בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

ברונכיטיס

עמוד הביתבלוג › ברונכיטיס

מהי ברונכיטיס?

ברונכיטיס הינה דלקת הסמפונות – צינורות הנשימה המחברים את קנה הנשימה עם

ברונכיטיס
ברונכיטיס

הריאות. כתוצאה מהזיהום הסמפונות הופכות למגורות ומודלקות. ברונכיטיס חריפה היא לרוב מחלה קלה שחולפת מעצמה תוך מספר שבועות. כאשר היא מחמירה ונמשכת למעלה מ-3 חודשים, הדלקת עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לסמפונות ואז כבר מדובר בברונכיטיס כרונית.

הגורמים לברונכיטיס חריפה וברונכיטיס כרונית

מחלת הברונכיטיס החריפה שכיחה בעיקר בחורף ונגרמת בעיקר מנגיפים. לעיתים היא מתפתחת מהתקררות, שפעת או דלקת גרון. לעומת זאת, המחוללים העיקריים של ברונכיטיס כרונית הם עישון  או חשיפה לעשן סיגריות ולחומרים מזהמים המצויים באוויר כמו אבק, חומרים מתעשיית הטקסטיל, קמח ועוד. החשיפה לעשן סיגריות מביאה לעלייה בכמות התאים המפרישים ליחה ברירית דרכי הנשימה, מה שמגביר את הסיכון להתפתחות זיהומים חיידקיים או נגיפיים באזור. הזיהומים עצמם תורמים לגדילה נוספת בכמות הליחה. ברונכיטיס כרונית יכולה להיגרם גם כתוצאה מאלרגיה.

תסמיני המחלה

החולים בברונכיטיס חריפה או כרונית סובלים לרוב משיעול שמלווה לפעמים בכיח, ולעיתים מצטרפים אליו גם כאבי גרון, נזלת, גודש באף, צפצופים בנשימה, קוצר נשימה, חום, חולשה או תחושה של אי נוחות בחזה. תסמיני חום וחולשה אופייניים יותר לברונכיטיס כרונית. במקרה של ברונכיטיס חריפה, התסמינים יחלפו עד 3 שבועות מתחילת המחלה, ואילו בברונכיטיס כרונית התסמינים מופיעים לרוב במהלך מספר חודשים, חוזרים מדי שנה ומתבטאים בעיקר בשיעול חריף, צפצופים וקוצר נשימה. לעיתים יופיע כיח בצבע ירוק או צהוב שיכול להכיל גם כתמי דם קטנים. במקרי החמרה בתסמינים יש לפנות אל רופא משפחה או רופא ריאות שיבדוק אם יש חשש לדלקת ריאות. כמו כן ייתכן וימליצו על ביצוע ספירומטריה – בדיקת תפקודי ריאות, צילום חזה, סיטי ו/או בדיקות דם למחלות ריאה.

אבחון ברונכיטיס

בימים הראשונים למחלה, קשה להבחין בינה לבין התקררות רגילה או שפעת, מכיוון שהתסמינים במקרים אלו דומים. רופא משפחה או רופא ריאות יוכל לאבחן ברונכיטיס תוך האזנה לנשימה של המטופל ואיתור צפצופים. לעיתים תידרשנה בדיקות נוספות כמו צילום חזה, בדיקות דם למחלות ריאה, בדיקת כיח או ספירומטריה – בדיקת תפקודי ריאות הבודקת את נפח הריאות וקצב הנשיפה והשאיפה.

דרכי הטיפול בברונכיטיס

הטיפול המומלץ בברונכיטיס תלוי בגורם המחלה וניתן בעיקר על מנת להקל על התסמינים. הטיפול התרופתי כולל תרופות נוגדות דלקת שעשויות לסייע להקלה בכאבי הגרון ולהורדת החום. במקרים בהם מופיע קוצר נשימה בדרגה חמורה, יינתן חמצן או תרופות המונעות היצרות של דרכי הנשימה כמו ונטולין או אירובנט. חולים בברונכיטיס חריפה על רקע ויראלי יקבלו לעיתים טיפול אנטיביוטי למניעה או טיפול בהדבקה חיידקית. חשוב לציין כי הימנעות מעישון הינה פקטור משמעותי בסיוע להחלמה מהירה ולמניעת הישנות המחלה.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין