בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

אקזמה – מדריך המחלה

עמוד הביתבלוג › אקזמה – מדריך המחלה
אקזמה – מדריך המחלה
אקזמה – מדריך המחלה

זימון תור אונליין

לידיעתכם
לידיעתכם
אנו מודעים לרגישות בנושא ומאפשרים לכם לקבוע תור באתר באופן דיסקרטי ומהיר, ללא צורך בשיחת טלפון.
לזימון תור אונליין

קודם כל – מה זה אקזמה והיכן היא מופיעה?

אקזמה (Eczema) או דלקת עור אטופית היא מחלת עור כרונית, שמתבטאת ביובש, אודם וגרד באזורים מסוימים בעור. כמו מחלות עור רבות אחרות, האקזמה תתבטא על פי רוב באזורים אופייניים כמו הפנים, הרגליים, הצוואר והידיים. בקרב ילדים, במיוחד, נפוצות במיוחד אקזמה בידיים וכן אקזמה ברגל, כאשר בילדים אקזמה בידיים תתבטא בדרך כלל בחלק הפנימי של המרפק ואילו אקזמה ברגל בחלקה הפנימי של הברך.
האקזמה תופיע בדרך כלל קודם כל בתור גירוד עורי עיקש, ואילו הפריחה האופיינית שמזהה את המצב בתור אקזמה (Eczema) או דלקת עור אטופית, תופיע רק אחרי הגירוד. התפרחת האופיינית של האקזמה תהיה יבשה ומגרדת, ובדרך כלל גם תגרום לעיבוי קל של העור באזור שלה. על אף שלא מדובר במצב מסכן חיים, אקזמה בהחלט יכולה להיות מטרד לא פשוט, והסיבוך המרכזי שלה הוא זיהום – כאשר מגרדים את אזור האקזמה באופן עיקש ונוצרים פצעים פתוחים שיכולים להזדהם.

מה גורם לאקזמה?

הגורם לאקזמה הוא בראש ובראשונה גנטי. ישנו קשר הדוק בין הורים שסובלים מאקזמה לבין ילדים עם אקזמה, כאשר ישנו מעבר של 60% בין דור לדור, ו-80% אם שני ההורים סובלים מאקזמה. כמובן שהגורם הגנטי החשוב והמשפיע ביותר על הופעת אקזמה הוא אקזמה אצל ההורים, אבל הוא לא הגורם היחיד. גם כאשר ישנה היסטוריה משפחתית של אלרגיה, קיימת שכיחות גבוהה יותר של אקזמה בקרב ילדים.
מלבד הגורם הגנטי, לאקזמה בדרך כלל גם תהיה נטייה להתפרץ בעקבות גורמים ספציפיים המובילים להתפרצות הראשונית ולהתפרצויות הבאות, כאשר הגורמים השכיחים ביותר הם מזג אוויר יבש, לחץ נפשי ומגע מרובה עם מים. גם הזעת יתר ידועה כגורם המוביל במקרים רבים להופעה של אקזמה, וכך גם רגישות לבדים מסוימים.

איך מאבחנים אקזמה?

אבחנה של אקזמה נעשית על ידי רופא עור במסגרת מרכז של רפואת עור ומין. במרבית המקרים, רופא העור יודע לזהות את האקזמה פשוט על פי המראה שלה והסיפור הקליני של זמן הופעתה או הסיפור המשפחתי המתאים. עם זאת, בהחלט יתכן שתידרשנה בדיקות נוספות, כמו למשל בדיקת אלרגיה אצל אלרגולוג או רופא אלרגיה, בדיקות מעבדה כלליות לזיהוי מצב של זיהום או מחלה אוטואימונית, או בדיקת הורמונים לאיתור של הפרעה הורמונלית הגורמת לאקזמה (מצב שכיח בהיריון או במחזור חודשי).

איך מטפלים באקזמה, ואיך מונעים אותה בהמשך?

טיפול באקזמה יהיה בדרך כלל טיפול מקומי באמצעות משחות וקרמים השומרים על לחות העור, בהם צריך להשתמש כשהעור רטוב ונקי. ישנה גם אפשרות של טיפול בהטריה קרה של האזור להפחתת הגרד. קו הטיפול הבא, במידה ושמירה על לחות הרגל לא יעילה, הוא משחות סטרואידיות המפחיתות את מצב הדלקת העורית. במידה וישנו זיהום במקום, יש צורך גם בטיפול אנטיביוטי. קווי הטיפול הבאים, במצב של אקזמה קשה שלא מטופלת באמצעים סטנדרטיים, הם סטרואידים בכדורים, טיפול באור אולטרה-סגול, ותרופות מדכאות חיסון כמו ציקלוספורין.
מניעת האקזמה קשורה בגורמים לאלרגיה ובהימנעות מהם ככל הניתן. עבור מרבית המטופלים, שמירה על עור לח ונקי והימנעות מהזעת יתר ומסביבה יבשה במיוחד יספיקו למניעה של האקזמה. בקרב ילדים, האקזמה בדרך כלל תחלוף כשמגיעים לגיל בגרות. מטופלים שסובלים מאקזמה בתגובה למתח נפשי או לתגובה אלרגית – צריכים לצמצם את החשיפה לגורמי האקזמה ככל הניתן.

אקזמה היא מצב לא נעים ודורשת טיפול

כפי שניתן להבין, אקזמה היא מצב עורי, אך גם מצב שיכול להיות מושפע מגורמים רבים אחרים. לעתים נדרשים עבורו טיפול ואבחנה מולטי-דיסציפלינריים עם מומחי אלרגיה, טיפול נפשי ועוד. לכן, על אף שמדובר באבחנה פשוטה יחסית, חשוב להקפיד לבצע בירור שלה במרכז רפואי איכותי שיודע לתת מענה שלם בתחום רפואת העור, אך לא רק.

רופאי המחלקה

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין