אנשים רבים הנזקקים לבדיקת EMG מביעים חשש לבצע אותה שמא היא כרוכה בכאב. עד כמה כואבת בדיקת EMG ? הגיע הזמן לבדוק את הנושא.
לפני הכול, כמה מילים על הבדיקה ומטרתה
בדיקת EMG היא בדיקת הולכה עצבית הידועה גם בשם בדיקת אלקטרומיוגרפיה. מדובר בבדיקה אבחנתית, המסייעת באבחון מחלות והפרעות במערכת השרירים וכן במערכת העצבית ההיקפית שאחראית על הפעלתם. הבדיקה מורכבת מ-2 בדיקות המהוות השלמה זו לזו: בדיקת מהירות הולכה עצבית ובדיקה המודדת את הפעילות החשמלית המתרחשת בתוך השריר בתגובה לגירוי עצבי. כיום ישנן בדיקות EMG ממוקדות כמו EMG רגליים או EMG ידיים. הבדיקה מפוענחת על ידי נוירולוג או אורתופד.
חשוב להבין כיצד מתבצעת בדיקת EMG
תחילה מנקים את העור באזור בו מבוצעת הבדיקה.
הבדיקה מתבצעת על ידי אלקטרודה אשר מחוברת למחט זעירה אותה מחדירים לשריר דרך העור. לעיתים מחדירים לתוך השריר מחט אחת בודדת ולעיתים מספר מחטים. האלקטרודות מעבירות את הפעילות החשמלית וזו מומרת אל פלט שמוצג במסך בצורת גלים.
בבדיקה ניתן לבחון את הפעילות החשמלית במצב מנוחה של השריר, בהתכווצות קלה שלו או בהתכווצות משמעותית. בהתאם לכך, הנבדק יתבקש לכווץ את השריר על ידי כיפוף האיבר (יד או רגל) והרפייתו ברמות שונות. כאשר השריר תקין, לא אמורה להיראות בו פעילות חשמלית כלשהי.
אז תכלס, האם EMG זו בדיקה כואבת?
הכאב היחידי שיכול להיגרם כתוצאה מהבדיקה הוא הכאב של החדרת המחט לתוך השריר, שמוכר לכולנו ככאב מהיר וחד. לפיכך, באותה מידה שנשאל עד כמה כואבת בדיקת EMG, ניתן לשאול עד כמה כואבת זריקה. כמובן שהתשובה לשאלה הזו תלויה בסף הכאב של כל אחד ואחת מאיתנו, אך בגדול, מדובר בכאב די זניח. ברוב המקרים, נבדקים שהביעו חשש גדול מהכאב שעלול להיגרם להם במהלך הבדיקה, מופתעים לטובה ומגלים שחששו לשווא. למען הסר ספק, אין חשש גם מהשימוש בחשמל, כיוון שהשימוש הוא בוואט נמוך שאינו יכול לפגוע.
ומה קורה אחרי הבדיקה?
לאחר הבדיקה, הנבדק צפוי לחוש כאב או עקצוץ בשרירים, שאמור לחלוף כעבור יומיים לכל היותר. ניתן להקל על הכאב על ידי נטילת משככי כאבים ו/או לכסות את האזור הכואב בשקית קרח. במקרים בהם הכאב אינו חולף ואפילו מחמיר, וכן במצבים בהם מופיעה רגישות, נפיחות או מוגלה – יש לפנות כמובן לבדיקה רפואית.
בשורה התחתונה, בדיקת EMG אינה כואבת הרבה יותר מכל זריקה כזו או אחרת שקיבלתם בחייכם.