בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

סקביאס (גרדת)

עמוד הביתבלוג › סקביאס (גרדת)
סקביאס
סקביאס

זימון תור אונליין

לידיעתכם
לידיעתכם
אנו מודעים לרגישות בנושא ומאפשרים לכם לקבוע תור באתר באופן דיסקרטי ומהיר, ללא צורך בשיחת טלפון.
לזימון תור אונליין

מה זה סקביאס (גרדת)

סקביאס (גרדת, Scabies) הינה מחלת עור מאוד מדבקת ומאוד מגרדת, הנגרמת מקרציון בשם סרקופטס סקביי (Sarcoptes scabiei). הקרציונים המזעריים (בגודל רבע מ”מ) חופרים מנהרות בתוך העור, מטילים שם ביצים ומתרבים. סקביאס היא מחלה שכיחה מאוד בעולם, ומוערך כי כמאה מיליון בני אדם סובלים ממנה. לרוב לא מדובר במחלה מסוכנת, אך כשמה כן היא, גרדת – הגרד העז המלווה אותה פוגע משמעותית באיכות החיים לרבות קושי רב בשינה.

איך נדבקים בסקביאס?

בשונה מהרבה מחלות עור שאינן מדבקות כדוגמת אטופיק דרמטיטיס, פסוריאזיס, אקזמה, לימפומה של העור ועוד, גרדת, כאמור, היא מחלה שעוברת בהדבקה. רוב החולים בסקביאס נדבקים דרך מגע ישיר בין עורם לבין עורו של חולה אחר. המחלה יכולה לעבור גם כשמשתמשים בחפצים בהם החולה השתמש: מגבות, בגדים, מצעים וכו’. מכאן נובעת השכיחות הגבוהה של הידבקות בסקביאס אצל אנשים שחיים יחד בצפיפות גדולה – חיילים במגורים צבאיים, אסירים בבתי כלא, קשישים בבתי אבות וכיו”ב. כמו כן, ניתן להידבק בסקביאס במהלך קיום יחסי מין.

סקביאס תסמינים

גרדת באה לידי ביטוי בתסמינים אופייניים כגון: פריחה בעור וגירודים קשים באזורי גוף שונים, שנוטים להחמיר בלילה. הביטוי החיצוני של גרדת הוא קשריות אדומות וקטנות המופיעות על העור. לפעמים ניתן לראות בעזרת זכוכית מגדלת את המחילות בהן הקרציון מתחפר.
אצל מבוגרים אזורי הפריחה השכיחים הם: בתי שחי, אברי המין, פנים האמות, בין אצבעות הידיים, סביב הפטמות הנשיות, סביב הטבור, ישבן, אגן, ברכיים, אחורי הירכיים, בצידי השוקיים.
אצל תינוקות וילדים קטנים, הגירודים והפריחה יתרכזו בעיקר בכפות הידיים והרגליים וכן בראש.

אבחון סקביאס

אבחון סקביאס צריך להיעשות על ידי רופא עור ומין. מומחה מיומן בתחום יוכל לאבחן סקביאס באמצעות בדיקה פיזית והסתכלות על הנגעים בעזרת זכוכית מגדלת או מיקרוסקופ. זאת ללא צורך בביצוע בדיקות דם, בדיקות אלרגיה או בדיקת מחלות מין. במקרים מסוימים, תילקח ביופסיה מהעור לצורך אישור האבחנה.

אבחון עצמי סקביאס

כאשר עולה חשד להידבקות בסקביאס, האדם עצמו יכול לעשות אבחון עצמי ראשוני לפני הפנייה לרופא. הסימנים המחשידים הם: פריחה באזורים שצוינו לעיל, גרד מפושט ועז מאוד שמחמיר בעיקר בלילה, וכן תופעות דומות אצל בן משפחה או אדם שנמצאים איתו בקרבה פיזית גבוהה.
עם זאת, אבחון עצמי כמובן אינו מספק, שכן הביטוי החיצוני של סקביאס עשוי להיראות כמו תסמינים של מחלות עור אחרות כמו אקזמה, אטופיק דרמטיטיס ואחרות, או של מחלות מין כמו ליכן סקלרוזיס או ליכן פלאנוס. לפיכך יש לפנות אל רופא עור ומין שיספק את האבחון המדויק, ובעקבותיו גם יתאים טיפול הולם. רופא עור ומין הוא גם הכתובת לאבחון וטיפול בכלל מחלות עור ומין לרבות טיפול בהידרדניטיס סופורטיבה, הסרת שומות, הסרת נגעים, טשטוש צלקות, הבהרת כתמים ועוד.

טיפול סקביאס (גרדת)

סקביאס לא עובר ללא טיפול. טיפול בסקביאס נועד לקטול את הקרציונים ולהעלים את הגרד והפריחה, וכן למנוע הידבקותם של אנשים נוספים.
טיפול סקביאס מבוסס על מריחת קרם עם מרכיבים שקוטלים את הקרציונים. רופא עור ומין יסביר למטופל בדיוק מתי ובאיזה מקומות יש למרוח את הקרם (כמעט בכל הגוף למעט הפנים והראש), מתי אפשר להתקלח והנחיות נוספות. לרוב המטופל יידרש לחזור על הטיפול לאחר 14-7 ימים כדי להבטיח שהגרדת לא תחזור.
מכיוון שמדובר במחלה מאוד מדבקת, מומלץ שגם בני המשפחה או אנשים אחרים הגרים עם החולה או מצויים בקרבה פיזית איתו, יבצעו אף הם את הטיפול. כמו כן יש להקפיד על כביסה וייבוש במייבש של הבגדים והמצעים עימם החולה השתמש. מומלץ לאחסן אותם קודם בשקית ניילון סגורה למשך מספר ימים, שכן הקרציונים אינם יכולים להתקיים מחוץ לגוף האדם למעלה מיומיים-שלושה.
לרוב הטיפול מחסל את הקרציונים באופן מיידי, אך לעיתים בשל תגובת המערכת החיסונית לקרציונים, הגרד עלול להימשך לאורך זמן. במצב כזה יידרש טיפול נוסף של תרופות אנטי-היסטמיניות, שירשום רופא עור ומין, אלרגולוג או רופא המשפחה.

ד"ר נועה ריץ – מומחית לרפואת עור ומין

ד”ר נועה ריץ

רופא עור ומין
ד"ר אוליבר קרייגר

ד”ר אוליבר קרייגר

רופא עור ומין
ד"ר אייל טלב – רופא עור ומין

ד”ר אייל טלב

רופא עור ומין
ד"ר דני סלודובניק

ד”ר דני סלודובניק

רופא עור ומין
ד"ר בת שבע מרקוס

ד”ר בת שבע מרקוס

רופא עור ומין
דילוג לתוכן
זימון תור אונליין