מהן הפרעות אכילה?
הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות שמתאפיינות בהתנהגויות שונות הקשורות לאכילה, לפיצוי, לדימוי עצמי ולדימוי גוף. לעיתים הן מלוות גם בהפרעות נפשיות אחרות כמו חרדה, דיכאון וכיו”ב.
הפרעות אכילה נמנות בין ההפרעות הנפשיות הנפוצות בעולם המערבי, ובשנים האחרונות הן נמצאות במגמת עלייה. בעבר הפרעות אלה רווחו בעיקר בקרב בנות ונשים צעירות, אך כיום יש גם שיעור נכבד של גברים שמאובחנים כסובלים מהן.
חשוב לדעת כי ישנן בעיות אכילה או שינויים בהתנהגות האכילה במצבי סטרס, דיכאון וכיו”ב, שאינם בהכרח מעידים על קיומה או התפתחותה של הפרעת אכילה.
סוגי הפרעות אכילה
נהוג לסווג הפרעות אכילה ל-4 סוגים עיקריים:
- אנורקסיה נרבוזה – מאופיינת בפחד עז מעלייה במשקל (גם במצב תת משקל) והפרעה בתפיסת הדימוי הגופני. אנורקסיה עלולה לגרום להפסקת המחזור החודשי אצל נשים, ובמידה ואינה מטופלת היא עלולה להפוך לאנורקסיה כרונית, ואף למחלה עמידה בפני טיפול שמסכנת את חיי החולה.
- בולמיה נרבוזה – מאופיינת בהתקפי זלילה שחוזרים על עצמם בזמן קצר ובאובדן שליטה, שבעקבותיהם מופיעות התנהגויות להפחתת המשקל כמו הקאות יזומות, צום, פעילות גופנית מופרזת, נטילת משלשלים וכו’.
- הפרעת אכילה התקפית – התקפי אכילה חוזרים ונשנים בזמן קצר ובכמויות גדולות, המלווים בחוסר שליטה ובחוסר יכולת להפסיק לאכול עד שהאדם מגיע למצב מצוקה שמאופיין תחושות גועל, בושה ואשמה. בשונה מבולמיה, בהפרעת אכילה התקפית לא מופיעות התנהגויות פיצוי.
- הפרעת אכילה לא ספציפית – הפרעה שאינה כוללת את כל מאפייניה של הפרעת אכילה ספציפית כלשהי (לדוגמה, יש מאפייני אנורקסיה אך בלי ירידה במשקל). מאופיינת בנטייה ללעוס מזון ולירוק אותו מבלי לבלוע.
אבחון הפרעות אכילה
אבחון הפרעת אכילה נעשה בדרך כלל במרפאה להפרעות אכילה. מכיוון שישנם סוגים שונים של הפרעות אכילה, שלכל אחת תסמינים משלה, מומלץ לפנות לאבחון במקרה שהתסמינים מתקיימים לאורך זמן ופוגעים בתפקוד היומיומי. פסיכולוג, פסיכיאטר מבוגרים או פסיכיאטר ילדים, תזונאית או אנשי מקצוע אחרים מתחום הנפש והתזונה יוכלו לאבחן אם אכן מדובר בהפרעות אכילה (בשונה ממקרים של בעיות אכילה שאינן מוגדרות כהפרעות).
טיפול בהפרעות אכילה
טיפול בהפרעות אכילה נעשה בליווי צוות מקצועי שמטפל הן בביטויים הפיסיים והן בביטויים הרגשיים של המחלה. הטיפול הגופני כולל מעורבות של דיאטנית ורופאים כמו נוירולוג או נוירולוג ילדים. על הטיפול הרגשי אמונים מטפלים רגשיים כמו פסיכיאטרים, פסיכותרפיסטים, עובדים סוציאליים וכיו”ב. בטיפול הרגשי משתמשים בשיטות שונות כמו פסיכותרפיה, שיחות, טיפולים בתנועה, הדרכת הורים ועוד. כאשר להפרעת האכילה מתווספת בעיה נפשית נוספת כמו חרדה או דיכאון, המטופל יופנה ברוב המקרים לטיפול תרופתי ומעקב פסיכיאטר.