מהי קרדיולוגיה לא פולשנית?
קרדיולוגיה לא פולשנית הינה תוצר של ההתקדמות הטכנולוגית העצומה בתחום הרפואה בכלל ורפואת הלב בפרט. במהלך העשורים האחרונים חלה התפתחות אדירה בתחום אמצעי ההדמיה בקרדיולוגיה, כך שהם
מאפשרים לאבחן בצורה מדויקת מחלות לב מבניות והגדרה תפקודית של פעילות אגפי הלב השונים. טכניקות ההדמיה המתקדמות הללו מהוות לא רק כלי אבחוני מצוין לכל קרדיולוג או קרדיולוג ילדים, אלא גם כלי עזר חיוני להנחיית צעדים טיפוליים בבעיות ומחלות לב.
במסגרת מחלקות קרדיולוגיה לא פולשניות במרכזים הרפואיים השונים מתבצעות הבדיקות הבאות, שאינן כרוכות בכאב:
בדיקת אקו לב
אקו לב הידועה גם בשם אקוקרדיוגרפיה היא בדיקת אבחון בעיות לב שעושה שימוש בתדר גבוה של גלי קול כדי ליצור דימות של הלב בזמן אמת. גלי הקול מונחים אל הלב, מוחזרים ממנו ונקלטים ע”י מתמר על קולי. המידע המתקבל מחלקי הלב השונים משמש לקבלת תמונה מלאה של הלב. הדימות מופיע על מסך, והתמונה מוקלטת על גבי סרט וידאו ודיסק אופטי ממוחשב. התמונות המתקבלות מאפשרות למדוד את גודלם של ארבעת חללי הלב ושל כלי דם גדולים שסמוכים ללב. כמו כן, ניתן להעריך בעזרתן את מידת התכווצות חדרי הלב, מבנה המסתמים ותנועתם. מדידות אלו עוזרות לקרדיולוג לקבוע מהי רמת תפקוד חלקי הלב השונים.
אקו לב במאמץ
אקו לב במאמץ מתבצע בשילוב של אקוקרדיוגרפיה עם בדיקת מאמץ, בין אם בפעילות על מסלול או אופניים ובין אם בעזרת תרופה שמדמה מאמץ. בסיוע בדיקה זו ניתן לקבל מידע על אספקת הדם לחלקי שריר הלב ועל תפקודם של מסתמי הלב בזמן מאמץ. זאת תוך השוואה בין הממצאים במנוחה לבין הממצאים במאמץ.
TEE בדיקת אקו דרך הוושט
בדיקת אקו לב דרך הוושט מאפשרת להדגים את הלב ממרחק קצר ובאיכות טובה, תוך בחינת פרטים נוספים. בבדיקה זו מחדירים את המתמר לצינור הוושט במקום להניחו על בית החזה. מכיוון שצינור הוושט סמוך ללב ולאבי העורקים, אפשר לראות את הדברים ביתר דיוק ובאופן מפורט יותר, לרבות אזורים שאינם נראים בבדיקת אקו לב רגילה. בעזרת בדיקה זו ניתן לבצע מדידות מדויקות של המסתמים לפני שעוברים ניתוחי לב לסוגיהם.
אקו לב עובר
בדיקת אקו לב עובר הנקראת גם אקו דופלר עוברי, הינה בדיקת אולטרסאונד בה בוחנים לעומק את מבנה לב העובר ותפקודו. הבדיקה מתמקדת במבנה הלב, בקצב שלו, בתפקודו ובכלי הדם שנכנסים אליו ויוצאים ממנו. הבדיקה מספקת נתונים מפורטים יותר מבדיקת אולטרסאונד הריון רגילה ומאפשרת לזהות בעיות בלב העובר ולטפל בהן במהלך ההיריון או לאחר הלידה, מה שמגדיל את הסיכוי של תינוקות עם מומי לב קשים לשרוד. אקו לב עובר אינה נמנית על הבדיקות השגרתיות בהריון, ומבצעים אותה רק כאשר יש חשד למום לבבי או סיכון מוגבר לכך.
ארגומטריה
ארגומטריה הינה מבחן מאמץ, בו נבחנת השפעתה של פעילות גופנית מאומצת על תפקוד הלב. בעזרת ארגומטריה ניתן לאבחן בעיות לב שונות ובעיקר לבחון את תפקוד העורקים הכליליים אשר מספקים דם לשריר הלב. במהלך הבדיקה מצמידים אל גוף הנבדק חיישני אק”ג וכן שרוול למדידת לחץ דם. נתוניהם נרשמים במנוחה, בביצוע פעילות בדרגות שונות של מאמץ על מכשירי כושר, ואף לאחר ביצוע המאמץ.
הולטר לב
במסגרת בדיקת הולטר לב או הולטר אק”ג, שנעשית לרוב לצורך אבחון הפרעות בקצב הלב, מתבצע רישום של פעילות הלב. במהלך הבדיקה הנמשכת 24-12 שעות, מצמידים אל גוף הנבדק מכשיר הולטר אק”ג, שמצידו האחד יש אלקטרודות שנצמדות לחזה, ומצידו השני הן מחוברות למכשיר הקלטה. הולטר לב יכול לקלוט הפרעות בקצב הלב, שזמנן קצר ותדירותן נמוכה ולכן אינן נקלטות בבדיקת אק”ג רגילה.
הולטר לחץ דם
בדיקת הולטר לחץ דם נועדה לאבחן יתר לחץ דם, המהווה גורם עיקרי למחלות לב. בדיקה זו מתבצעת ע”י הצמדת מכשיר למדידת לחץ דם לגופו של הנבדק למשך יממה. המכשיר רושם את הנתונים ומכל המידע המצטבר אפשר להפיק תמונה שמצביעה על התנהגותו של לחץ הדם.
בדיקות דם
במערך הבדיקות של קרדיולוגיה לא פולשנית נכללות גם בדיקות דם שונות, בעזרתן ניתן לאבחן מחלת מחלות לב ולאשש את קיומן. זאת על ידי איתור של סמנים ביולוגיים אשר מופרשים עקב פגיעה בשריר הלב.
יחידות לקרדיולוגיה לא פולשנית משתפות פעולה גם עם מכונים המבצעים צילומי חזה, CT ,MRI ומיפוי לב.