מהי מפרצת בטנית?
מפרצת בטנית היא מחלה קטלנית, המאופיינת בהתרחבותו של מקטע אבי העורקים (אאורטה) בבטן. ההתרחבות לממדי מפרצת גורמת לפקיעת
העורק, לקריעתו ולדימום פנימי. כמחצית מחולי המפרצת הבטנית מתים מיידית וללא סימני אזהרה. במקרים אחרים מופעלים ניסיונות הצלה. ניתן לאבחן מפרצת בטנית באמצעות אולטרסאונד בטן פשוט. גילוי מוקדם מציל חיים.
גורמים להיווצרות מפרצת בטנית וגורמי סיכון
ידוע כי התרחבות המקטע של אבי העורקים בבטן נובעת מכך שדופן העורק נחלשת באופן הדרגתי ומתנפחת למעין בלון הגדל מקוטר של 2 ס”מ לקוטר של 5-3 ס”מ. מה שעדיין לא ברור לחלוטין הוא מה גורם לכך, כלומר מהו המנגנון שבבסיס התהליך. עם זאת, ידוע כי גורם עיקרי למפרצת בטנית הוא איבוד הגמישות של דופן העורק, בדומה לשינויים שמתרחשים באלסטיות של העור עם התקדמות הגיל. לפיכך, הסיכון להתפתחות מפרצת בטנית עולה ככל שהאדם מתבגר, כאשר השכיחות גבוהה אצל בני 65 ומעלה ובעיקר גברים (3% מאוכלוסיית הגברים מגיל 65 ומעלה לוקים במחלה). בין גורמי הסיכון הנוספים למפרצת האאורטה נמנים: מחלות לב, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלת עורקי הצוואר, עישון והיסטוריה משפחתית של המחלה.
כיצד מאבחנים מפרצת בטנית?
התרחבות האאורטה לממדי מפרצת היא תהליך הדרגתי שקט שלא מתלווים אליו סימנים כלשהם. ישנן אף מפרצות גדולות שקיימות ללא כל תסמין. לעיתים הסימן הראשון הוא הדימום התוך בטני כתוצאה מקרע האאורטה, ובמצב כזה אין הרבה סיכויי הישרדות. אנשים רבים בישראל שסובלים ממפרצת בטנית אינם מאובחנים בזמן – וחבל, שכן אבחון מוקדם עשוי להציל חיים. למעשה, רוב האבחונים של המחלה מתרחשים באקראי במסגרת בדיקת אולטרסאונד בטנית שנעשתה למטרה אחרת.
אולטרסאונד רגיל ולא פולשני מאבחן את המחלה. לפיכך, מומלץ מאוד לאנשים עם סיכון מוגבר למפרצת בטנית ובעיקר למי שיש לו היסטוריה משפחתית של המחלה – לבצע אולטרסאונד פרטי או במסגרת קופ”ח לגילוי מוקדם או שלילה של מפרצת בטנית. בארה”ב ובבריטניה מבצעים את הבדיקה לאוכלוסיות סיכון מזה למעלה מעשור.
במידה והבדיקה הנעשית לאדם בן 65 ומעלה אינה מצביעה על הרחבה של האאורטה, לא אמורה להתפתח אצלו מפרצת בטנית בהמשך.
טיפול במפרצת בטנית
על מנת למנוע מצב קריטי ומסכן חיים של קרע באאורטה, יש לטפל במפרצת בטנית עם גילויה, במצבה השקט וטרם פריצתה. קיימות 2 שיטות טיפול עיקריות: האחת – באמצעות ניתוח פתוח במהלכו מוחלף המקטע המפרצתי שבאבי העורקים. השנייה – בתהליך זעיר פולשני, במהלכו מחדירים סטנט דרך עורקי המפשעה מבלי לפתוח את הבטן. שיטת הסטנט מתאימה ליותר מ-60% של חולי המפרצת הבטנית. ניתן לבצע את ההליך גם בהרדמה חלקית, והוא מאופיין בהחלמה מהירה יחסית.