מהו הלב ומה תפקידו
לב האדם הוא איבר חלול ושרירי בעל צורה חרוטית מעט, שגודלו כגודל אגרוף היד. הוא ממוקם בצורה אלכסונית במרכז חלל בית החזה מאחורי עצם החזה. הלב מהווה חלק ממערכת ההובלה בגוף האדם, הכוללת גם
את הדם וכלי הדם. בעזרת הדם, המערכת מובילה לתאי הגוף חמצן וחומרים חיוניים נוספים, ומפנה מתוכם פחמן דו חמצני וחומרי פסולת. תפקידו החשוב של הלב במערכת ההובלה הינו לספק את הכוח שמניע את זרימת הדם בכלי הדם. הלב מתפקד כמו משאבה שדוחפת את הדם הנאסף בה אל העורקים. הלב מתכווץ ומזרים הלאה את הדם שבתוכו, ונרפה לאחר שהדם יוצא ממנו. כשהוא רפוי, נכנס לתוכו דם וחוזר חלילה. הפעולה הזו של התכווצות והרפיית הלב היא המוכרת לנו כפעימה. מחשיבות תפקידו של הלב ניתן להבין מדוע מחלות ובעיות בתפקוד הלב הן כה קריטיות ומחייבות טיפול הולם ומעקב תמידי. רופא לב המטפל בבעיות ומחלות לב שונות נקרא קרדיולוג.
מבנה הלב
הלב מורכב מ-2 משאבות שצמודות האחת לשנייה – אחת בחלק הימני של הלב והשנייה בחלק השמאלי. בצד ימין זורם דם דל בחמצן ועשיר בפחמן דו חמצני, בעוד בצד השמאלי המצב הפוך – שם זורם דם עשיר בחמצן ודל בפחמן דו חמצני. בין שני חלקיו של הלב ישנה מחיצה שרירית שמפרידה לחלוטין בין הדם העשיר בחמצן לדם הדל בחמצן.
בכל אחד מחלקי הלב יש חללים, כשהחלל העליון נקרא עלייה והתחתון נקרא חדר. בין העלייה לחדר ישנו פתח המצויד בשסתום חד כיווני, שמאפשר לדם לזרום רק מהעלייה לחדר ולא בכיוון ההפוך. גם במקום היציאה של הדם מהחדרים לעורקים יש שסתומים חד כיוניים – שסתומי העורקים, המאפשרים לדם לזרום רק מהחדר לעורק ולא בכיוון ההפוך.
אספקת הדם ללב נעשית באמצעות כלי הדם
מכיוון שדופן הלב עבה מכדי לספוג את החמצן וחומרי המזון העוברים דרך חללי הלב, נדרשים כלי דם – עורקים, ורידים ונימים, שיספקו לה הזנה.
את הדם לשריר הלב מספקים העורקים הכליליים. ישנם 2 עורקים כליליים ראשיים: ימני ושמאלי. שניהם יוצאים מאבי העורקים, שמוביל דם מחומצן לכל הגוף.
הוורידים שמנקזים את החומרים מהלב הם ורידי הלב. קיימים 3 כאלה המתנקזים לווריד גדול יותר בשם הסינוס הקורונרי. וריד זה מזרים דם ורידי היישר לחלל הפרוזדור הימני, ומתערבב עם שאר הדם הוורידי שמגיע לפרוזדור הימני מכל הגוף.
פעולת הלב
בלב מתקיימות 2 פעולות – האחת היא פעילות מכנית של התכווצות הלב והרפייתו. השנייה היא פעילות חשמלית שכוללת פיקוח על כיווץ מסונכרן של שריר הלב ע”י אותות חשמליים. קצב האותות נקבע ע”י הורמונים שהגוף משחרר לזרם הדם. לדוגמה, במהלך פעילות גופנית הלב משחרר הורמונים שגורמים לו להתכווץ פעמים רבות יותר על מנת לספק לשרירים את החמצן הדרוש להם בעת מאמץ. הלב פועם בעוצמה גם כשאנו פוחדים או מתרגשים, בשל שחרור הורמון האדרנלין, המגביר את קצב פעימות הלב. אנשים שהקוצב הטבעי שלהם לא מתפקד כהלכה, צריכים להשתיל קוצב מלאכותי אשר מתזמן ומסדיר את התכווצויות הלב.
מחלות לב – כאשר תפקוד הלב לקוי
בעיות ומחלות לב שונות מוגדרות כמצב בו הלב אינו מתפקד כראוי ולא ממזרים את הדם למערכות הגוף באופן מספק. כתוצאה מכך, מופיעים תסמינים שונים, חלקם חמורים, בהתאם לסוגי מחלות הלב למיניהן. על מנת לאבחן קיומה של מחלת לב ומהו סוג המחלה ומידת חומרתה,רופא קרדיולוג משתמש בבדיקות שונות כמו אק”ג, ארגומטריה, MRI לב, אקו לב, אקו לב במאמץ אקו לב עובר ועוד. לעיתים מבצעים חלק מבדיקות אלה גם כבדיקות שגרתיות לצרכי אבחון וטיפול מונע.