בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

כאבי שרירים -הכל על התופעה

עמוד הביתבלוג › כאבי שרירים -הכל על התופעה
כאבי שרירים
כאבי שרירים

כאבי שרירים – מה זה בעצם אומר?

כאבי שרירים הם מצב רפואי שכיח מאוד, שמתאר כל כאב שמורגש ספציפית בשריר מסוים או בקבוצת שרירים. כאבי שרירים יכולים להיגרם כתוצאה מגורמים שונים ורבים מאוד – החל בכאבים רגילים שמורגשים לאחר אימון ספורטיבי וכלה בכאבים כתוצאה ממחלה כרונית מורכבת. בין אם מאבחנים אותם באמצעות בדיקת EMG ובין אם הטיפול הוא פשוט עיסוי או מתיחות של השריר הכואב – חשוב לדעת מה גורם לכאבי שרירים, איך מאבחנים מצבים כרוניים של כאבי שרירים וכיצד מטפלים בהם.

מה יכול לגרום לכאבי שרירים?

את הגורמים לכאבי שרירים ניתן לחלק לכמה וכמה קטגוריות, בהתאם למצב הבסיסי שמוביל לאותם כאבים:

  • כאבים ממקור שרירי: כאבי שרירים שהמקור שלהם הוא השריר עצמו הם הנפוצים ביותר, ובמרבית המקרים גם הפשוטים ביותר. המקרה הנפוץ ביותר הוא כמובן שריר תפוס – שהוא למעשה התקשחות של השריר בתגובה לתנועה לא טובה, להישארות באותה תנוחה לאורך זמן רב, או פשוט לאחר פעילות ספורטיבית מאומצת ללא חימום מספיק של השרירים. גם יציבה לא טובה, המובילה לתנוחה פגומה באופן כרוני, יכולה להוביל לכאבי שרירים קבועים. מצבים מורכבים יותר יכולים להיות פציעה של השריר, כמו למשל קרע בשריר עבורו צריך ניתוח. לבסוף, ישנם גם מצבים נדירים וקשים יותר של תמס שריר (פירוק עצמאי של השריר) או גידול בשריר.
  • כאבים ממקור עצבי: כאבי שרירים יכולים להיות תוצאה של בעיה לא בשריר עצמו, אלא בעצבים שאחראים על העברת התחושה ממנו. פגיעה עצבית תוביל לכאבי שרירים קבועים ועקביים, שיכולים להחמיר באופן הדרגתי עם הזמן. הפגיעה העצבית לא חייבת להיות בעצבים עצמם, אלא גם בעמוד השדרה, כשאחד הגורמים הבולטים לכאבי שרירים הוא בכלל פריצת דיסק בגבהים שונים. לבסוף פגיעה במערכת העצבים שמובילה לכאב בשרירים יכולה גם להיות תוצאה של חסר תזונתי, כשמגנזיום וויטמין B12 הם גורמי החסר העיקריים המובילים לכאב מסוג זה.
  • כאבים בעקבות מחלה: לפעמים, כאבי שרירים הם פשוט סימפטום של מחלות סיסטמיות – מחלות המשפיעות על כלל הגוף. מאוד לא נדיר לחוות כאבי שרירים, בעיקר ברגליים אך גם בנקודות אחרות, בזמן מחלת שפעת או מחלה ויראלית אחרת. דלקות מקומיות בשריר יכולות להיות חלק ממחלה דלקתית מפושטת, וישנן גם מחלות כרוניות שהסימפטום המרכזי שלהן הוא כאבי שרירים ורקמות רכות – כמו פיברומיאלגיה או פולימיאלגיה, למשל.
זימון תור לבדיקת EMG
זימון תור לבדיקת EMG
03-7712804

איך מאבחנים מצבים שונים של כאבי שרירים?

אבחנה נכונה של מצבים שונים המובילים לכאבי שרירים תורכב, במרבית המקרים, מכמה שלבים ובדיקות שונות. בתור התחלה, צריכה להתבצע בדיקה גופנית של רופא – זהו השלב החשוב ביותר, ובהתאם לממצאים בבדיקה זו ניתן יהיה להמשיך בתכנון האבחנה והטיפול. מבחינת בדיקות אבחנתיות, יתכן שיהיה צורך בשילוב של כמה בדיקות מסוגים שונים על מנת להגיע לאבחנה מדויקת. בדיקות מעבדה כמו בדיקות דם עשויות להיות יעילות לאבחנה של מחלה או דלקת, בדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד או בדיקת סי טי הן אפקטיביות באיתור של מחלת שריר או שלד, ואילו בדיקות נוירולוגיות כמו בדיקת EMG בודקת את תפקוד העצבים ומסייעת באיתור מחלת עצב. כך, כשמסתכלים על כאבי השרירים בצורה שלמה וכוללת, ניתן להגיע לאבחנה המדויקת ביותר באשר לגורם שלהם.

מי הרופא המטפל בכאבי שרירים?

כאבי שרירים יכולים להיות מטופלים ומאובחנים על ידי מגוון יחסית רחב של רופאים. ברמה הבסיסית, הרופא המטפל בבעיות שריר ושלד ככלל הוא אורטופד, או אורטופד ילדים במידה והכאבים מתרחשים אצל ילדים שעוד לא סיימו את גדילתם. במידה ומבינים והכאבים הם ממקור עצבי, הרופא המטפל יהיה בדרך כלל נוירולוג. מחלות כאב כמו פיברומיאלגיה לרוב יטופלו על ידי ראומטולוג, ואילו בעיות ופציעות הקשורות לפעילות ספורטיבית יטופלו בצורה הטובה ביותר על ידי רופא ספורט. כאבי שרירים הם מצב מולטי-דיסצפלינרי, שיכול להיגרם כתוצאה ממצבים רפואיים בסיסיים שונים – ועבור כל אחד מהם נדרש מענה של מומחה רפואי ברמה הגבוהה ביותר.

טיפולים אפשריים בכאבי שרירים

גם כאן, הטיפולים נבדלים זה מזה בהתאם לגורם לכאב השרירים. במצבים שריריים בסיסיים שנוצרים כתוצאה מפגיעה בשריר או פשוט מתיחה או “תפיסה” של השריר, הטיפול הטוב ביותר הוא מנוחה. ניתן, במידת הצורך, לקרר ולחמם את האזור הכואב לסירוגין על מנת לחמם את השריר ומנגד להקל על הכאב. במידה ומדובר בפציעת ספורט, הטיפול הטוב ביותר הוא באמצעות פיזיותרפיה, המשלבת בין עיסוי לבין תרגילים וטכניקות שונות לחיזוק השריר.
במצבים בהם הטיפולים הקונבנציונאליים לא מספיקים לטיפול בכאב שרירים, ניתן לפנות לאפשרויות תרופתיות המשככות כאבים בשרירים. תרופות שיכוך כאבים כאלה יהיו בדרך כלל תרופות מסוג נוגדי דלקת שאינם סטרואידליים (NSAID) – משפחה תחתה נמצאות תרופות רבות, בין אקמול לארקוקסיה. במידת הצורך, ניתן לתת את התרופה גם בהזרקה ישירות לשריר – אם כי זה פתרון שנבחר בו רק בכאבים משמעותיים שנדרש עבורם פתרון מידי.
במידה וכאבי השרירים הם רק סימפטום של מחלה אחרת – דלקתית, נוירולוגית, ראומטולוגית או כל מחלה אחרת – הטיפול הטוב ביותר הוא כמובן טיפול במחלת הבסיס. עד סוף הטיפול הזה, בהחלט ניתן לקבל מענה סימפטומטי לכאבי השרירים, בשיטות אותן הזכרנו קודם.

מצבים ספציפיים של כאבים ומה שצריך לדעת עליהם

  • כאבי שרירים ברגליים: הרגליים הן האזור הנפוץ ביותר להופעת כאבי שרירים. דוגמה טובה לכך היא כאבים שמוכרים לכולנו – כאבי גדילה שנחווים בעיקר בגיל ההתבגרות המוקדם. מלבד זאת, מרבית פגיעות השריר כתוצאה מפעילות נגרמות ברגליים, ולא פעם הרגליים יהיו גם המיקום בו נחווים כאבי שרירים בזמן מחלה.
  • כאבי שרירים בכל הגוף: כאבי שרירים בכל הגוף מרמזים על כך שלא מדובר בבעיה נקודתית בשריר מסוים, אלא במחלה סיסטמית. כאבי שרירים בכל הגוף יכולים להיגרם בזמן מחלות כמו שפעת או אפילו צינון, והם גם יכולים להיות סממן מוקדם למחלות נוירולוגיות שונות. במידה ומרגישים כאבי שרירים בכל הגוף לאורך זמן – חשוב לבדוק זאת.
  • כאבי שרירים תרופות סבתא: תרופות סבתא להקלה על כאבי שרירים יכולות להיות בעלות יעילות מסוימת, בעיקר כאשר מדובר בכאבים חולפים שנגרמים כתוצאה משריר תפוס או מתיחה בשריר. במידה וישנם כאבי שרירים משמעותיים לאורך זמן – מומלץ שלא להתבסס רק על תרופות סבתא.
  • כאבי שרירים וחולשה: חולשה היא סימפטום שמגיע במקרים רבים יחד עם כאבי שרירים – בין אם באותו האזור ובין אם באזורים אחרים בגוף. גם כאן, בהחלט מדובר בסימפטום שכיח של מחלות חום ומחלות דלקתיות, אך גם כאן יש סיכוי למחלה נוירולוגית או ראומטולוגית המובילה לכלל הסימפטומים. כאבי שרירים עם חולשה הם דבר שצריך לבדוק על ידי רופא בכל מקרה.
  • כאבי שרירים כרוניים: כאבי שרירים שנמשכים לאורך זמן רב, בדרך כלל לאורך תקופה של כמה שבועות עד חודשים לכל הפחות, הם כאבים שניתן לאבחן ככאבים כרוניים. כאבי שרירים כרוניים מרמזים על כך שמדובר במחלה או בפציעה קבועה, ולא במצב חולף בשריר – ויש לטפל בהם בהתאם.
  • כאבי שרירים אחרי אימון: אחרי אימון טבעי מאוד להרגיש כאבי שרירים, בעיקר ברגליים (בריצה) או באזור בו התמקד האימון. לפני אימון חשוב מאוד לבצע חימום של השריר, ובתומו מומלץ גם לבצע מתיחות – שיחד מקטינים את הסיכוי לחוות כאבי שרירים אחרי אימון.
  • כאבי שרירים בהיריון: כאבי שרירים הם תסמין מאוד שכיח בהיריון, והם נגרמים בדרך כלל כתוצאה מעליית משקל הגוף בתהליך מהיר שאינו הולך לחוזק השרירים הקיים בגוף. לטיפול בכאבי שרירים בהיריון יש להתייעץ עם רופא הנשים המטפל, ובמקרים רבים הטיפול הטוב ביותר יהיה הקפדה על יציבה ומנח נכונים לאורך תקופת ההיריון.
  • כאבי שרירים קורונה: בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר מטופלים הסובלים מכאבי שרירים כרוניים במהלך ולאחר מחלת הקורונה, כחלק ממה שמכונה לונג קוביד. מנגנון הכאב עוד לא ברור לחלוטין מבחינה מחקרית – אך אם אתם סובלים מכאב כזה אחרי קורונה, מומלץ להתייעץ עם רופא ולקבל טיפול מתאים.
ד"ר רן בראונר

ד”ר רן בראונר

נוירולוג
ד"ר נאום סימנובסקי

ד”ר נאום סימנובסקי

ד”ר נאום סימנובסקי ד”ר נאום סימנובסקי – תל אביב מדיקל סנטר ד”ר נאום סימנובסקי הינו אורטופד מומחה, בעל התמחות בתחום
ד"ר ניב דריאנגל

ד”ר ניב דריאנגל

ד”ר ניב דריאנגל רקע כללי ופעילות בתל אביב מדיקל סנטר ד”ר ניב דריאנגל, מומחה לכירורגיה אורתופדית, מומחה קרסול וכף רגל,
דילוג לתוכן
זימון תור אונליין