קצת על הליקובקטר פילורי – אחד החיידקים המוכרים והחשובים בעולם הרפואה
לפני כארבעים שנים, שני חוקרים אוסטרליים בשם וורן ומרשל מצאו לראשונה קשר בין מטופלים בהם נמצאה נוכחות של הדבקת חיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter Pylori , H. Pylori), לבין הופעת כיבי קיבה ותריסריון ואפילו סרטן הקיבה. גילוי זה שלהם לא רק זיכה אותם בפרס נובל, אלא גם היווה מהפכה של ממש בהבנה של עולם הרפואה את המחלות הללו. כיום אנחנו כבר מכירים היטב את החיידק הזה, שמסוגל לשרוד בסביבה החומצית של הקיבה כשהוא מפרק אוראה – חומר שמופרש מהכליות ונמצא בנוכחות גבוהה בקיבה. חיידק הליקובקטר, כשאינו מטופל, מהווה גורם שפוגע באיכות החיים ואפילו מסכן חיים.
מה הסכנות של הדבקה בהליקובקטר פילורי?
אחת המחלות המעיקות והקשות ביותר בתחום הרפואי של גסטרואנטרולוגיה (רפואת מערכת העיכול) היא אולקוס, או במילים אחרות – כיבים בקיבה ובתריסריון. הליקובקטר פילורי הוא חיידק שלמעשה גורם להיווצרות הכיבים האלה, עקב פירוק האירוע ושינוי המאזן החומצי בקיבה. כיום, כל תלונה על כאבים ברום הבטן (דיספפסיה) נבחנת על ידי גסטרואנטרולוג בחשד לנוכחות חיידק הליקובקטר וכיבים. על אף שהם מסוכנים וקשים מספיק בפני עצמם, הסכנה הגדולה באמת הטמונה בכיבים שנוצרים כתוצאה מהליקובקטר היא התפתחות של סרטן הקיבה, וספציפית לימפומה מסוג MALT, בכיבים שנוצרים במנגנון זה. כך, החיידק מהווה את אחד הגורמים הזיהומיים היחידים שגם יכול להוביל למחלה סרטנית.
כיצד מאבחנים הדבקה של חיידק הליקובקטר?
בדיקת הליקובקטר יכולה להתבצע במספר אופנים, כאשר השיטה הפשוטה ביותר שהיא גם אמינה למדי היא תבחין נשיפה. בבדיקה זו המטופל מתבקש לנשוף על ערכת בדיקה מיוחדת, שבהתאם לרמת החומציות בנשימה יכולה לגלות שרידים ונוכחות של הליקובקטר בקיבה או בתריסריון. מלבד זאת, ניתן גם לבצע בדיקות מעבדה (בדיקות דם) לנוכחות אנטיגן (תא חיסוני) שמתאים לפעילות הליקובקטר בגוף. עם זאת בדיקה זו נחשבת פחות אמינה ובדרך כלל משמשת לחיזוק אבחנה ולא כגורם אבחנתי בפני עצמה. לבסוף, את האבחנה הסופית ניתן ורצוי לבצע באמצעות בדיקת גסטרוסקופיה. בדומה לבדיקת קולונוסקופיה בה לוקחים ביופסיה בחשד למחלת סרטן המעי הגס, בבדיקה הגסטרוסקופית לוקחים ביופסיה מהכיב ומבררים האם הכיב אכן נגרם פתולוגית כתוצאה מהליקובקטר, והאם כבר עבר התמרה סרטנית כלשהי.
כיצד מטפלים בהליקובקטר?
טיפול בהליקובקטר, בדומה למרבית החיידקים האחרים, הוא טיפול אנטיביוטי. לגבי מרבית החיידקים האחרים, תרופה אנטיביוטית מתאימה אחת תהיה בדרך כלל מספיקה לחיסול החיידק. לעומת זאת כשמדובר בהליקובקטר רופא גסטרו מקצועי ירשום לא פחות מ-4 תרופות אנטיביוטיות שונות שיפעלו באופן משולב נגד החיידק. פרט ייחודי מאוד לגבי הטיפול האנטיביוטי בהליקובקטר הוא שחיסול של החיידק יוביל גם לטיפול וריפוי מלא של כיבי הקיבה ואפילו של הלימפומה, אם התפתחה כזו. כך, טיפול אנטיביוטי יעיל ונכון לאחר אבחנה מדויקת של חיידק הליקובקטר הוא למעשה טיפול שמרפא מחלת סרטן שנגרמת בעקבות ההדבקה הזו. זהו סוג ייחודי של טיפול הן בתחום של מחלות ממאירות והן בתחום של תרופות אנטיביוטיות.
איכות האבחנה והטיפול הם קריטיים בכל הנוגע להליקובקטר
הסימפטום שחשוב להכיר, ושמעלה חשד לנוכחות של הליקובקטר ושל כיבים בקיבה או בתריסריון, הוא דיספפסיה – שילוב של כאב, תחושת מלאות ונפיחות ברום הבטן. מלבד זאת, כל הדבקה בהליקובקטר בסביבה המיידית שלכם (משפחה, בית אבות, מסגרות חינוכיות או מקום עבודה) מחייבת בדיקת הליקובקטר והתחלת טיפול במידת הצורך. כמו שבוודאי הבנתם, אבחנה מדויקת וטיפול יעיל בהדבקה בחיידק הם בעלי חשיבות מכרעת עבור בריאות המטופל – אפילו במניעה של מחלה סרטנית.