בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

כאבי רגליים

עמוד הביתבלוג › כאבי רגליים
כאבי רגליים
כאבי רגליים

כאבי רגליים – מצב שמוכר לכמעט כולם

כאבי רגליים, כשמם כן הם, הם כאבים שמרוכזים באזור הרגליים – מהירכיים ועד כפות הרגליים. הכאבים הללו יכולים להיגרם כתוצאה ממצבים טבעיים ובריאים, אך גם כתוצאה מפציעות ומחלות שונות. כמעט אין אדם שלא חווה כאבי רגליים לאורך חייו, ולא בכל מצב של כאב רגליים יש צורך בביצוע בדיקת EMG או בדיקות אבחנתיות אחרות. עם זאת, חשוב להכיר את המצבים בהם נדרש טיפול בכאבי רגליים, וחשוב להבין מה יכול לגרום לכאבים האלה וכיצד מאבחנים אותם.

לקבוע תור לבדיקת EMG רגליים
לקבוע תור לבדיקת EMG רגליים
03-7712804

מה יכול לגרום לכאבי רגליים?

כאבי רגליים הם סימפטום של מצבים רפואיים רבים, ובכדי להבין את כל הגורמים האפשריים להם צריך לחלק אותם לסוגים שונים של כאב:

  • כאבים אורתופדיים: מערכת השריר והשלד היא המערכת הקשורה למרבית כאבי הרגליים. הכאבים האורתופדיים השכיחים והמוכרים ביותר הם מה שמוכר לנו בתור כאבי גדילה – כאבים שנחווים בעיקר מגיל ההתבגרות המוקדם, בעיקר בשעות הערב והלילה, וקשורים לגדילה הטבעית וההתפתחות של הנער/ה הגדל/ה. מצבים אורתופדיים מורכבים יותר יכולים להיות קשורים לחבלות ופציעות של עצמות (שברים, נקעים, שברי מאמץ), של שרירים (מתיחת שריר, קרע בשריר) או של רקמת החיבור (שחיקת סחוס).
  • כאבים הקשורים לספורט: כאבי רגליים הם מצב שכיח מאוד בתחום רפואת הספורט, כשכמעט כל פעילות ספורטיבית עשויה להוביל להם. רגליים “שורפות” אחרי אימון הן מצב שמוכר לכמעט כולנו – אך כמובן שיש גם פרופיל רחב של פציעות ומחלות ייחודיות ברגליים בתחום רפואת הספורט. כאבים אלה הם אורתופדיים באופיים ובפרופיל הפציעות והאבחנות שלהם, אך חשוב להתייחס אליהם בנפרד משום שהטיפול בהם, בעיקר בקרב ספורטאים, יכול להיות שונה.
  • כאבים ממקור עצבי: מערכת העצבים האחראית על העברה ותיווך של תחושת הכאב, יכולה להיות גם הגורם לכאבים. נזק עצבי ברגליים יכול להיגרם כתוצאה מפציעות וחבלות, אך גם כתוצאה ממחלות נוירולוגיות וניווניות.
  • כאבים על רקע מחלה חריפה: מחלות אקוטיות שונות עשויות להתאפיין בין השאר גם בהופעה של כאבים באזור הרגליים. דלקות ברגל הן מצב יחסית שכיח בחתכים מסוימים של האוכלוסייה (תינוקות, קשישים, ספורטאים), וגם מחלות ויראליות (כמו שפעת או קורונה, למשל) עשויות לכלול גם כאבי רגליים חריפים. אך לא רק מחלות דלקתיות יכולות להוביל לכך – גם מחלות קרישה, וספציפית פקקת עמוקה של ורידי הרגליים (DVT), יכולות להוביל לכאבי רגליים, ובמצבים מסוימים זה גם עשוי להיות מצב חירום.
  • כאבים על רקע מחלה כרונית: מחלות כרוניות שונות יכולות גם הן לכלול כאבי רגליים כסימפטום, לעתים אפילו מרכזי. פיברומיאלגיה – מחלת הכאב הכרוני – היא דוגמה למחלה שעשויה להסתמן באופן קבוע ככאב רגליים. מחלות כרוניות נוספות שעשויות להסתמן ככאבי רגליים הן בעיקר מחלות ראומטולוגיות, ובפרט דלקות פרקים.

לקבוע תור לבדיקת אולטרסאונד אורתופדי
לקבוע תור לבדיקת אולטרסאונד אורתופדי
03-7712804

אבחנה של כאבי רגליים כרוניים

בכדי לאבחן בצורה מדויקת כאבי רגליים, ראשית חשוב לוודא שמדובר במצב חריג. כאבי רגליים “רגילים” בדרך כלל לא דורשים טיפול או אבחנה, והאבחנה נדרשת בעיקר כאשר מדובר בכאבי רגליים חריגים בעוצמתם ו/או במשכם. מטופל שסובל מכאבי רגליים משמעותיים לאורך תקופה של מספר שבועות לפחות – צריך לפנות לאבחנה רפואית מקצועית. האבחנה הזאת יכולה לכלול, בין היתר:

  • בדיקת רופא: כאבי רגליים לרוב יבדקו בתחילה על ידי אורתופד, ולאחר אבחנה מדויקת יותר הטיפול יעבור לרופא הרלוונטי – בין אם מדובר באורתופד ובין אם במומחה אחר. הבדיקה היא הכלי החשוב ביותר לאפיון של אופי הכאב ושל המצבים בהם מורגש כאב, ולאחר ביצוע קפדני שלה ניתן לבצע בדיקות אבחנתיות נוספות.
  • בדיקות הדמיה: בדיקות כמו אולטרסאונד, CT, MRI או רנטגן כולן יכולות להיות חשובות מאוד לאבחון של כאבי רגליים כרוניים. במצבים כמו שברי מאמץ, למשל, לא יהיה ניתן לאתר את מקור הכאב ללא צילום, ובמצבים מסוימים יידרש אפילו CT או MRI בכדי לאתר את השבר העדין.
  • בדיקות מעבדה: בדיקות מעבדה, וספציפית בדיקות דם, יכולות להיות חשובות מאוד באבחון של מצבים חריפים וכרוניים גם יחד במצב של כאב רגליים משמעותי. בדיקות קרישה הן חשובות לאבחון של קרישים ברגליים, ובדיקות נוגדנים וסמנים שונים יכולות להיות משמעותיות באבחון של מחלות ראומטולוגיות וכאבי פרקים שמאובחון ומטופלות על ידי רופא ראומטולוג.
  • בדיקות נוירולוגיות: בדיקות נוירולוגיות יכולות לסייע באבחון של מחלות עצב ושריר המובילות לכאב רגליים. ספציפית, בדיקת EMG (הולכה עצבית) היא הבדיקה היעילה ביותר לאבחון של הגורם לכאבי שרירים כרוניים ברגליים.

טיפולים אפשריים בכאבי רגליים

הטיפול בכאבי רגליים צריך להתאים לגורם לאותם כאבים. במידה ומדובר בכאבים סטנדרטיים, אחרי אימון גופני או בגלל גדילת הגוף המתבגר, לרוב לא יהיה טיפול משמעותי מלבד שיכוך כאבים סטנדרטי ומנוחה. במצבים מתקדמים יותר, יתכן שהמטופל יופנה לטיפולי פיזיותרפיה או עיסוי רפואי – שיכולים לסייע מאוד בעיקר כאשר מדובר במצבים הקשורים לספורט. כאשר מדובר במצבים אורתופדיים משמעותיים יותר, בחלק מהמקרים יהיה צורך בקיבוע או אפילו ניתוח לתיקון הנזק ברגל. מחלות נוירולוגיות, ראומטולוגיות או מחלות קרישה – צריכות להיות מטופלות באמצעות הטיפול התרופתי הרלוונטי לכל אחת מהן (מדכאי מערכת חיסון, נוגדי קרישה, שיכוך כאבים וכו’).

הרופאים המטפלים בכאבי רגליים

כאמור, הבדיקה הבסיסית של כאבי רגליים תתבצע לרוב על ידי אורטופד או אורטופד ילדים – במידה ומדובר במטופל צעיר. במצבים בהם הכאבים הם ממקור שאינו אורתופדי, הרופאים הרלוונטיים האחרים עבור מצב זה יכולים להיות נוירולוג, ראומטולוג, רופא ספורט או רופא פנימאי.

כאבי רגליים – כל מה שצריך לדעת

  • כאבי רגליים אבחון עצמי: אבחון עצמי של כאבי רגליים הוא שכיח מאוד, משום שמדובר במצב ששכיחותו באוכלוסייה היא גבוהה מאוד. עם זאת, במידה ומדובר בכאבים משמעותיים ו/או ממושכים, מומלץ לפנות לטיפול ואבחון מקצועיים אצל רופא מומחה ובמרכז רפואי אמין.
  • כאבי רגליים בהריון: בעת היריון, המשקל המופעל על שרירי ועצמות הרגליים של האם גדל באופן משמעותי, והדבר יכול להוביל להיווצרות כאבי רגליים, בעיקר בשלבים מתקדמים. במידה ומדובר בכאבים משמעותיים, יש להתייעץ עם רופא הנשים ועם רופא מומחה לגבי אפשרויות טיפול ושיכוך כאבים – משום שלא כל תרופה או טיפול ניתן לקבל בהיריון.
  • כאבי רגליים בלילה: כאבי רגליים נוטים להיות מורגשים בעוצמה ובתדירות גבוהה יותר בלילות. הדבר נכון בעיקר בקרב מתבגרים, שמרגישים את כאבי הגדילה כשהגוף שלהם נמצא במצב של מנוחה. עם זאת, גם כשמדובר בפציעות ספורט, ובמיוחד בשברי מאמץ – הכאבים יורגשו בעוצמה גבוהה יותר בשעות הלילה. ישנם מצבים אחרים, בעיקר ראומטולוגיים, בהם הכאבים גם יכולים להיות מורגשים בעוצמה בבוקר ולא בלילה.
  • סוגי כאבי רגליים: כאבי רגליים יכולים להיות שורפים, דוקרים, מגבילים, עמוקים, שטחיים ועוד. לכל סוג של כאב רגליים יש אבחנה אופיינית – ולכן בדיקת רופא היא חשובה כל כך באבחנה של כאבי רגליים.
  • כאבי רגליים קורונה: אחד הסימפטומים הבולטים של מחלת הקורונה, ובעיקר של מי שסובל מתסמיניה גם זמן רב לאחר ההחלמה (לונג קוביד), הוא כאבי רגליים משמעותיים. אם חליתם בקורונה ואתם סובלים מכאבים כאלה – מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי טיפולים אפשריים.
  • כאבי רגליים תרופות סבתא: תרופות סבתא יכולות להיות יעילות כאשר מדובר בכאבים מינוריים שהם תוצאה של תהליכים טבעיים בגוף, כמו כאבי גדילה. עם זאת, במצבים של פציעות או של מחלות חמורות יותר – מומלץ שלא להתבסס רק על תרופות סבתא עבור כאבי רגליים.
  • כאבי רגליים אצל ילדים: ילדים סובלים מכאבי רגליים משום שהשלד שלהם נמצא בתהליך של גדילה, שמורגש ביתר שאת בעצמות שגדלות במידה המשמעותית ביותר בגוף – עצמות הרגליים. עם זאת, לא כל כאבי הרגליים אצל ילדים הם כאבי גדילה, ובמידה ושמים לב שמדובר בכאבים ממושכים וחריפים, מומלץ לפנות לאבחון הגורם לכאבים.
  • כאבי רגליים בגיל השלישי: כאבי רגליים יכולים להיות מצב מוכר מאוד לבני ובנות הגיל השלישי, כחלק מתהליך ההתבגרות של הגוף, שמביא איתו גם דילול של העצם והיחלשות של השריר. עם שגרת חיים נכונה וטיפול רפואי איכותי, לא חייבים לסבול מכאבי רגליים קבועים בגיל השלישי, גם אם מדובר במצב שכיח מאוד.
  • כאבי רגליים במחזור: כאבי מחזור יכולים בהחלט להיות מורגשים גם באזור הרגליים, בין אם כי מדובר בכאבים מפושטים שמורגשים בכל הגוף ובין אם כחלק מתסמיני מחלה דמויי שפעת שנשים מסוימות חוות בימי המחזור. במידה ומדובר במצב שמופיע באופן פתאומי ושאינו חלק מהכאבים הרגילים שאישה מרגישה במחזור, או אם מדובר בכאבים שהחמירו באופן משמעותי לאחרונה – מומלץ להבין מה המקור לכאבים הללו ולנסות לסייע איתם.
  • כאבי רגליים בגיל המעבר: גיל המעבר מביא איתו שינוי של הגוף, ועם השינוי הזה נחווים לא פעם גם כאבי רגליים. אם מדובר בכאבים חריגים, כדאי לבחון האם לא מדובר בהופעה של מחלות כרוניות שעשויות להיות קשורות לכאבים האלה (דילול עצם, דלקות פרקים) – אך במרבית המקרים יהיה מדובר בכאבים חולפים שלא ישפיעו במידה רבה על חיי המטופל.
  • כאבי רגליים אחרי לידה: תהליך הלידה הוא תהליך שמעביר את הגוף טראומה, ולאחריו יכולים להיות מורגשים סוגים שונים של כאבים. כאבי רגליים הם בהחלט לא מצב נדיר, שכן המאמץ שבו הגוף נמצא לא פוסח על הרגליים – שגם כך עמדו בעומס משמעותי בחודשי ההיריון האחרונים. במידת הצורך, ניתן לאחר הלידה לתת טיפול נוגד כאב מתאים.
  • כאבי רגליים מלחץ נפשי: לחץ נפשי בהחלט יכול להיות מתורגם לכאבים פיזיים, וכאב רגליים הוא דוגמה טובה לכך. אם לא מצליחים לאבחן את הסיבה לכאב, והכאב חוזר על עצמו באופן קבוע וממושך, אפשר לחשוב גם שהכאבים מגיעים ממקור נפשי. במצב זה, מומלץ לפנות למומחה בריאות הנפש כמו פסיכיאטר או פסיכותרפיסט בכדי לקבל מענה מתאים.
ד"ר רן בראונר

ד”ר רן בראונר

נוירולוג
ד"ר נאום סימנובסקי

ד”ר נאום סימנובסקי

ד”ר נאום סימנובסקי ד”ר נאום סימנובסקי – תל אביב מדיקל סנטר ד”ר נאום סימנובסקי הינו אורטופד מומחה, בעל התמחות בתחום
ד"ר ניב דריאנגל

ד”ר ניב דריאנגל

ד”ר ניב דריאנגל רקע כללי ופעילות בתל אביב מדיקל סנטר ד”ר ניב דריאנגל, מומחה לכירורגיה אורתופדית, מומחה קרסול וכף רגל,
דילוג לתוכן
זימון תור אונליין