מהי אקנה?
אקנה המוכרת לנו כפצעי בגרות, היא תופעה שכיחה בתחום רפואת עור ומין, אשר רווחת בעיקר בקרב מתבגרים וצעירים, ושכיחותה יורדת עם העלייה בגיל. האקנה היא מחלת עור שבאה לידי ביטוי בהופעת פצעונים, לרוב בפנים ובחלקים העליונים של בית החזה והגב. קיימות דרגות חומרה שונות של אקנה. לרוב זהו מצב כרוני המאופיין בתקופות החמרה ושיפור לסירוגין, עד להיעלמות מוחלטת עם חלוף השנים.
אקנה אינה מחלה קשה אך השפעתה על הדימוי העצמי והביטחון העצמי משמעותית. מתבגרים שסובלים מאקנה חמורה עלולים להימנע מקשרים חברתיים מתוך בושה, ולעיתים אף סובלים מדיכאון.
זימון תור אונליין
הגורמים לאקנה
ההתפתחות של נגעי האקנה סביב זקיקי השיער נובעת משילוב של כמה גורמים: קילוף בלתי תקין של תאי העור החיצוניים המזדקנים, עלייה בייצור חלב בבלוטות החלב וכן זיהום מחיידק האקנה. קיים קשר בין אקנה לבין השפעות הורמונליות למרות שרוב האנשים הסובלים מאקנה לא סובלים בהכרח מהפרעה הורמונלית. כמו כן, כנראה שיש קשר גם בין אקנה לבין תזונה המכילה פחמימות פשוטות ומוצרי חלב.
תסמיני האקנה
תסמינים של אקנה באים לידי ביטוי בהופעת קומדונים ופצעונים דלקתיים, בדרך כלל בפנים, בגב העליון ובית החזה העליון. הקומדונים הם פצעונים לא דלקתיים שיש בהם מצבור של חלב, והם מופיעים עם ראש שחור או לבן. כאשר מתפתח בקומדון זיהום חיידקי הוא עלול להפוך לדלקתי. פצעון מודלק ומוגלתי נקרא פוסטולה ואילו פצעון עם ראש אדום וללא מוגלה נקרא פאפולה. התסמינים מופיעים בדרגות חומרה שונות בין אדם לאדם, החל מקומדונים בודדים לא דלקתיים ועד לנגעים דלקתיים ועמוקים המתפרסים על פני שטחי עור נרחבים. כאשר מדובר בפצעי אקנה חמורים, עלולות להיווצר צלקות בעור שנותרות גם לאחר החלמת הנגעים.
אבחון אקנה
אבחון אקנה על ידי רופא עור הינו קליני ולרוב נעשה על ידי זיהוי מראה הנגעים ומיקומם. במקרים בהם לא ברור לחלוטין אם מדובר באקנה או פריחה אחרת בעור, מומלץ על ביצוע בדיקות דם, לרבות בדיקת אלרגיה. האבחנה המדויקת חיונית לבחירת הטיפול ההולם.
טיפול באקנה
ישנם מספר סוגי טיפול באקנה בהתאם לחומרת המצב ולגיל המטופלים. כאשר מדובר באקנה קלה, נוהגים להתחיל במתן טיפול מקומי. לעומת זאת, כשמדובר בנגעים קשים המועדים להצטלקות, רופא עור ישקול לתת באופן מיידי תרופות דרך הפה. רוב הטיפולים תורמים לשיפור במצב אך לא מעלימים את האקנה לחלוטין. לעיתים, שילוב של תכשירים שונים עשוי להביא לשיפור משמעותי.
התרופות השונות לטיפול באקנה כוללות:
- בנזואיל פרוקסיד שהינו חומר פעיל המעכב צמיחה של חיידקים (מצוי בתכשיר האוקסי 10 המוכר).
- תכשירים מקומיים ותרופות לנטילה דרך הפה מקבוצת הרטינואידים (נגזרת של ויטמין A). אלו אסורים על נשים בהריון או כאלה המתכננות הריון.
- אנטיביוטיקה הניתנת כתכשיר מקומי או דרך הפה. לרוב, הטיפול האנטיביוטי מוגבל בזמן מכיוון שנטילה ממושכת מביאה לעמידות של החיידקים.
- טיפול הורמונלי המיועד רק לנשים.
מומלץ לאנשים המטופלים תרופתית נגד אקנה, להשתמש במקביל בתכשירים קוסמטיים שאינם סותמים את נקבוביות העור. בכל מקרה, כל הטיפולים התרופתיים לאקנה חייבים להתבצע במעקב רופא עור וביצוע בדיקות דם, כדי לבחון את השפעתם על מערכות הגוף השונות.