בית גאון (גיבור לשעבר) קומה 12 רח׳ פרופסור יחזקאל קויפמן 6 תל אביב 03-771-2804 א'-ה' 08:00 - 22:00 ו' 08:00 - 15:00

מחלות זיהומיות

עמוד הביתבלוג › מחלות זיהומיות

מהן מחלות זיהומיות?

מחלות זיהומיות הן קבוצת מחלות שנגרמות כתוצאה מחדירה של פתוגנים – גורמים מזהמים כגון  כגון חיידקים, וירוסים, טפילים או פטריות, אל

מחלות זיהומיות
מחלות זיהומיות

הגוף. אדם יכול להידבק במחלה זיהומית מאדם אחר, מבעלי חיים או מחשיפה לגורם כלשהו נגוע בזיהום המצוי בסביבתו. לפני שנות ה-60 של המאה הקודמת,  מחלות זיהומיות היוו גורם עיקרי לחולי ולתמותה בעולם. המצב השתפר בצורה משמעותית בעקבות הופעת החיסונים ושיפור תנאי החיים וההיגיינה. עם זאת, גם כיום ישנן מחלות זיהומיות כמו איידס, דלקת קרום המוח או דלקת ריאות, שעלולות לסכן חיים במידה ולא יטופלו בצורה הולמת.

ד”ר יעל פארן
מומחית למחלות זיהומיות
לקבוע תור 03-7712804

הגורמים למחלות זיהומיות

חיידקים –  ישנם חיידקים שגורמים למחלות ומצבים קלים יחסית כמו דלקת גרון או זיהום בדרכי השתן. לעומת זאת, קיימים חיידקים שמחוללים מחלות קשות יותר כמו דלקת קרום המוח, שחפת ועוד.

וירוסים – ברוב המקרים וירוסים מהווים גורם למחלות קלות. יחד עם זאת ישנן מחלות כמו שלבקת חוגרת עם אפשרות לסיבוכים מורכבים.

פטריות – פטריות עלולות לגרום למחלות עור שונות וקלות יחסית, ומאידך למחלות מערכתיות שיכולות לפגוע באופן חמור במערכות גוף חיוניות.

טפילים – מדובר ביצורים שמתקיימים על גבי יצור אחר או בתוכו ומהווים גורם למחלות שונות. טפילים אינם שכיחים בעולם המערבי, ולכן אין כיום מחלות זיהומיות רבות המתפתחות כתוצאה מהם.

 

דרכי הידבקות במחלות זיהומיות

מחלה זיהומית יכולה לעבור בדרכים שונות:

  • במגע ישיר עם אדם שחולה במחלה – נשיקה, עיטוש/שיעול, רוק, וכן משימוש בחפצים שלו שנגועים בזיהום כגון כוס, מגבת וכיו”ב.
  • במגע עם בעל חיים שנושא את הגורם המזהם – נשיכה, שריטה, חשיפה להפרשות.
  • מאם לעובר – אם יכולה להעביר זיהום לעובר שלה או בעת הלידה או דרך חבל הטבור במהלך ההיריון.
  • אכילת מזון מזוהם.
  • חשיפה למשטחים מזוהמים.
  • עקיצת יתושים או פרעושים אשר נושאים גורמים מזהמים שניתן להעבירם לבני האדם.

אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה נמצאים בסיכון גבוה להידבקות במחלה זיהומית.

ניתן למנוע הידבקות במחלות זיהומיות על ידי חיסונים, יחסי מין מוגנים, שמירה על היגיינה והימנעות מהימצאות בסביבת חולים זיהומיים ו/או מכל מגע עימם.

ד”ר יעל פארן
מומחית למחלות זיהומיות
לקבוע תור 03-7712804

תסמינים של מחלות זיהומיות

רוב המחלות הזיהומיות מאופיינות בתסמינים דומים הכוללים: חום, כאבים בשרירים, חוסר תיאבון וחולשה. עם זאת, לכל מחלה יכולים להיות ביטויים ותסמינים שונים בהתאם לסיבת הזיהום, מיקומו בגוף וחומרתו. במקרים של נשיכה ע”י בעל חיים או כאשר מופיעים תסמינים של קשיי נשימה, פריחה, נפיחות או פרכוסים, מומלץ לפנות לעזרה רפואית ללא דיחוי.

 

איך מאבחנים מחלות זיהומיות?

ניתן לאבחן מחלות זיהומיות, בהתאם למיקומן בגוף באמצעות בדיקות שונות: בדיקות דם הכוללות  ספירת דם או בדיקת דם כללית, בדיקות שתן שמסייעות הן באבחון זיהומים בדרכי השתן והן באבחון מחלות אחרות, משטח גרון המסייע לאבחן דלקות גרון ומחלות בדרכי הנשימה, בדיקות הדמיה כגון רנטגן, סי.טי ובדיקת MRI, וכן על ידי ביופסיה – נטילת דגימה מהאזור הנגוע ובחינתה בתהליך בדיקה גנטי.

ד”ר יעל פארן
מומחית למחלות זיהומיות
לקבוע תור 03-7712804

טיפול במחלות זיהומיות

טיפול במחלות זיהומיות – מחלות זיהומיות רבות, בעיקר הקלות שבהן, עשויות לחלוף מאליהן ללא טיפול. עם זאת, ישנם זיהומים שכרוכים בסיבוכים ועלולים לפגוע באיבר או במערכת בגוף בצורה חמורה. דרכי הטיפול הנקבעות על ידי זיהומולוג, מומחה למחלות זיהומיות, נקבעות על פי סיבת הזיהום, מיקומו ורמת החומרה שלו.

מחלות זיהומיות שנגרמות מחיידקים מטופלות לרוב באמצעות טיפול תרופתי אנטיביוטי, כאשר ישנה אנטיביוטיקה ייחודית הפועלת על כל משפחת חיידקים. הטיפול בווירוסים נעשה תוך שימוש בתרופות אנטי-ויראליות, והטיפול בפטריות נעשה על ידי תכשירים אנטי-פטרייתיים שונים הכוללים משחות, כדורים או עירויים.

טיפולים

דילוג לתוכן
זימון תור אונליין