מהי בדיוק אלרגיה עורית, וממה היא נגרמת?
סביר להניח שכל מי שקורא את השורות האלה יודע פחות או יותר להגיד מה היא אלרגיה – תגובת יתר חיסונית של הגוף בחשיפה לחומרים שאינם מזיקים בהכרח, שבמצבים קיצוניים יכולה להיות אפילו מסכנת חיים. אלרגיה עורית, בהקשר הזה, היא די דומה – מדובר בתגובה אלרגית נקודתית כתוצאה מחשיפה עורית לחומר כלשהו. עם זאת, אלרגיה של העור היא גם ייחודית למדי, שכן בניגוד לאלרגיות אחרות היא לא נגרמת רק כחלק מתגובה אלרגית כללית, אלא גם כתגובה נקודתית בעור בלבד. בנוסף, אלרגיה של העור היא ייחודית משום שהיא גם יכולה להתפרץ לא רק כתגובה לחומר שאנחנו אלרגיים אליו מאז ומעולם, אלא גם לאחר חשיפה ארוכה לחומר שבעבר לא הייתה לנו כל רגישות אליו. במצבים אלה, ייווצרו פריחה בעור, קילוף, אדמומיות, תחושת חום ועוד – שמהוות את תגובת האלרגיה העורית. עבור עובדי ועובדות תעשיית הקוסמטיקה והיופי – מדובר במצב שקורה לא מעט.
האם יש אלרגיה עורית ייחודי אצל עובדי ענף היופי?
עובדי ועובדות ענף הקוסמטיקה נחשפים למגוון רחב מאוד של חומרים שיכולים ליצור תגובה אלרגית בעור על בסיס יום יומי. האלרגנים האלה יכולים להיות חומרי גומי, חומרי ניחוח, חומרי שימור, חומרי צבע או מתכות, וחשיפה ממושכת לכל אחד מהם יכולה להוביל לתגובה אלרגית בעור, ובמצבים ייחודיים גם לאלרגיות כלליות. משום שעובדי תעשיית היופי נחשפים לחומרים כאלה באופן קבוע ולאורך זמן, ישנם לא מעט מקרים של תגובות אלרגיה עורית שמתפתחות בעקבות חשיפה לחומרים אלה. תופעות האלרגיה עצמן הן תופעות האלרגיה העורית המוכרת לנו: פריחה, קילוף, אקזמה, התעבות של העור, ואפילו צלקות של ממש.
אילו אנשי מקצוע חשופים לאלרגיות מסוג זה?
ישנם לא מעט אנשי ונשות מקצוע שחשופים לחומרים שיכולים ליצור תגובת אלרגיה בעור:
- קוסמטיקאיות: קוסמטיקאיות שעובדות עם חומרים שונים לטיפול בעור, חומרי צבע, ציוד להסרת שיער, חומרי איפור קבועים וזמניים ועוד – חשופות לאלרגיה עורית בשל היותם של רבים מהחומרים האלה בעלי פוטנציאל אלרגני.
- ספרים ומעצבי שיער: תחום עיצוב השיער הוא תחום בו נעשה שימוש במגוון רחב מאוד של חומרים בעלי פוטנציאל אלרגני, החל מחומרים לשטיפה וניקיון השיער וכלה בחומרי צביעה וחמצון.
- מעצבות לק ג’ל ובניית ציפורניים: נשות מקצוע שמתמחות בבניית ציפורניים או לק ג’ל עובדות עם חומרים אקריליים רבים, שהם מהאלרגנים השכיחים בעולם הקוסמטיקה. אלרגיה ללק ג׳ל או אלרגיה לאקריל אלו תופעות נפוצות אצל מקצועות הללו.
- מעסים: עבודה עם שמני עיסוי שונים, חומרי בישום וריח, קרמים וכדומה – יכולה גם היא להוביל להתפתחות אלרגיה עורית.
- רופא עור, מומחה לאלרגיות עוריות
חומרים אלרגניים שמשמשים בתעשיית הקוסמטיקה
לפי מנהל התרופות והמזון האמריקאי (ה-FDA), ישנם חומרים רבים שיכולים להוביל לתגובה אלרגית בעור, שנמצאים בשימוש יום יומי בתעשיית הקוסמטיקה – גם במוצרים שמשווקים לקהל הרחב, וגם במוצרים שמשמשים בעיקר אנשי ונשות מקצוע. רשימת החומרים הזאת כוללת בין היתר:
- חומרי גומי טבעיים: הדוגמה המובילה היא לטקס. לעתים, תתפתח אלרגיה עורית לכפפות הלטקס שנהוג ללבוש במהלך טיפולי קוסמטיקה.
- חומרי שימור: מוצרי קוסמטיקה מכילים במרבית המקרים חומרים משמרים שונים, שתפקידם לשמר את יעילות החומר הקוסמטי לאורך תקופת שימוש ארוכה. 3 משפחות החומרים המובילות בהקשר זה הם פורמלין (פורמלדהיד) וחומרים הנגזרים ממנו (כולל ברונופול, אוראה, DMDM, הידרוקסימתילגליצינאט, קווטרניום), וכן החומרים המוכרים בקיצורם MIT ו-CMIT.
- חומרי צבע: החומרים האלרגניים הבולטים שמשמשים לצביעה הם חומרי אקריל שונים (כולל כמעט כל חומר המשמש לצביעה ולבנייה של ציפורניים), PPD וחומרי פחם.
- מתכות: המתכות האלרגניות השכיחות ביותר בהן נעשה שימוש בתחום הקוסמטיקה הן זהב וניקל.
- חומרי ניחוח: ישנם 26 חומרי ניחוח שמפורטים באתר האיחוד האירופי כחומרים אלרגניים שיכולים להופיע בחומרים קוסמטיים שונים. חומרים אלה הם:
- Amyl cinnamal
- Amylcinnamyl alcohol
- Anisyl alcohol
- Benzyl alcohol
- Benzyl benzoate
- Benzyl cinnamate
- Benzyl salicylate
- Cinnamyl alcohol
- Cinnamaldehyde
- Citral
- Citronellol
- Coumarin
- Eugenol
- Farnesol
- Geraniol
- Hexyl cinnamaladehyde
- HydroxycitronellalHydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (HICC), (also known as Lyral)
- Isoeugenol
- Lilial
- d-Limonene
- Linalool
- Methyl 2-octynoate
- γ-Methylionone
- Oak moss extract
- Tree moss extract
מה עושים אם מתפתחת אלרגיה עורית למוצרי יופי?
במידה ומתפתחים סימפטומים של אלרגיה עורית בקרב עובדי ועובדות תעשיית היופי, יש לפנות לאבחון מדויק באמצעות בדיקת אלרגיה בהקדם. הבדיקה בה נעשה שימוש לאבחון אלרגיה מסוג זה תהיה תבחיני מטלית – בדיקות ייחודיות בהן מתבצעת חשיפה עורית מינימלית לחומר שחשוד כגורם לאלרגיה, באמצעות מדבקה מיוחדת. לאחר 48 שעות, חוזרים למרפאה להורדת מדבקה ועוד לאחר 24 שעות חוזרים לבדיקת תוצאות תבחין המטלית, ורואים האם התפתחה תגובה אלרגית בתגובה לאחד או לכמה מהם. במידה וזה המצב, ניתן לאבחן אלרגיה של העור, ולהתחיל לטפל בה בהתאם. חשוב לציין שאם אין במעבדה את החומר שחשוד כגורם לאלרגיה, ניתן להביא גם את החומר ממקום העבודה ומעבדה מקצועית תדע למצות ממנו את החומרים הפעילים בכדי ליצור תבחין מטלית ייעודי ומותאם אישית.
חשוב לטפל במצב – גם מבחינת ביטוח ותעסוקה
במידה ויש עובדים/ות בתעשיית היופי שמפתחים אלרגיה עורית כתוצאה מחשיפה לחומרים במסגרת העבודה שלהם, מדובר בסוגיה שהיא לא רק רפואית אלא גם כספית ואישית – האלרגיה יכולה לגרום לפגיעה משמעותית ביכולת להתפרנס ולמצב של אובדן כושר עבודה חלקית. לכן, אבחנה מדויקת וטיפול מיטבי הם חשובים כל כך – שכן מדובר במצב שיש לו השלכות מול הביטוח הלאומי וחברות הביטוח הפרטיות. עם אבחון מדויק שמתבצע בצורה מקצועית במסגרת מרפאת אלרגיה מוסמכת, ועם תוכנית טיפול מתאימה – ניתן לצמצם את הפגיעה במטופל/ת ולמקסם את הסיכוי לקבל פיצוי הולם.
מי מטפל באלרגיה עורית אצל עובדי ענף היופי?
במצבי אלרגיה רגילים, הרופא המטפל יהיה אלרגולוג – רופא שמתמחה באלרגיות ובטיפול בהן. עם זאת, במצבי אלרגיה של העור, וספציפית במצבי אלרגיה עוריים שנובעים מחשיפה תעסוקתית, המענה הנכון ביותר הוא של רופא עור שמתמחה באלרגיה עורית. רופאי עור איכותיים עם התמחות בתחום מכירים מראש את כלל ההיבטים התעסוקתיים בתחום, החומרים האלרגניים הנפוצים והטיפולים הטובים ביותר במצבי האלרגיה העורית. כך, בשביל להשיג את התוצאות הטובות ביותר באבחנה, בטיפול ובמיצוי הזכויות במצבי אלרגיה עורית בתעשיית היופי – יש לפנות למומחי עור ואלרגיה.