בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

מחלות כלי דם של המוח – שבץ מוחי

עמוד הביתבלוג › מחלות כלי דם של המוח – שבץ מוחי

שבץ מוחי – סכנה שאפשר למנוע!
שבץ מוחי (stroke) הנקרא גם אירוע מוחי נגרם כתוצאה מהפרעה בזרימת הדם לתאי המוח. זהו גורם התמותה השני בעולם, והשלישי במדינות המערביות, והסיבה השכיחה ביותר לפגיעה נוירולוגית המובילה לנכות קבועה. בישראל לוקים בשבץ מוחי כ-15,000 איש בשנה. כ-55% מהם יישארו עם פגיעה/נכות כלשהי, 25% ישובו לתפקוד רגיל, ו-15% ימותו מהפגיעה המוחית. במחלקה הנוירולוגית של תל אביב מדיקל סנטר, פועל אגף מחלות כלי דם של המוח בפיקוח פרופ’ נתן בורנשטיין. באגף זה אנו מנסים לסייע במניעת הופעתם של אירועים מוחיים מבעוד מועד או במניעת הישנות אירועים שניוניים לאחר שבץ מוחי ראשון.

אבחון שבץ מוחי על פי תסמינים
התסמינים האופייניים לשבץ מוחי כוללים:

  • פגיעה בדיבור – הפרעות שפה ודיבור שאינו ברור.
  • עיוות במראה הפנים, צניחת זווית הפה
  • הפרעות בתחושה ובתנועה בצד אחד של הגוף, מאובדן תחושה חלקי עד לשיתוק.
  • חולשה מוטורית.
  • פגיעה בראייה.
  • קשיי בליעה.
  • ירידה במצב ההכרה עד לאובדן הכרה במקרים הקשים.

לרוב, התסמינים יופיעו בצורה חדה ופתאומית, אך לעיתים יופיעו בהדרגתיות.

אבחון שבץ מוחי בבדיקת נוירולוג 
חולה המגיע לחדר מיון עם סימני שבץ מוחי, ייבדק בבדיקה גופנית ע”י נוירולוג, כדי להעריך מהי חומרת השבץ ואיזה אזור מוחי נפגע. חשוב מאוד לאבחן אם השבץ הינו חסימתי או דימומי, TIA חולף או אירוע נרחב. בכל אחד מהמקרים יינתן טיפול שונה.

במהלך הבדיקה הנוירולוג יבחן את אופן הדיבור של המטופל ואת יכולותיו התנועתיות והתחושתיות. הנוירולוג ישתמש לרוב גם בבדיקות שונות שעשויות לסייע לו באבחון: בדיקת סימנים חיוניים, בדיקת דם, א.ק.ג CT Angiography , MRI ,CT , , דופלר עורקי הצוואר ועוד.

טיפול בשבץ מוחי – יש מה לעשות
בשנים האחרונות נעשתה קפיצת מדרגה משמעותית בטיפול בשבץ מוחי. הטיפולים המתקדמים מצילים את חייהם של מטופלים רבים שלקו באירוע מוחי, ומצליחים למנוע תוצאות קשות של נכות צמיתה או מוות עקב השבץ המוחי.

  • טיפול בשבץ חסימתי – כיום ישנו טיפול חדשני להמסת קריש דם, המתבצע ע”י מתן תרופה- tissue Plastinogen Activator . הטיפול מביא להחזרת זרימת הדם באופן תקין אל אזור החסימה במוח. הטיפול מבוצע בבית חולים ע”י נוירולוג מומחה, והצלחתו תלויה במשך הזמן שעבר מתחילת האירוע ועד למתן התרופה. מטופלים שעברו שבץ קל/חולף ואובחנו באמצעות בדיקת דופלר או CTA כסובלים מהיצרות בעורק התרדמה הפנימי, ינותחו לרוב בניתוח לניקוי עורקי הצוואר ממשקעי שומן ופלאק, או יעברו צנתור – על מנת להקטין את סיכוייהם ללקות בשבץ נוסף.
  • טיפול בשבץ דימומי – דורש לעיתים ניתוח ראש על מנת להוריד את הלחץ התוך-גולגלתי ולנקז את הדם הלוחץ על רקמת המוח.
  • אשפוז למנוחה.
  • מתן מדללי דם למניעת הישנות שבץ מוחי – אספירין, פלויקס, אגרנוקס, קומדין.

גורמי הסיכון לשבץ מוחי והדרכים להתמודד עימם 
ישנם מספר גורמי סיכון עיקריים לשבץ מוחי, וקיימות דרכים להתמודד עימם ולהפחית את הסיכון ללקות במחלה. נציג אותם בקצרה:

  • יתר לחץ דם – זהו גורם הסיכון העיקרי לשבץ מוחי, האחראי על כ-70% מהחולים. מאחר ש”הרוצח השקט” נטול תסמינים, ישנה חשיבות רבה על שמירת לחץ דם תקין. חשוב להקפיד על מדידת לחץ דם באופן קבוע, ועל איזון ומעקב בהתאם לצורך.
  • אורח חיים לא בריא – חוסר הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה, מהווים גורם סיכון ללקות בשבץ מוחי. מומלץ לבצע אימון אירובי מתון של כחצי שעה שלוש פעמים בשבוע, ולשמור על תזונה דלת שומן רווי.
  • מחלת הסוכרת – חולי סוכרת חשופים יותר לשבץ מוחי. טיפול הולם בסוכרת יפחית גם את הסיכון למחלת כלי דם של המוח.
  • שומנים בדם – רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים. יש לאזנן ולהקפיד על רמת כולסטרול בדם נמוכה מ-190 מ”ג/ד”ל, תוך שמירה על רמה נמוכה של הכולסטרול הרע, ורמה גבוהה של הכולסטרול הטוב.
  • עישון – מכפיל את הסיכויים ללקות באירוע מוחי. העישון גורם לטרשת עורקים, וזו מובילה להיצרות כלי דם ולאירועים מוחיים.
  • פרפור פרוזדורים – הפרעת קצב שכיחה שעלולה להוביל לשבץ מוחי בעיקר בגיל השלישי. ההפרעה ניתנת לאבחון בבדיקת א.ק.ג, ומנוטרלת ע”י טיפול תרופתי.
  • מפרצת – מחלה מולדת או נרכשת, שאיתורה המוקדם וטיפול ניתוחי בה, עשויים למנוע שבץ מוחי.

סוגי מחלות כלי דם של המוח – שבץ מוחי 
אירוע מוחי מתרחש כאשר דם מועשר בחמצן וגלוקוז מפסיק לזרום אל תאי המוח. כשאספקת הדם לאחד מעורקי המוח נפגעת, הדבר מביא למוות של תאי עצב ולנזק מוחי – אוטם מוחי.

שבץ מוחי כתוצאה מקריש דם – רוב מקרי השבץ המוחי נגרמים מחסימה ע”י קריש של כלי הדם בתוך כלי הדם במוח או בתסחיף.

קרע בכלי דם – ב-15% מהמקרים שבץ מוחי נגרם מקרע בדופן כלי דם. הקרע גורם לדימום ברקמת המוח ולעלייה של הלחץ התוך-גולגלתי.

TIA- Transient Ischemic Attack – אירוע מוחי קטן וחולף, שלמרות שתסמיניו זהים לאלה של שבץ גדול – הם הפיכים. עם זאת TIA הוא “אור אדום” המבשר אפשרות סבירה לשבץ מוחי נרחב שיגיע בעקבותיו. לפיכך, הוא נחשב לאירוע חירום רפואי שיש להגיע בגינו לבית חולים במהירות האפשרית ולטפל בו מיידית.

בעלי ביטוח בריאות פרטי יכולים לקבל החזר תשלום על הבדיקה בהתאם להסכם עם חברות הביטוח 

במחלקה הנוירולוגית בתל אביב מדיקל סנטר אנו מבצעים בדיקות וטיפולים נוספים כגון בדיקת EMG, טיפול בכאבי ראש ומיגרנות, טיפול בסחרחורות, טיפול באפילפסיה, טיפול בבעיות התפתחות נוירולוגיות של הילד, טיפול באפילפסיה ילדים, בדיקות אולטרסאונד לאבחון ומניעת שבץ מוחי.

רופאים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין