בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

אוטיזם

עמוד הביתבלוג › אוטיזם

מהו אוטיזם ומהו הספקטרום האוטיסטי?  

אוטיזם (ספקטרום האוטיסטי, הפרעה על רצף האוטיזם, Autism Spectrum Disorder או ASD) הוא שם כולל לקשת מצבים המאופיינים בהפרעה התפתחותית-נוירולוגית, שמשפיעה על יכולת האדם לתקשר חברתית עם הסביבה. האוטיזם משפיע על האופן בו האדם יוצר קשר עם אנשים אחרים ועל אופן

אוטיזם
אוטיזם

הבנתו את הסביבה. מכיוון שקיימות דרגות חומרה שונות של הפרעות אוטיזם, השם המדויק לתופעה הוא הפרעות בספקטרום האוטיסטי או הפרעות ברצף האוטיסטי. אנשים עם אוטיזם סובלים מקשיים שונים ונמצאים במקומות שונים על הרצף, כך שלא יימצאו שני אנשים שהאוטיזם שלהם זהה. ישנם אנשים עם אוטיזם שיכולים לתפקד עצמאית ולעומתם אחרים שנזקקים באופן שוטף לסיוע ותמיכה. אוטיזם נפוץ יותר בקרב בנים, כאשר אחד מתוך 100 איש מאובחן על הספקטרום האוטיסטי.

תסמיני האוטיזם

אוטיזם מאופיין בקשיים ועיכובים באינטראקציה חברתית וברכישת שפה, ולעיתים קיימת גם פגיעה ביכולת קוגניטיבית, מוטורית וחושית. ההפרעות משתקפות במגוון נרחב של יכולות רגשיות ובהתנהגויות תבניתיות. ביטויי האוטיזם מסתמנים כבר בשנה הראשונה לחיי התינוק.

התסמינים העיקריים שמופיעים אצל ילדים המאובחנים בהפרעה בספקטרום האוטיסטי הינם: ליקויים באינטראקציה חברתית, ליקויים בתקשורת מילולית ובלתי מילולית, תחומי עניין צרים ולעיתים מוזרים, דפוסי התנהגות אובססיבית ופעילויות חזרתיות מוגבלות ומונוטוניות, העדר מודעות לזולת, נטייה להגיב בחריפות על שינויים בשגרה ועוד.

מאפייני האוטיזם משתנים בהתאם לדרגת החומרה.  ילדים עם אוטיזם ברמה קשה אינם מדברים והתנהגותם שונה מזו המקובלת לבני גילם, בעוד ילדים עם אוטיזם קל מתנהגים בצורה דומה לבני גילם אך מתקשים בהבנתה וקיומה של תקשורת הדדית תקינה.

הגורמים לאוטיזם

עד היום לא ברור לחלוטין מה בדיוק גורם לאוטיזם. ההערכה היא כי הוא נוצר משילוב מספר גורמים, ביניהם גנטיים, מטבוליים וסביבתיים. למרות שהסיכוי לאוטיזם גדול יותר במשפחה בה קיים כבר ילד על הספקטרום האוטיסטי, לא בודדו עדיין גנים ספציפיים שהוכחו כגורמים לאוטיזם. בכל מקרה אוטיזם אינו נגרם על ידי נסיבות חברתיות, הורות לקויה או חיסונים.

קיים חשד שחשיפת העובר לזיהומים, וירוס כמו אדמת או תרופות נגד פרכוס, והפרעות שונות במהלך ההיריון מעלות את הסיכון לכך שהילד ייוולד עם אוטיזם. אין כיום מחקרים שמסבירים מדוע זה קורה אך יש קשר סטטיסטי מוצק בין אוטיזם לבין הפרעות כאלה בהריון.

אבחון  אוטיזם  

אין בדיקת מעבדה כלשהי, רפואית או פיזית, שאפשר לאבחן בעזרתה אוטיזם. האוטיזם מאובחן על ידי קיום או העדר התנהגויות מסוימות, צירוף של תסמינים אופייניים, צורת הביטוי ומידת החומרה שלהם.  ישנם כיום כלים לאבחון אוטיזם כבר בגיל שנה וחצי.

בכל מקרה בו עולה חשד לאוטיזם או לקות תקשורתית, מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים, אשר יפנה את הילד והוריו במידת הצורך לאבחון במכון להתפתחות הילד. האבחון נעשה על ידי מספר אנשי מקצוע העוסקים בתחום זה: פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, פסיכותרפיסט, פסיכולוג קליני, רופא התפתחותי, קלינאית תקשורת, מרפא בעיסוק. כל אלה עשויים להשתתף גם בתכנית הטיפול המותאמת לילד בהתאם לאבחון.

טיפול באוטיזם

לאוטיזם אין תרופה אך ישנו טיפול רב מקצועי וכוללני, שככל שיהיה מוקדם, כך יהיה יעיל ואפקטיבי יותר. הטיפול נעשה לרוב על ידי צוות טיפולי הכולל אנשי מקצוע שונים מהתחום, שבונים תכנית פעולה טיפולית המיושמת בבית ובמסגרת החינוכית. הורי הילד צריכים להיות שותפים מרכזיים בטיפול ולשם כך נעשית הדרכת הורים מוקפדת. אחת השיטות הרווחות לטיפול באוטיזם היא שיטת טיפול ABA המורכבת מכמה שיטות הוראה הנבחרות על ידי המטפל וההורים בהתאם לצרכי הילד ויכולותיו. במקרה של אוטיזם המלווה בתסמינים פסיכיאטריים, יינקט לעיתים קרובות טיפול בתרופות פסיכיאטריות המקלות על התסמינים. מחקרים רבים מצביעים כי ככל שההתערבות הטיפולית נעשית בגיל מוקדם ובמספר שעות גבוה, יש סיכוי גדול יותר לבנות יחסים ודפוסי תקשורת תקינים יותר.

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין