בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

דם בשתן (המטוריה)

עמוד הביתבלוג › דם בשתן (המטוריה)

דם בשתן – התופעה ותסמיניה

המטוריה או דם בשתן הינה תופעה שכיחה יחסית. לעיתים ניתן לראות את הדימום בשתן

דם בשתן (המטוריה)
דם בשתן (המטוריה)

בהופעת שתן בגוון אדום או חום או שתן צהוב שיש בו קרישי דם. במקרים אחרים הדימום הוא מיקרוסקופי – השתן נראה תקין, ויש רק ממצא של כדוריות דם אדומות שנצפות במיקרוסקופ. חומרת התופעה וחשיבותה תלויות בגורם לדימום. ישנם אנשים שחווים דם בשתן לאורך שנים ואינם נדרשים לטיפול כלשהו מלבד מעקב, וישנם כאלה שהופעת דם בשתן עלולה להצביע אצלם על בעיה רפואית מסוימת. בכל מקרה, המטוריה מחייבת בירור רפואי גם אם היא תופעה חד פעמית ולמרות העובדה שרוב הבירורים נמצאים כתקינים.  לעיתים די בביקור אצל רופא משפחה, שבמידת הצורך יפנה אל אורולוג, נפרולוג או רופא נשים בהתאם לאבחנתו הראשונית.

 גורמים לתופעת המטוריה

ישנם מספר גורמים אפשריים לתופעת ההמטוריה:

מחלות נפרולוגיות – מחלות של הכליות שכוללות פגיעה במנגנון יצירת השתן.  לרוב מאופיינות בשתן בגוון חום ובממצאים נוספים כגון הפרשת חלבון מוגברת ושינויים בתפקודי הכליות.

מחלות אורולוגיות – לרוב מאופיינות בדימום באזור כלשהו בדרכי השתן עקב חבלה, דלקת, אבנים בכליה או גידול. במקרים רבים הדם בשתן ייראה טרי ו/או ילווה בקרישי דם.

מצבים שונים וחולפים  – לעיתים יופיע דם בשתן בעקבות חום גבוה או מאמץ גופני.

אבחון דם בשתן

כאשר מופיע דם בשתן יש לבדוק לפני הכל, שאכן מדובר בדימום שמגיע מדרכי השתן.  אבחנה זו חשובה בעיקר אצל נשים, שלא תמיד יכולות להבחין בין דימום וגינלי או רקטלי לבין דימום מדרכי שתן. כמו כן, לעיתים צבע אדום בשתן אינו נובע מדימום אלא משימוש בתרופות מסוימות או מאכילת סלק.

אבחון דם בשתן יתבצע על ידי בדיקת שתן שתילקח ממנה תרבית. במידה והבדיקה תקינה יש לבצע בדיקה חוזרת ליתר ביטחון, ואם גם זו תקינה, ניתן להפסיק את הבירור בשלב זה. אם בדיקת השתן מצביעה על זיהום, תבוצע בדיקה חוזרת לאחר הטיפול בזיהום.

פעולות נרחבות יותר לאבחון גורמי המטוריה ייקבעו בהתאם לפרמטרים כמו תלונות הנבדק, גילו וחשיפתו לגורמי סיכון לגידולים כגון עישון. הבירור האורולוגי יכלול בדרך כלל בדיקות הדמיה – אולטרסאונד  או סיטי כליות ודרכי שתן. כאשר יש חשד שהגורם הינו גידול תבוצע בדיקה ציטולוגית או ציסטוסקופיה  לגילוי תאים ממאירים בשתן.

במידה והממצאים מעלים חשד למחלת כליות, יש להמשיך את הבירור אצל נפרולוג ולבצע בדיקות מעבדה נוספות כגון איסוף שתן או בדיקת דם לגילוי נוגדנים אוטואימוניים. לעיתים תילקח גם ביופסיה מהכליה.

 דרכי הטיפול בהתאם לגורמים

כאמור, ישנם מקרי המטוריה חד פעמיים שאינם דורשים טיפול כלשהו, כמו הופעת דם בשתן אחרי מאמץ גופני. במקרים אלה, די במעקב. בשאר המקרים הטיפול יינתן בהתאם לגורם:

  • דימום כתוצאה מזיהום בדרכי השתן – קבלת טיפול אנטיביוטי מותאם.
  • דימום משמעותי שלא נפסק, מחייב צריבה ואטימה של האזור המדמם באמצעות ציסטוסקופיה או הליך פולשני אחר.
  • דימום כתוצאה מאבנים בכליות או בדרכי השתן – טיפול באבנים עצמן על ידי ריסוקן בהליכים שונים.
  • דימום כתוצאה ממחלת כליות – טיפול בהתאם לאבחנה בשילוב דיאטה דלת מלחים והקפדה על שמירת לחץ דם תקין.
  • דימום כתוצאה מגידול בדרכי השתן – טיפול לכריתת הגידול או טיפול תרופתי בהתאם לסוג הגידול ומיקומו.
  • דימום הכולל קרישי דם נחשב למצב חירום שעלול לגרום לחסימת דרכי השתן. לפיכך הוא מחייב הליך פולשני כגון הכנסת צנתר ושטיפה פנימית של השלפוחית.

אורולוגיה רופאים

הבדיקה מתבצעת על ידי:
קרדיולוג מומחה מנוסה, המתמחה בדיקות אקו לב במאמץ בליוי טכנאי רפואי

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין