שיעור יתר בגיל ההתבגרות – תל אביב מדיקל סנטר
בתל אביב מדיקל סנטר אנו מציעים מענה מקצועי ומנוסה באבחנה ובטיפול של מצבי שיעור יתר בגיל ההתבגרות במסגרת מערך אנדוקרינולוגיית ילדים ונוער. מצבי שיעור יתר בקרב מתבגרות הינם שכיחים למדי, והם יכולים להיגרם כתוצאה מגורמים רפואיים רבים. בשל המצבים הקשורים אליהם, ובשל הפגיעה של שיעור היתר עצמו באיכות החיים של הנערה שסובלת מהתופעה, יש לפנות למענה רפואי מקצועי ומקיף, כמוהו ניתן למצוא בתל אביב מדיקל סנטר.
במרכז הרפואי שלנו תוכלו לקבוע תור לפגישה וטיפול אצל אנדוקרינולוג ילדים מומחה, ולהשלים את תמונת האבחנה באמצעות מערך רחב ומיידי של בדיקות דם, בדיקות הדמיה וכל בירור נוסף שנדרש. הפנייה לתל אביב מדיקל סנטר נותנת אפשרות לקבלת החזר באופן מלא או חלקי עבור בעלי ביטוחים פרטיים וביטוחים משלימים רלוונטיים.
זקוקים לאבחנה וטיפול בשל מצב של שיעור יתר בגיל ההתבגרות? קבעו תור לאנדוקרינולוגית ילדים בהקדם דרך תל אביב מדיקל סנטר.
היתרונות שלנו באבחנה וטיפול של מצבי שיעור יתר
מצב של שעירות יתר במתבגרות דורש מענה רחב ומיידי של אנדוקרינולוג ילדים ונוער, וכן תמיכה של מערך מעבדות ומכוני הדמיה הנדרשים עבור השלמת האבחנה ותוכנית הטיפול. במקרים רבים יש גם צורך בליווי פסיכולוגי לאורך התהליך, וכן בייעוץ של מומחים נוספים כמו פסיכיאטר ילדים או פסיכותרפיסט – אצלנו בתל אביב מדיקל סנטר ניתן למצוא את כל השירותים הללו תחת קורת גג אחת.
במרבית המקרים, מצבי שיעור יתר בגיל ההתבגרות אינם מסוכנים והם ניתנים לטיפול בצורה פשוטה יחסית. עם זאת, תמיד רצוי שתהיה כתובת מקצועית מיטבית, שתוכל לספק תמיכה ומענה מקצועיים עבור כל מצב, מורכב או נדיר ככל שיהיה.
מערך אנדוקרינולוגיית ילדים ושירותים נוספים שאנו מספקים:
- אבחון בעיות גדילה וטיפול בהן.
- טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים.
- אבחנה וטיפול של בעיות בלוטת התריס אצל ילדים, לרבות ביצוע אולטרסאונד בלוטת התריס.
- ביצוע בדיקת העמסת סוכר ואבחנת סוכרת.
- הפרעות במחזור אצל מתבגרות.
- מערך אנדוקרינולוגיה נרחב, הכולל הפניה במידת הצורך לטיפול אנדוקרינולוג מבוגרים או מרפאת ילדים בתחומים רפואיים אחרים.
צמיחת השיער בגיל ההתבגרות – חלק בלתי נפרד מההתפתחות
ראשית, יש להבין כי מצב של שעירות יתר במתבגרות אינו מצב אבסולוטי, אלא כזה שמשתנה באופן יחסי בהתאם לתקופה ולתרבות. מצב שיכול להיות מוגדר תרבותית בתור שיעור יתר בחברה שלנו, יכול להתפרש כמצב תקין לחלוטין במקומות אחרים. לכן חשוב להכיר את הגורמים האובייקטיביים, שיכולים להיות קשורים להערכה סובייקטיבית של שיעור יתר בגיל ההתבגרות – גיל שבו צמיחת שערות באזורי הגוף הינה טבעית ומהווה חלק מההתפתחות.
צמיחת השיער קשורה להורמונים שקרויים אנדרוגנים (הורמוני מין). מתוכם החשוב ביותר בהקשר של צמיחת שיער הוא הטסטוסטרון, שמוכר (לא בהכרח בצדק) גם בתור הורמון הגבריות. הטסטוסטרון וכל יתר האנדרוגנים מיוצרים באדרנל (בלוטת יותרת הכליה). תהליך הפירוק של טסטוסטרון בגוף מוביל להיווצרות דהידרוטסטוסטרון (DHT), שמבצע פעילות מרכזית בתהליך גדילת השיער.
כפי שניתן להבין, מצב בו יש ריבוי אנדרוגנים בגוף, וספציפית ריבוי טסטוסטרון, יוביל במקרים רבים לשיעור יתר בגיל ההתבגרות. למעשה, ריכוז הטסטוסטרון הגבוה יותר בגברים הוא זה שמוביל לשיער הגוף הרב יותר שלהם לעומת נשים.
מהם הגורמים האפשריים למצבי שיעור יתר בגיל ההתבגרות?
הגורמים שיכולים להוביל לריבוי אנדרוגנים בנערות מתבגרות, ולמצב של שעירות יתר במתבגרות, כוללים:
- ייצור יתר של אנדרוגנים בשחלה, לרוב כתוצאה מתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), לעתים רחוקות יותר כתוצאה מגידולי שחלה.
- פעילות יתר של תהליך ייצור האנדרוגנים בבלוטת יותרת הכליה. מצב זה יכול להיגרם כתוצאה מתסמונות מולדות או גנטיות, גידולים ומצבים נוספים.
- תסמונת אוטואימונית בשם HAIRAN, הכוללת ייצור אנדרוגנים מוגדל בשילוב מצב סוכרתי וסימנים עוריים.
- שינויים בתהליך חילוף החומרים של טסטוסטרון או של DHT.
- ירידה בפעילות הורמוני המין – החלבונים הקשורים להורמוני המין אחראים גם על משק הטסטוסטרון בגוף, וירידה בפעילותם תוביל לעודף טסטוסטרון ולשיעור יתר. מצבים כמו השמנת יתר, נטילת סטרואידים, תת פעילות של בלוטת התריס או היפראינסולינמיה (עודף אינסולין) יכולים להוביל לפגיעה כזאת.
אילו מצבים חשוב להכיר בהקשר של שיעור יתר?
כאמור, ברוב המקרים מצבי שעירות יתר במתבגרות הם לא כאלה שצריכים להדאיג אותנו יותר מדי. ברוב המקרים מדובר בבעיה קוסמטית בעיקרה ולא במצב מסוכן או בעייתי מבחינה רפואית. עם זאת, בהחלט קיימים מצבים בהם שיעור יתר, בעיקר בדפוס שמתאים לגדילת שיער אצל גברים, יכול להעיד על מצב רפואי שדורש טיפול ובדיקה מקיפים יותר. המצבים האלה הם בעיקר אלה בהם ישנה עדות לפעילות יתר של אנדרוגנים, שמתבטאת בגדילה פיזית ובהתנפחות שרירים, עיבוי של הקול ובמצבים מסוימים אפילו שינויים באיברי המין. מצבים אלה יכולים להעיד על עודף טסטוסטרון שנגרם בשל מצב בריאותי דורש טיפול, ויש להתקדם בהם לבדיקות נוספות לאישוש או הפרכה של האבחנות האפשריות.
בדיקות המבוצעות בתל אביב מדיקל סנטר כדי לברר שעירות יתר במתבגרות
הבדיקות החשובות ביותר אותן נרצה לבצע עבור בירור של שיעור יתר בגיל ההתבגרות הן בדיקת טסטוסטרון, בדיקת הורמונים כללית, בדיקות סוכר ובדיקה לנוכחות סטרואידים (בדיקת דיכוי Dexamethasone). נרצה לבדוק את הפעילות השחלתית במתבגרת באמצעות צילום שחלות ובאמצעות בדיקת יחס הורמונים LH/FSH. כל אחת מהבדיקות הללו (ועוד לא מעט אחרות) יכולה לספק הסבר רפואי למצב שיעור היתר, וכך גם לסייע בקביעת תוכנית הטיפול.
כיצד אנו מטפלים בשיעור יתר במתבגרות?
תוכנית הטיפול במצבי שעירות יתר במתבגרות תיקבע בהתאם לגורם למצב זה. במידה ונמצא גורם שחלתי כמו שחלות פוליציסטיות, ייקבע טיפול תרופתי באמצעות גלולות למניעת היריון שמאזנות את המצב ההורמונלי במתבגרת. בעיות אחרות, כמו תסמונת קושינג הכוללת ייצור יתר של סטרואידים או מחלות של בלוטת יותרת הכליה, צריכים להיות מטופלים על ידי אנדוקרינולוג מומחה בטיפול בילדים ובני נוער. לבסוף, יש לחשוב גם על פתרון קוסמטי ופלסטי למצב, במידה ובת הנוער מעוניינת בפתרון כזה.