממאירים במוח עלולים לגרום לבעיות נוירולוגיות שונות, בהתאם לסוג הגידול, גודלו ומיקומו.  לרוב, המחלה מלווה בכאבי ראש, בחילות, הקאות, בעיות זיכרון, בעיות שמיעה, ראייה או דיבור, תשישות ועוד.

זיהומים – מחלות זיהומיות שגורמות לזיהום במערכת העצבים המרכזית, כמו דלקת קרום המוח המאופיינת בכאבי ראש חדים, חום גבוה, בחילות והקאות וצוואר נוקשה. במידה ומחלה זו אינה מטופלת בצורה הולמת, היא עלולה לסכן את חיי החולה.

 תסמינים אופייניים למחלות נוירולוגיות

מחלות נוירולוגיות מאופיינות בתסמינים שונים. אחד התסמינים הבולטים הוא כאבים – הן כאבי ראש, צוואר ופנים, והן כאבים בעלי אופי נוירולוגי בגפיים כמו זרמים, דקירות ושריפה. בין התסמינים הנוספים נמנים:  הפרעות בתחושה, חולשה בשרירים, סחרחורות וחוסר יציבות, ליקויי ראייה, הפרעות בהליכה, ליקויים מנטליים, בעיות דיבור, חוסר שליטה על הסוגרים ועוד. אם אדם חש באופן פתאומי תסמין נוירולוגי כמו שיתוק בגפיים או הפרעת דיבור, יש לפנות לטיפול רפואי באופן מיידי שכן ייתכן ומדובר באירוע מוחי.

כיצד מאבחנים מחלות/הפרעות נוירולוגיות?

בשלב ראשון רופא נוירולוג יקבל מהמטופל את הפרטים מהם הוא יבנה את התמונה הקלינית (אנמנזה) ויבצע בדיקה נוירולוגית כדי לאבחן את סוג הפגיעה ואת מיקומה. על מנת להוכיח או לשלול את אבחנתו הראשונית לגבי סוג המחלה המדויקת, עומדות לרשות הנוירולוג בדיקות עזר שונות, שהוא יכול להשתמש באחת או יותר מהן:

  • בדיקות דם.
  • בדיקות הדמיה כמו CT או MRI.
  • ניקור מותני – לקיחת דגימה מנוזל עמוד השדרה.
  • בדיקות נוירופיזיולוגיות כגון:

בדיקות נוירופיזיולוגית כגון: בדיקת EMG  לבחינת הפעילות החשמלית של השריר, בדיקת EEG
ו- EEG בשינה לבחינת הפעילות החשמלית של המוח, בדיקת VEP  הבוחנת את ההולכה החשמלית של מסילות הראייה, בדיקת BERA  להערכת תפקוד עצבי השמיעה וגם בדיקת שמיעה ״פשוטה״.

איך מטפלים?

כאמור, מחלות נוירולוגיות רבות הן כרוניות ולפיכך הטיפול בהן נועד בעיקר להאט את התפתחות המחלה, למנוע התקפים ולטפל בתסמינים – כל זאת על מנת לזמן למטופל איכות חיים טובה חרף המחלה.

הטיפול שונה ממחלה אחת לאחרת, כך לדוגמה באירוע מוחי הטיפול הוא שיקומי בעיקרו וכולל פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק,  בעוד במחלות אחרות כמו פרקינסון, אלצהיימר, טרשת נפוצה, מיאסטניה גרביס ואפילפסיה – הטיפול הוא תרופתי בעיקרו. במחלות המאופיינים בתסמיני כאבים נוירולוגיים מטפלים בתרופות נוגדות כאבים מסוג זה וכו’.

כמו כן, חשוב לנטרל גורמי סיכון כמו משקל גבוה, יתר לחץ דם וכולסטרול וכו’, ולשמור על אורח חיים תקין.

מחלקת נוירולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין