בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

מדריך בדיקות הדמיה

עמוד הביתבלוג › מדריך בדיקות הדמיה

בדיקות הדמיה – כלי האבחון המרכזי של הרפואה העכשווית

בדיקות הדמיה מהוות כיום כלי אבחון חשוב ומרכזי, המסייע לרופאים לזהות מחלות ובעיות פיזיולוגיות שונות כבר בשלב מוקדם ובדייקנות מרבית, ולטפל בהן בהתאם. בזכות ההתקדמות הטכנולוגית, אמצעי הדימות

מדריך בדיקות הדמיה
מדריך בדיקות הדמיה

הראשיים – CT,,MRI  אולטרסאונד (US) ורנטגן, השתכללו משמעותית בעשורים האחרונים. כתוצאה מכך, בדיקות אלה מספקות תמונה של כל מערכת ואברי הגוף ברזולוציות גבוהות במיוחד, עד כדי חתכים שגודלם פחות מחצי מילימטר. לנוכח יעילותם הרבה וחדשנותם של אמצעי הדימות, חלה עלייה עצומה בשימוש בהם על ידי ביצוע בדיקות הדמיה.

בדיקות ההדמיה השונות וההבדלים ביניהן

תחום הרדיולוגיה מציע כיום אמצעי דימות שונים ומגוונים, שלכל אחד מהם יש את האיכויות, היתרונות והחסרונות שלו. מה שקובע את האיכות והאפקטיביות של אמצעי הדימות – רנטגן, אולטרסאונד, CT, MRI ועוד, הוא השימוש הנכון בכל אחד מהם והתאמתו לאבחון הבעיות הרפואיות ומצבי החולי השונים. בהתאם לכך, ההבדל בין בדיקות ההדמיה השונות אינו מדרג בדיקות טובות יותר או פחות, אלא בדיקות מתאימות יותר למצב ספציפי, שכן לכל אמצעי דימות יש את השימוש המתאים והנכון המשרת מצבים רפואיים שונים.

  • CT – בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) מדגימה בצורה מיטבית את חלקי הגוף והאיברים הפנימיים. הבדיקה מבוססת על צילומי רנטגן רבים, אשר מייצרים תמונות מדויקות ומפורטות של האיברים. התמונות מוצגות בפרוסות (חתכים) והרופא יכול לצפות בכל חתך בנפרד או בתמונה תלת ממדית של איבר שלם. לעיתים משתמשים בחומר ניגוד שניתן בהזרקה, שתייה או חוקן, על מנת לשפר את דיוק הבדיקה. בעזרת בדיקת CT ניתן לבחון אזורים רבים בגוף כמו ראש, צוואר, בית חזה, בטן, אגן, עמוד שדרה, גפיים, מפרקים ועוד.

בדיקות CT מהוות אמצעי אבחון מרכזי למחלות דלקתיות, גידולים ממאירים ושפירים ועוד מצבי חולי שונים, והן מסייעות משמעותית לטיפול בפצועי טראומה ובאנשים שעברו תאונות למיניהן. בדיקת PET-CT היא בדיקה המשלבת בדיקת CT ובדיקת מיפוי, ועושים בה שימוש בעיקר לאבחון גידולים סרטניים.

  • MRI – מכשיר ה-MRI סורק את האיברים הפנימיים בגוף באופן לא פולשני באמצעות תהודה מגנטית. השימוש בשדה מגנטי חזק וגלי רדיו מאפשר לקבל תמונות ברורות במיוחד ואפילו תלת ממדיות של האיברים וכלי הדם. את המידע המתקבל בבדיקה ניתן לעבד בצורות שונות ואף לפרוס את האיברים לפרוסות-פרוסות, מה שמאפשר לקבל הן תמונה כוללת והן התמקדות בפרטים הקטנים ביותר. ישנם מצבים בהם מוזרק לנבדק חומר ניגוד על מנת לשפר את דיוק הבדיקה. בדיקות ה-MRI הן כלי חשוב לאבחון מחלות ופגיעות במוח, בעמוד השדרה, בכלי דם, בשרירים, בעצמות, בחזה, באברי הבטן ועוד.
  • אולטרסאונד – בדיקת אולטרסאונד משתמשת בגלי קול ליצירת תמונות של איברי גוף שונים. בשונה מבדיקות רנטגן ו-CT, היא אינה חושפת את הנבדק לקרינה מייננת. רוב בדיקות האולטרסאונד הן חיצוניות ומתבצעות על ידי הנחת המכשיר על העור, אך ישנן גם בדיקות אולטרסאונד פולשניות כמו אולטרסאונד וגינלי, המשמש לבדיקה בשלבים מוקדמים של ההיריון. בדיקות אולטרסאונד משמשות להערכת העובר במהלך מעקב הריון, לאבחון גידולים ומצבים דלקתיים, להערכת מצבים גניקולוגיים, לאבחון בעיות בערמונית ובאשכים, להכוונה להוצאת ביופסיה ועוד. יש בדיקת אולטרסאונד בטן הסורקת איברים שונים בבטן, יש בדיקות אולטרסאונד מפרקים לאבחון בעיות אורתופדיות, ויש גם בדיקת אולטרסאונד דופלר לאבחון זרימת הדם בכלי הדם.

בדיקת US בטוחה ואמינה אך אינה מתאימה לאיברים חלולים כמו מעי גס וקיבה או להדמיית עצמות.

  • רנטגן – צילום הרנטגן מספק תמונה של איברי פנים בבדיקה לא פולשנית. הצילום מתבצע באמצעות קרני X בעלות כושר חדירה מוגבר, גם אל רקמות הגוף. בדיקות הרנטגן הוותיקות אולי פחות משוכללות מהאחרות, אך הן עדיין חשובות ויעילות מאוד לאבחון בעיות ומחלות כמו שברים, דלקת ריאות וכו’. יתרונן משתקף גם ברמת הקרינה הנמוכה שלהן.

קרדיולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין