בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

נוירופתיה דלקתית – CIDP

עמוד הביתבלוג › נוירופתיה דלקתית – CIDP

מהי נוירופתיה דלקתית

נוירופתיה דלקתית דמיאלינטיבית כרונית הידועה בשמה הלועזי כמחלת CIDP הינה הפרעה נוירולוגית, שפוגעת בתפקוד החושי של הרגליים

נוירופתיה דלקתית - CIDP
נוירופתיה דלקתית – CIDP

והזרועות. מדובר במחלה בעלת אופי התקפי, שנוטה  לחזרתיות. לנוירופתיה דלקתית יש קשר לתסמונת גיליאן-בארה שהינה מחלה אוטואימונית. כמו כן, המחלה  שכיחה יותר אצל סוכרתיים, אשדר מאובחנים עם תסמינים נוירופתיים הנוטים להחמיר בקצב מהיר.

הגורמים לנוירופתיה דלקתית – CIDP

נוירופתיה דלקתית  נגרמת עקב פגיעה במעטפת המיאלין – שכבה שומנית שעוטפת את סיבי העצב של מערכת העצבים ההיקפית ומגנה עליהם. שכבת המיאלין נתקפת על ידי המערכת החיסונית  שמזהה אותה משום מה כגורם זר (לא ברורה הסיבה להתרחשות התהליך). ההרס של שכבת המיאלין משבש את ההולכה העצבית בגוף. רבים מחולי ה-CIDP מציינים כי סבלו מזיהום ויראלי כלשהו מספר שבועות לפני שלקו במחלה. אצל חלק מהחולים נמצאו נוגדנים ספציפיים בדם, שמסייעים לסווג את המחלה העצבית וככל הנראה גורמים לנזק למערכות הגוף.

תסמיני CIDP

חולי נוירופתיה דלקתית CIDP סובלים מחולשה בשרירים, אשר מלווה באובדן תחושתי וכאבים בגפיים. רבים מהם חווים בעיות בשיווי המשקל וקשיים בהליכה שמחמירים עם הזמן. התסמינים מתחילים ברגליים ועם הזמן מתפשטים גם לחלק העליון של הגוף וכוללים עקצוצים ותחושות חריגות בגפיים, ואף אובדן של הרפלקסים בברכיים ובקרסול. חולים שאינם מקבלים טיפול הולם עלולים להגיע למצב של חולשה קיצונית ואף למוות.

כיצד מאבחנים נוירופתיה דלקתית?

אבחון נוירופתיה דלקתית נעשה על ידי נוירולוג מומחה. הנוירולוג מתבסס על הסימנים הקליניים שהמטופל מציג בבדיקה הרפואית, וכן נעזר בבדיקות שונות שבוחנות את התפקוד העצבי בגוף. אחת הבדיקות החשובות הינה בדיקת EMG המאבחנת מחלות והפרעות של מערכת העצבים ההיקפית וכן של מערכת השרירים, ובין השאר בוחנת פרמטרים שונים בהולכה העצבית בגוף. בדיקות נוספות המסייעות לאבחון המחלה הן: ביופסיה מהשריר או מהעצב, דגימה מנוזל השדרה ובדיקות מעבדה שונות.

 דרכים לטיפול ולהתמודדות עם המחלה

נוירופתיה דלקתית מטופלת תרופתית בעיקר בנטילת סטרואידים בעלי תכונות אנטי דלקתיות ולעיתים גם בשילוב תרופות המדכאות את המערכת החיסונית. כמו כן מטפלים במחלה בשיטת סינון פלסמה (פלסמפרזיס). בשיטה זו מעבירים את הדם של החולה דרך מכונה המסלקת ממנו נוגדים מזיקים. שיטת טיפול יעילה נוספת היא הזרקת אימונוגלובולין תוך ורידי. חולים רבים מטופלים ע”י פיזיותרפיה התורמת לשיפור כוח השרירים ויכולת הניידות של החולה, ומפחיתה תופעות התכווצות שרירים וגידים ועיוות המפרקים.

מכיוון שמדובר במחלה בעלת אופי חזרתי, חשוב לבצע מעקב בצמוד לייעוץ נוירולוגי המציע את הטיפולים המתאימים.

מחלקת נוירולוגיה רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין