מחלות מין הן נושא שנשמע מלחיץ, מאיים ומבייש בעיני אנשים רבים. כיאה למשהו שמצד אחד מעורר סקרנות, ומאידך נשאר מעורפל עבור אנשים רבים, ישנם לא מעט מיתוסים שמרחפים מסביב למחלות מין,
ואין בהם ממש. זה הזמן להבהיר ולנפץ…
אפשר לזהות אדם שחולה במחלת מין
אז זהו, שלא, בעיקר אם אינכם רופא עור ומין, גינקולוג או אורולוג מומחה. העובדה שמישהו נראה נקי, מסודר ומטופח אינה מהווה ערובה לכך שאין לו מחלת מין. מחלות מין רבות מופיעות ללא תסמינים חיצוניים, עד כדי כך שלא ניתן לזהותן ללא ביצוע בדיקת מחלות מין. לעיתים, גם אם יש להן תסמינים, הם מקומיים או לא ניתנים לאבחון על ידי מי שאין לו ידע רפואי. כמו כן, ישנן מחלות מין רבות שיש להן תקופת דגירה ארוכה, שבה הן מדבקות למרות העדר התסמינים.
לא ניתן להידבק במחלת מין במגע מיני אוראלי
הנחה זו מוטעית מיסודה ולכן גם מסוכן להסתמך עליה. אמנם הסיכויים להידבק במחלת מין במהלך מין אוראלי נמוכים יותר מאלו הצפויים בקיום מגע מיני וגינלי או אנאלי, אך הם קיימים. בקיום יחסי מין אוראליים אפשר להידבק ממחלות כמו הרפס, עגבת, זיבה, כלמידיה, מנגיף הפפילומה HPV ועוד. לפיכך, מומלץ להשתמש בקונדום גם בקיום מגע מיני אוראלי.
רק הומוסקסואלים נדבקים במחלת האיידס
המיתוס הזה נולד מכך שמחלת האיידס הייתה נפוצה היסטורית בקרב גברים הומוסקסואלים. עם זאת, נגיף ה-HIV המעביר את המחלה יכול לעבור לכל אדם. קבוצת הסיכון כוללת הטרוסקסואלים שקיימו יחסי מין עם נשאי איידס, אנשים שצורכים סמים תוך שימוש במזרקים, אנשים שנוסעים למדינות בהן נגיף ה-HIV משתולל, חולים שעושים שימוש במוצרי דם נגועים, ועוד. אפילו עוברים יכולים להידבק מהנגיף דרך אם נשאית. זו הסיבה שכל אישה בהריון מחויבת לעבור בדיקת איידס במסגרת בדיקות ההיריון השונות.
מחלות מין הן בהכרח קטלניות
אמירה כזו אינה נכונה לתקופה בה אנו חיים, שבה אפילו חולי איידס יכולים להאריך חיים. מאז גילוי הפניצילין והתפתחות הרפואה המודרנית, טיפול במחלות המין השכיחות באמצעות אנטיביוטיקה הוא קצר, יעיל ואפקטיבי. הדגש הוא כמובן על טיפול והתייחסות, שכן אפילו מחלות שכיחות וקלות יחסית כמו זיבה או סיפיליס (עגבת) יכולות להתפשט למערכות ואיברים שונים ולפגוע בהם בצורה משמעותית. זיהוי מוקדם של זיהום שמועבר במגע מיני, יאפשר לטפל בבעיה מהר וטוב וגם ימנע הידבקות של פרטנרים מיניים אחרים.
אפשר להידבק בזיבה מישיבה על אסלה מלוכלכת
ממש לא. אמנם יש להיזהר מישיבה על אסלה מלוכלכת בשירותים ציבוריים, אך לא מטעמי חשש להידבקות בזיבה. החיידק שמעביר את מחלת הזיבה עובר רק בקיום מגע מיני.
אדם שחלה פעם במחלת מין מחוסן ממנה לכל חייו
נהפוך הוא, ישנן אפילו מחלות מין שחוזרות ונשנות אצל אותו אדם. מחלת מין אינה אבעבועות רוח. מדובר בזיהום שעובר במהלך קיום יחסי מין, ובהחלט אפשר להידבק שוב ושוב מהנגיפים, החיידקים או הטפילים המעבירים אותו.
לאנשים בזוגיות אין סיכוי להידבק במחלת מין
הנחה זו שגויה לחלוטין. ההיסטוריה הרפואית רצופה בסיפורים על אנשים שנדבקו מבני זוגם במחלות מין שונות, ואפילו במחלת האיידס. לא תמיד יודעים הכול על ההיסטוריה המינית של בן הזוג, מה גם שהוא יכול להידבק ממחלת מין כתוצאה מחשיפה לדם נגוע לדוגמה.
שימוש בגלולות למניעת הריון מונע מחלות מין
אנשים רבים מתבלבלים וחושבים שמין בטוח המושג על ידי לקיחת גלולות נגד הריון מונע אפשרות להידבק במחלות מין. מדובר בטעות, שכן גלולות מספקות מין בטוח רק מההיבט של מניעת הסיכון להיכנס להריון, ואין להן כל השפעה על הידבקות במחלות מין. קונדום לעומת זאת, הוא אמצעי מניעה אפקטיבי הן לכניסה להריון והן להידבקות במחלת מין.