מהי מחלת ריאות חסימתית כרונית?
מחלת ריאות חסימתית כרונית ובשמה הלועזי COPD (Chronic Obstructive
Pulmonary Disease) היא מחלת ריאות נפוצה הנמצאת במגמת עלייה. מדי שנה היא גובה את חייהם של כ-3 מיליון בני אדם בעולם, מתוכם כ-3,000 בישראל. הגורם העיקרי לתחלואה הינו עישון. המחלה מאופיינת בחסימה קבועה של מעבר האוויר בדרכי הנשימה, אשר פוגעת באוורור ושחלוף הגזים בריאות. המחלה מלווה בקשיי נשימה, ליחה כרונית ושיעול המחריפים עם הזמן כאשר דרכי הנשימה הולכות ונעשות צרות יותר באופן הדרגתי, עד שנוצרת בהן חסימה בלתי הפיכה.
גורמי המחלה
הגורם המרכזי למחלת ריאות חסימתית כרונית, והאחראי ל-85% מהמקרים הינו עישון כבד. שאר המקרים נובעים מחשיפה לזיהום אוויר או עישון פסיבי ומגורמים גנטיים. חולים באסתמה, סיסטיק פיברוזיס וברונכיוליטיס אובליטרנס חשופים יותר ל-COPD. המחלה מתקדמת ומחמירה עם הזמן באופן הדרגתי גם כאשר החולה כבר לא חשוף לגורם המחלה. בהתאם לכך, מי שהמחלה נגרמה לו עקב עישון, לא יחלים ממנה גם כאשר יפסיק לעשן. עם זאת, הפסקת העישון צפויה להאט משמעותית את קצב ההתקדמות של המחלה.
תסמיני COPD
תסמיני המחלה כוללים:
- שיעול עם ליחה.
- ייצור כיח בצורה מוגברת
- התקפי קוצר נשימה חוזרים ונשנים בעיקר במאמץ (לעיתים גם מאמץ קל).
- צפצופים בנשימה
- תחושת לחץ באזור בית החזה כתוצאה מהשיעול.
כיצד מאבחנים מחלת ריאת חסימתית כרונית
בבדיקה גופנית המתבצעת אצל רופא משפחה או רופא ריאות, ביכולתו לאבחן את המחלה בעזרת תלונות המטופל ועל ידי בדיקת הנשימה שלו ובחינת ממדי בית החזה שלו. נשיפת אוויר ממושכת יחסית, נשימה קולנית המלווה במעין חרחור/צפצוף, ובית חזה מוגדל – עשויים להעיד על קיום המחלה. בהמשך לבדיקה הגופנית ולקבלת האנמנזה, רופא ריאות עשוי לשלוח את המטופל לביצוע ספירומטריה – בדיקת תפקודי ריאות. במהלך בדיקת ספירומטריה, הנבדק נושף לצינור המודד את ערכי הנשימה והשאיפה שלו. בדיקת תפקודי ריאות הינה בדיקת חובה לאבחון מחלת ריאות חסימתית כרונית ולמעקב אחר התקדמותה. לעיתים המטופל יידרש לעבור בדיקות נוספות כמו בדיקות דם למחלות ריאה, צילום חזה או סיטי. בדיקות דם למחלות ריאה בודקות את הגזים בדם.
טיפול רגיל ומונע של COPD
ניתן לטפל ב—COPD ב-3 דרכים עיקריות:
- טיפול מונע על ידי הפסקת עישון והימנעות מחשיפה למזהמים. כאמור, הפסקת עישון לא תרפא אדם שלקה במחלה אך תפחית את חומרת המחלה ואת קצב התדרדרותה.
- טיפול תרופתי בעזרת תכשירים מרחיבי סמפונות מסייע להקלה בקוצר הנשימה. כמו כן, מומלץ לחולי COPD להתחסן נגד מחלת השפעת. במידה ומתגלה לגביהם חשד לזיהום ריאתי, החולים מטופלים באנטיביוטיקה כדי למנוע את החמרת המחלה.
- שינוי אורח חיים – שמירה על הבריאות, תזונה מאוזנת, אימון גופני והשתתפות בקבוצת תמיכה.