הכירו את התרופה – מונג’רו (טירזפאטיד)
בשנים האחרונות, התחום התרופתי של תרופות סוכרת הפך לאחד המובילים והמתקדמים ביותר במחקר הרפואי העולמי כולו. במשך שנים רבות, היוותה מחלת הסוכרת, בעיקר מסוג 2, את אחת המגיפות הקשות ביותר שהרפואה המערבית נאלצה להתמודד עימן. חולי סוכרת נאלצו להשתמש ב”בית מרקחת נייד” של תרופות, שיועדו להורדת רמות הסוכר במנגנונים שונים, לעיתים עם תופעות לוואי לא פשוטות.
בשנים האחרונות, פיתוחים חדשים בתחום של אנדוקרינולוגיה, וספציפית של תרופות הסוכרת, הולידו את אוזמפיק (® Ozempic). כידוע, זוהי תרופה שמלבד היעילות הגבוהה שלה בטיפול בחולי סוכרת, גם הוכיחה את עצמה כבעלת יעילות מרשימה בהורדה במשקל לאורך זמן, עם פרופיל תופעות לוואי מצומצם יחסית. הדבר היווה מהפכה של ממש, ולא בכדי קשה מאוד להשיג כיום את האוזמפיק בבתי המרקחת ברחבי הארץ. כעת, חשוב להכיר את התרופה שמוכרת בשם המסחרי מונג’רו ® Mounjaro (שם גנרי: טירזפאטיד) – תרופה חדשה הדומה מאוד בפעולתה לאוזמפיק, אך מראה תוצאות מרשימות עוד יותר מבחינה מחקרית.
מונג’רו ( ® Mounjaro ) – היסטוריה ומנגנון תרופתי
מונג’רו ( ® Mounjaro ) או טירזפאטיד היא תרופה שפועלת במנגנון תרופתי של GIP-agonist. בכדי להבין את התרופה חשוב להבין מה זה GIP – הורמון שקיים באופן טבעי בגוף, ושאחראי על הפרשת אינסולין מהלבלב, שתפקידו כידוע הוא להוריד את רמות הסוכר בדם.
מונג’רו היא תרופה שמחקה את המבנה והפעולה של ה-GIP, ומגרה את הקולטנים להורמון הזה בגוף. כך, הלבלב מפריש כמות אינסולין גדולה יותר ומפחית את רמות הסוכר בדם בצורה יעילה יותר, מה שחשוב במיוחד באנשים בעלי רמות סוכר גבוהות.
בנוסף, מלבד יעילותה בהפחתת רמות הסוכר בדם, מונג’רו הוכיחה את יעילותה גם בהשגת הורדה משמעותית במשקל עבור מטופלים בעלי עודף משקל – בין אם חולי סוכרת ובין אם לא. זהו מנגנון דומה מאוד למנגנון של אוזמפיק, שהיא תרופה שמחקה את פעולה ההורמון GLP-1, שפעולתו בגוף היא דומה.
פיתוח התרופה החל בשנת 2016, ולאחר מבחנים מעבדתיים וקליניים מוצלחים היא נכנסה לשימוש בארה”ב ובאיחוד האירופי בשנת 2022.
למה התרופה מיועדת ולמה היא משמשת?
במקור, מונג’רו ( ®Mounjaro ) היא תרופה שמיועדת עבור טיפול במחלת הסוכרת, בעיקר כאשר מדובר בסוכרת לא מאוזנת ומשמעותית עם ערכי סוכר גבוהים. טיפול בסוכרת הינו מורכב וארוך טווח, ובמטופלים בעלי אורח חיים לא בריא הוא גם יכול להיות קשה מאוד. תרופה כמו טירזפאטיד, שניתנת פעם בשבוע בזריקה תת-עורית, הוכיחה את יעילותה הגבוהה באיזון ערכי הסוכר במטופלים כאלה, וכתוצר לוואי גם בהורדה במשקל, כשפרופיל תופעות הלוואי שלה הוא מצומצם יחסית.
מלבד השימוש שלה בטיפול בסוכרת (ובמקרים רבים בנוסף לו), מונג’רו משמשת גם כתרופה המסייעת עבור ירידה במשקל. בארצות הברית, אנדוקרינולוג או אנדוקרינולוג ילדים מומחה, יכול, לאחר ביצוע בדיקות מעבדה מקיפות שמראות את החשיבות הקלינית של ירידה במשקל עבור המטופל, לרשום מונג’רו כטיפול מעודד הרזיה. חשוב לציין שמקרים רבים של סוכרת סוג 2 מגיעים על רקע השמנה ברמות שונות, כך שאי אפשר להפריד את פעולת התרופה באיזון דרכי הסוכר מפעולה לירידה במשקל. עם זאת, בהחלט קיימים מטופלים בעודף משקל עם גורמי סיכון נוספים, שאינם חולי סוכרת, שמקבלים את התרופה עבור ירידה במשקל.
היעילות של טירזפאטיד עבור טיפול בסוכרת והשמנה
טירזפאטיד הוכיחה את עצמה מחקרית כתרופה יעילה מאוד לאיזון ערכי סוכר ושיפור המצב הבריאותי הכללי של חולי סוכרת מסוג 2, וכן כתרופה בטוחה ויעילה לטיפול בהשמנה ולירידה במשקל. מחקר קליני שנערך בקרב 1,879 חולי סוכרת עם ערכי סוכר גבוהים ובלתי מאוזנים, הראה יעילות משמעותית של מונג’רו בהורדת ערכי הסוכר והפחתת משקל הגוף. זאת באחוז גבוה משמעותית מהמטופלים שקיבלו תרופת דמה (פלצבו) ובאחוז גבוה מעט יותר מהמטופלים שקיבלו אוזמפיק (התרופה הקיימת בשוק).
לאחר מכן, נערך מחקר שבדק את ההשפעה של התרופה על מטופלים בעודף משקל שאינם חולי סוכרת, שבו נרשמה ירידה ממוצעת במשקל של כ-15-21% (בהתאם למינון התרופה שניתן למטופל) ממשקל הגוף לאחר 72 שבועות של נטילת התרופה. זאת לעומת ירידה במשקל של כ-3% בתקופה זו עם תרופת הפלצבו. המחקר הוכיח בצורה מובהקת את יעילותה של התרופה לא רק עבור טיפול בסוכרת, אלא גם בתור תרופת הרזיה.
האם מדובר בתרופת הרזיה?
כדורי הרזיה הם נושא שנמצא תחת ביקורת לא פשוטה בעולם הרפואי, משום שלאורך שנים רבות כל האפשרויות ששווקו בתור כדורי הרזיה נעו בין שרלטנות מוחלטת לסכנה בריאותית של ממש. עם זאת, דור התרופות החדש שכולל בין היתר את האוזמפיק, מונג’רו ותרופות דומות אחרות, הוא ככל הנראה הדוגמה הראשונה והמובילה של תרופות הרזיה בטוחות ויעילות. כיום, התרופות האלה ניתנות בחלק מהמקומות (חלקים מארה”ב, למשל) לכל מטופל בעודף משקל שמעוניין להפחית במשקל. במקרים אחרים, טירזפאטיד ניתנת כתרופת הרזיה למטופלים בעודף משקל שיש להם גורם סיכון נוסף אחד שקשור למשקל (סוכרת, מחלות לב, ערכי שומן גבוהים בדם ועוד).
איזה אישורים יש לתרופה כיום?
מונג’רו ( ®Mounjaro ) אושרה לשימוש ולשיווק בארה”ב על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי (ה-FDA) בשנת 2022, ובחודש ספטמבר 2022 אושרה לשימוש ולשיווק גם באירופה על ידי האיחוד הרפואי האירופי (ה-EMA). בישראל התרופה עדיין לא מאושרת לשיווק ולשימוש, וממתינה לאישור ע”י משרד הבריאות – שאין סיבה לחשוב שלא יגיע בקרוב, משום שהתרופה הוכיחה עצמה כיעילה ובטוחה.
מהן תופעות הלוואי של מונג’רו?
תופעות הלוואי השכיחות ביותר של מונג’רו ( ®Mounjaro ) דומות מאוד לתופעות הלוואי השכיחות של האוזמפיק – בחילות, שלשולים והקאות בעיקר. תופעות אלה קשורות גם למינון התרופתי – ככל שהמינון גבוה יותר כך גם שכיחות וחומרת תופעות הלוואי שתיהן גבוהות יותר. מטופלים מדווחים גם על ירידה בעוצמה ובשכיחות של תופעות הלוואי ככל שהמעקב הרפואי האנדוקרינולוגי הוא שכיח וטוב יותר – פרט חשוב שמסייע לאזן את תופעות הלוואי ולהתמודד איתן היטב. תופעת לוואי נדירה יותר (אך עדיין יחסית שכיחה) היא ירידה בתיאבון, ועוד תופעות לוואי נדירות הן קשיי עיכול, צרבת, עצירות, כאבי בטן, סחרחורות וירידת סוכר (היפוגליקמיה).
האם מדובר באוזמפיק? מה הקשר בין התרופות?
מונג’רו ואוזמפיק הן שתי תרופות דומות מאוד, אך לא זהות. שתיהן עובדות במנגנון של חיקוי (אגוניזם) לחלבונים שאחראים על הפרשת האינסולין בלבלב – GIP במקרה של מונג’רו, GLP-1 במקרה של אוזמפיק. הפעולה של שני החלבונים האלה היא דומה מאוד, וכך גם הפעולה של שתי התרופות שמפעילות באופן מלאכותי את הקולטנים של אותם החלבונים היא דומה. עם זאת, טירזפאטיד הראתה תוצאות יעילות קצת יותר מהאוזמפיק, הן באיזון סוכר והן בירידה במשקל, גם במחקרים מעבדתיים וגם במחקרים קליניים. לא מן הנמנע שעם אישור השימוש בתרופה בישראל, יהפכו שתיהן לתרופות יותר ויותר שגרתיות (וגם כאלטרנטיבות האחת לשנייה) אצל עשרות ומאות אלפי מטופלים במדינת ישראל.