בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

דלקת צוואר הרחם

עמוד הביתבלוג › דלקת צוואר הרחם

מהי דלקת צוואר הרחם?

דלקות בצוואר הרחם (Cervicis) נובעות מגורמים שונים ונחלקות לכמה סוגים. ברוב המקרים מדובר בדלקות חריפות שנמשכות לפרק זמן קצר. עם זאת, ישנן גם דלקות כרוניות בצוואר הרחם, שנמשכות זמן רב. יש

דלקת צוואר הרחם
דלקת צוואר הרחם

חשיבות רבה לאבחון דלקת צוואר הרחם ולטיפול בהתאם, על מנת למנוע התפשטות של הזיהום לחצוצרות, לשחלות ולרחם, מה שעלול לפגוע בפוריות של האישה או לחילופין לפגוע בעובר של אישה בהריון.

הגורמים לדלקות בצוואר הרחם

המחולל הראשי של דלקות בצוואר הרחם הוא חיידק הכלמידיה, והשני הוא חיידק הגונוריאה הידוע גם כגורם למחלת הזיבה. גורמים נוספים, נדירים יותר, הם וירוסים וחיידקים אחרים.  לעיתים עלולה להיגרם דלקת בצוואר הרחם מגורם לא זיהומי כגון גירוי מקומי עקב מגע עם לטקס, קוטלי זרע וחומרי סיכה, שעושים בהם שימוש בעת קיום יחסי מין, או עקב שימוש בשטיפות וגינליות.

תסמיני דלקת צוואר הרחם

ישנן דלקות בצוואר הרחם שאינן מלוות בתסמינים כלשהם, ומתגלות במקרה בבדיקת גניקולוג שגרתית של האישה. התסמינים השכיחים הינם הפרשה מוגלתית מהנרתיק וכן דימומים שלא בזמן הווסת, המופיעים בעיקר לאחר קיום מגע מיני. תסמינים אפשריים נוספים הם צריבה בזמן מתן שתן, כאבים במפשעה, גירוי מסביב לווגינה וכאבים בזמן קיום יחסי מין. במקרה של זיהום מתפשט יופיעו גם חום וצמרמורות, שאינם אופייניים לדלקת מקומית פשוטה בצוואר הרחם.

אבחון דלקות בצוואר הרחם

אבחון דלקת צוואר הרחם נעשה בדרכים שונות:

  • בדיקה ראשונית של גניקולוג תוך הסתכלות על צוואר הרחם דרך ספקולום (מרחיב של הנרתיק). הרופא יכול לזהות הפרשה או דימום אופייניים מהאזור ולקחת מהם דגימה בעזרת שתועבר מעבדה לצורך איתור החיידק.
  • PCR  – בדיקה לגילוי חיידקי כלמידיה, זיבה, מיקופלסמה/אוראופלסמה ונגיף הפפילומה.
  • בדיקת פאפ – בדיקת משטח צוואר הרחם, המשמשת גם לגילוי סרטן צוואר הרחם.
  • קולפוסקופיה – בדיקה הנדרשת במקרים בהם בדיקת פאפ אינה מספקת. הבדיקה מבוצעת באמצעות קולפוסקופ, שבוחן את איבר המין הנשי לרבות צוואר הרחם כדי לאתר שינויים שנגרמים ממחוללי זיהומים, וכן שינויים טרום-סרטניים וסרטניים. הקולפוסקופ אף מסייע לכוון בלקיחת ביופסיה המועברת לפתולוג. לאחר בדיקה מיקרוסקופית ניתן לקבוע אם מדובר במצב תקין, דלקתי, טרום-סרטני או סרטני.
  • לקיחת ביופסיה בהתאם למתואר.

בדיקות אלו מתבצעות במחלקה הגניקולוגית בתל אביב מדיקל סנטר ע”י ד”ר לודמילה ירמין, גניקולוגית בכירה ומומחית בביצוע בדיקות פאפ וקולפוסקופיה.

טיפול בדלקת צוואר הרחם

כאשר יש חשד לדלקת בצוואר הרחם כתוצאה מזיהום חיידקי, לרוב מתחילים בטיפול אנטיביוטי עוד בטרם הגיעו תוצאות המעבדה. הטיפול האמפירי ההתחלתי ניתן הן על מנת להקל על סבלה של המטופלת, הן כדי למנוע את התפשטות הזיהום לאברי הרבייה האחרים שלה, והן במטרה להפחית סיכון להדבקת פרטנרים ליחסי מין. טיפול זה מכוון כנגד חיידק הכלמידיה בשל היותו גורם ראשי לדלקות בצוואר הרחם, ולעיתים ניתן גם טיפול כנגד גונוריאה.

במידה והדלקת נגרמה מגורם לא זיהומי, יש לברר מהו, לאתרו ולהימנע מחשיפה אליו. במידה ונמצא כי הדלקת נגרמה מחיידקי כלמידיה או גונוריאה או טריכומונס, מומלץ לתת טיפול אנטיביוטי גם לבן הזוג/השותף ליחסי המין.

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין