בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

סרטן הערמונית

עמוד הביתבלוג › סרטן הערמונית

מהו סרטן הערמונית?

בלוטת הערמונית, הפרוסטטה, הנמנית על בלוטות המין של הגבר, נמצאת בבסיס שלפוחית השתן ומקיפה את צינור השופכה. הבלוטה אחראית על

סרטן הערמונית
סרטן הערמונית

ייצור חלק מנוזל הזרע, שמגן על תאי הזרע ואף מזין אותם, כך שתפקודה חיוני לפוריות.  סרטן הערמונית המתפתח בבלוטת הערמונית נחשב לסרטן שכיח מאוד.  התנהגותו שונה מסוגי סרטן אחרים, שכן התאים הסרטניים בערמונית מתחלקים בקצב איטי. לפיכך, במקרים רבים אפשר לחיות חיים שלמים מבלי שהאדם הלוקה במחלה יהיה מודע לקיומה. עם זאת, לעיתים נגרמים סיבוכים קשים ואף קטלניים או כתוצאה מהתפתחות גרורות לעצמות ולחלקי גוף אחרים, או כתוצאה מהטיפולים. 

הגורמים לסרטן הערמונית

למרות שעדיין לא ידוע מהו הגורם הספציפי לסרטן הערמונית, ידוע שקיימים מספר גורמים המשפיעים על הסיכון ללקות במחלה:

  • גיל מבוגר – כמחצית מאוכלוסיית הגברים מגיל 70 ומעלה לוקים בסרטן הערמונית, והמחלה פוקדת כמעט כל גבר בן 90.
  • הגורם התורשתי – לגבר שיש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה שלקה במחלה, יש סיכוי גבוה יותר לחלות בה. עד היום לא בודד גן ספציפי האחראי להתפתחות סרטן הערמונית, אך נמצאו גנים שכפי הנראה קשורים להיווצרות המחלה.
  • תזונה – ממחקרים שנערכו בנושא, נמצא כי הסיכון למחלה גדל בקרב גברים שצורכים מזון עשיר בשומני טרנס ושומנים מהחי, וקטן בקרב כאלה הצורכים פירות וירקות, תה ירוק מזונות עשירים בוויטמיני E ו-D, ליקופן, סלניום ואומגה 3. נטילה מופרזת של ויטמינים בכדורים מגדילה את הסיכון ללקות במחלה.
  • תרופות מסוימות נוגדות דלקות ותרופת ממשפחת הסטטינים המסייעות להורדת לחץ דם גבוה, מהוות גורם סיכון.
  • יחסי מין – אצל גברים שמרבים בקיום יחסי מין ובשפיכת הזרע, קטן הסיכון ללקות במחלה.

תסמינים וסימני אזהרה

לרוב, לא יופיעו תסמינים בשלביה הראשונים של המחלה אלא רק כאשר הגידול גדל ולוחץ על צינור השופכה. כתוצאה מכך ייתכנו תופעות כמו קשיים, כאבים או עלייה בתדירות במתן שתן,  דם בשתן, כאבים בעת פליטת זרע. כל הסימנים הללו יכולים להופיע גם כשיש הגדלה שפירה של הערמונית. בכל מקרה, חשוב להיבדק אצל אורולוג כשיש סימנים מחשידים כאלה. במקרים בהם הסרטן שלח גרורות לעצמות, ייתכנו תסמיני כאבים בעצמות, בירכיים, באגן או בגב תחתון.

איך מאבחנים את סרטן הערמונית?

ניתן לאבחן את סרטן הערמונית בבדיקת מישוש הבלוטה דרך פי הטבעת, המתבצעת על ידי אורולוג.   כמו כן, במסגרת בדיקות דם ניתן לבצע בדיקת PSA הבוחנת את רמת חלבון ה-PSA המופרש על ידי  הערמונית. עלייה ברמת ה-PSA בדם מעלה חשד למחלות בבלוטת הערמונית, וביניהן סרטן הערמונית. לאישוש האבחנה מבצעים ביופסיה.

טיפול בסרטן הערמונית

סרטן הערמונית לא חולף מעצמו ללא טיפול. במקרים רבים די במעקב. עם זאת, יש מצבים בהם נדרש טיפול אקטיבי כגון: כריתת בלוטת הערמונית, טיפולים הורמונליים, טיפולים כימותרפיים או הקרנות. אורולוג יקבע את סוג הטיפול הנדרש בהתאם למצב המטופל והמחלה.

אורולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין