בדיקת הליקובקטר (תבחין נשיפה) מטעם תל אביב מדיקל סנטר
בדיקת הליקובקטר (תבחין נשיפה הליקובקטר, מבחן נשיפה, H. Pylori test, test helicobacter pylori) כלולה במערך השירותים האבחוניים השונים המוצעים במרכז הרפואי תל אביב מדיקל סנטר, אשר כוללים בין השאר סט נרחב של בדיקות מעבדה. הבדיקה נועדה לאבחן או לשלול זיהום כתוצאה מחיידק הליקובקטר פילורי המוכר היטב בתחום גסטרואנטרולוגיה.
הבדיקה העיקרית שאנו מבצעים לצורך אבחון החיידק הינה תבחין נשיפה הליקובקטר פשוט ויעיל, עליו נפרט יותר בהמשך. במקרים מסוימים אנו מבצעים גם בדיקת דם לאבחון נוגדנים שהינה פחות אמינה, או בדיקת צואה לאיתור אנטיגן של החיידק. לעיתים ובמידת הנדרש, אנו אף מפנים את המטופל לבדיקת גסטרוסקופיה המבוצעת על ידי גסטרואנטרולוג.
ביצוע תבחין נשיפה במרכז הרפואי שלנו מאופיין בזמינות גבוהה וקביעת תור בהקדם האפשרי. בדומה לכל פעולה המתבצעת אצלנו, גם בדיקת הליקובקטר נעשית במקצועיות, באווירה הנעימה של המרכז המספק תנאים מלונאיים, תוך שמירה על דיסקרטיות ומתן יחס אישי ואדיב מהצוות.
ברוב המקרים, ניתן לתבוע החזר תשלום על הבדיקה מהביטוח הפרטי או הביטוח המשלים בקופ”ח, ולקבלו באופן מלא או חלקי.
כמה מילים על חיידק הליקובקטור פילורי ועל חשיבות הבדיקה
הליקובקטר פילורי helicobacter pylori הינו חיידק נפוץ, שמתמקם בקיבה ומחולל תהליך דלקתי כרוני. כתוצאה מהזיהום שיוצר החיידק, תיתכן התפתחות של כיבים בקיבה ובתריסריון, דלקת ברירית הקיבה או גידולים בקיבה. לפיכך אבחון מדויק ומוקדם, שמאפשר טיפול בהליקובקטר, הינו משמעותי לאיכות החיים ולעיתים אף למניעת מחלה סרטנית.
יכולים להופיע אצל נשאי הליקובקטר פילורי תסמיני כיב וביניהם כאב בטן, צואה שחורה, בחילות, הקאה דמית, עייפות עקב אנמיה, תחושת נפיחות, עצירות, שלשול, גזים ומיחושים שונים בחלק העליון של הבטן. עם זאת, תסמינים אלו יופיעו רק בקרב כ-20% מהנשאים. לפיכך, חשוב מאוד שגם מי שאינו חש בתסמינים כאלה אך נמצא בקבוצת סיכון להימצאות החיידק, יבצע את תבחין נשיפה ויהיה במעקב של רופא גסטרואנטרולוג.
למי אנו ממליצים להיבדק?
- אנשים עם תסמיני הפרעות במערכת העיכול כמתואר בסעיף הקודם (תופעות דיספפסיה).
- אנשים שחלו או חולים בסרטן קיבה, לימפומה של הקיבה (מסוג malt), אטרופיה או כאלה שאובחנו אצלם נגעים טרום סרטניים בקיבה. כמו כן, כל מי שיש לו היסטוריה משפחתית של מחלות אלה.
- אנשים שסבלו או סובלים מכיבים בתריסריון ובקיבה.
- מי שאובחנו כסובלים מחוסר ברזל או ויטמין B12 לא הסבר ברור לבעיה.
- מי שסובל מ־ITP עמידה לטיפול – מחלה שגורמת לירידה בטסיות הדם המתבטאת בנטייה לדימומים.
- מטופלים בתרופות לדיכוי חומציות הקיבה וכאלה הזקוקים לטיפול מתמשך בתרופות NSAIDS כדוגמת וולטרן ואספירין, המעלות את הסיכון ללקות בכיב קיבה.
מהי בדיקת תבחין נשיפה הליקובקטר וכיצד היא מתבצעת?
בדיקת תבחין נשיפה (באנגלית: Urea Breath Test) לאבחון הליקובקטר (H. Pylori test, test helicobacter pylori) הינה בדיקה מהימנה, לא פולשנית, לא כואבת, בטוחה ונטולת סיכונים ותופעות לוואי. הבדיקה מתבססת על תכונתו של חיידק ההליקובקטר לפרק את החומר הכימי אוריאה לאמוניה ולדו תחמוצת הפחמן.
במהלך הבדיקה הנבדק נושף אל תוך מבחנה. מיד אחר כך הוא מקבל בשתייה (לרוב בתוך מיץ) אוריאה שמכילה איזוטופ לא רדיואקטיבי של פחמן. לאחר חצי שעה הוא מתבקש לנשוף שוב אל תוך מבחנה נוספת.
בפענוח הבדיקה נעשית השוואה בין כמויות איזוטופ הפחמן בשתי המבחנות השונות, ובהתאם להבדלים ניתן לקבוע אם יש בקיבתו של הנבדק חיידקי הליקובקטר פילורי. נבדק שסובל מזיהום כתוצאה מהחיידק שאובחן בבדיקה, יידרש לטיפול אנטיביוטי משולב, ויעבור בתום הטיפול בדיקה חוזרת לווידוא היעלמות החיידק.
ההכנה הנדרשת לפני הבדיקה
- 8 שעות צום לפני הבדיקה, כולל שתייה.
- הימנעות מעישון 8 שעות לפני הבדיקה.
- הפסקת טיפול אנטיביוטי לפחות 30 יום לפני ביצוע הבדיקה.
- התייעצות עם רופא לגבי הפסקת נטילת תרופות אחרות בתקופה שלפני הבדיקה.