מהי בלוטת התריס?
בלוטת התריס היא בלוטה אנדוקרינית גדולה בצורת פרפר, הממוקמת בבסיס החלק הקדמי של הצוואר. לבלוטת התריס יש תפקיד חשוב מאוד בגוף – היא מייצרת שני הורמונים, תירוקסין T4 וטריודותירונין T3,
שחיוניים לתפקוד המוח, הלב, השרירים ועוד, ומסייעים לתאי הגוף לפעול באופן תקין. הפרעות או מחלות של בלוטת התריס יכולות להופיע אצל מבוגרים וילדים כאחד. לרוב הן מלוות בתסמינים לא נעימים הפוגעים באיכות החיים, וכן יש סיכון להתפתחות מצבים חמורים כתוצאה מהן. לפיכך, בכל מקרה של בעיה בבלוטת התריס, יש לעבור אבחון, לקבל טיפול בהתאם, ולהיות במעקב תקופתי אצל אנדוקרינולוג ו/או רופא המשפחה.
בעיות בבלוטת התריס
תת פעילות בלוטת התריס, היפותירואידיזם, היא ההפרעה השכיחה ביותר בבלוטת התריס. הבעיה מאופיינת בכך שהבלוטה לא מייצרת את כמות ההורמונים הנדרשת, וכתוצאה מכך חלה האטה בחילוף החומרים במערכות הגוף השונות. ההפרעה נגרמת בעיקר עקב מחלות אוטואימוניות וכן עקב טיפול ביוד רדיואקטיבי או ניתוח בבלוטה. היא שכיחה יותר בקרב נשים וקשישים ותסמיניה כוללים: עלייה במשקל שלעיתים יכולה להיות קיצונית עד כדי צורך לעבור טיפול בהשמנת יתר, בצקות מצבירת נוזלים, חולשה, עייפות, נשירת שיער, אי סבילות לקור, בעיות במחזור החודשי ועוד. תת פעילות של בלוטת התריס מטופלת תרופתית באמצעות כדורי תירוקסין.
פעילות יתר של בלוטת התריס, היפרתירואידיזם, מאופיינת בכך שהבלוטה מייצרת עודף הורמונים כתוצאה מקצב חילוף חומרים מוגבר בגוף. הפרעה זו מלווה בתסמינים כגון: דופק לב מואץ, הזעת יתר, עצבנות, נדודי שינה, ירידה במשקל, אי סבילות לחום, נפיחות בצוואר, בלט בעיניים ועוד. הטיפולים הנפוצים בבעיה הם טיפול תרופתי, טיפול ביוד רדיואקטיבי, או במקרים חמורים – כריתה של הבלוטה.
דלקת של בלוטת התריס – הפרעה משולבת בתפקוד בלוטת התריס כתוצאה ממחלה ויראלית.
סרטן בלוטת התריס – ישנם סוגים שונים של סרטן שיכולים להופיע בבלוטת התריס. רובם מתפתחים לאט ואינם מסכנים חיים אם הם מאותרים בזמן.
בעיות בבלוטת התריס אצל ילדים – ילדים יכולים לסבול מבעיות בבלוטת התריס עקב נטייה גנטית או כתוצאה מהפרעה בהתפתחות הבלוטה במהלך ההיריון. ילד עם בעיה בבלוטת התריס צריך להיות במעקב אנדוקרינולוג ילדים, לבצע בדיקות דם ובדיקות נדרשות אחרות ולקבל טיפול בהתאם.
בדיקות עיקריות לאבחון בעיות בבלוטת התריס
- בדיקות דם – אבחון ראשוני של בעיות בבלוטת התריס נעשה לרוב אצל רופא המשפחה ומתבסס על תלונות המטופל ועל בדיקת דם, הבוחנת את רמת הורמון ה-TSH המגרה את בלוטת תריס. בכל הקשור אל בלוטת התריס בדיקת דם יכולה לספק מידע חשוב לאבחון ולטיפול.
- אולטרסאונד בלוטת התריס אולטרסאונד צווארי בעזרתו ניתן לגלות גושים, ציסטות וגידולים שפירים או ממאירים בבלוטה.
- מיפוי בלוטת התריס – בדיקה המאתרת שינויים בתפקודה של בלוטת התריס. לרוב מבוצעת במקרים של פעילות יתר בבלוטה. הבדיקה מבוצעת תוך הזרקה או נטילה של יוד רדיואקטיבי שנספג בבלוטת התריס.
- ביופסיה בלוטת התריס – הבדיקה מבוצעת לרוב לאחר שהתגלו באולטרסאונד גידולים בבלוטת התריס, במטרה לבדוק אם הם שפירים או ממאירים.
טיפול בבעיות בבלוטת התריס
הטיפול בהפרעות בלוטת התריס מותאם לכל הפרעה בפני עצמה. ברוב המקרים ניתן להתגבר על הבעיות בעזרת טיפול תרופתי. לעיתים מבוצע טיפול ביוד רדיואקטיבי או בלית ברירה נעשית התערבות כירורגית לכריתת הבלוטה. התערבות מהסוג הזה דורשת רופא אף אוזן גרון המתמחה בכירורגיית צוור וגרון. כל זאת כמובן לאחר התייעצות וגיבוש החלטות מול האנדוקרינולוג המטפל.